Reklama

Dom

Suszenie ziół dla każdego

Jadwiga Brzozowska, OP PZD Rzeszów
Dodano: 03.08.2016
28556_tee-93172_1280-750x500
Share
Udostępnij

Nic tak nie poprawi nam humoru w zimowe, ponure popołudnia, jak rogrzewające i dobrze doprawione pachnącymi ziołami dania. Podpowiadamy, kiedy zbierać i jak suszyć zioła, by cieszyć się ich właściwościami przez cały rok.

Najlepsza pora na zbiór wszelkich ziół przypada przed ich kwitnieniem, ponieważ są one wtedy najbardziej aromatyczne. Niektóre gatunków ziół można zbierać również podczas kwitnienia. Owoce i nasiona, zbieramy w okresie jesiennym po ich dojrzeniu (kminek, kolendra).

Przed kwitnieniem zbieramy liście szałwi, majeranek, melisę, miętę i trybulę. Oregano, tymianek i estragon zbieramy na początku kwitnienia. Zaś bazylię i rozmaryn zbieramy przez cały okres wegetacyjny.

Zbieramy, kiedy nie pada

Zioła ścinamy w czasie słonecznej i bezdeszczowej pogody, późnym rankiem, po obeschnięciu rosy. Suszymy je w całości, ponieważ zbytnie rozdrobnienie spowoduje rozkład wartościowych substancji. Nigdy nie zgniatamy ziół i nie przechowujemy ich w pojemnikach, do których są zbierane, bo szybko się zaparzają, ciemnieją i tracą swoje walory.

Zioła suszymy na wolnym powietrzu pod zadaszeniem, aby nie były wystawione bezpośrednio na słońce. Im krótszy czas suszenia, tym więcej wartościowych substancji pozostanie w ziołach. Ale nie można przyspieszać suszenia, wystawiając zioła na słońce lub susząc je w piekarniku, ponieważ zatracą swe cenne właściwości.

35 stopni – temperatura idealna

Rozkładajmy zioła w cienkich warstwach, na podłożu przepuszczającym powietrze, jak juta, taca wiklinowa, słomiana lub lniana ściereczka. Tak rozłożone zaparzą się i nie pleśnieją. Pamiętajmy, że w niewyschniętych ziołach ciągle aktywne są enzymy rozkładające użyteczne substancje. Zioła w temperaturze pokojowej schną około 4-9 dni.

Jeżeli suszymy całe rośliny, to wiążemy je w luźne pęczki i zawieszamy wierzchołkami do dołu. Pod nimi rozkładamy ściereczkę, aby wyłapać odpadające liście.

Dobrze wysuszone zioła mają intensywny kolor, ładny zapach i łatwo kruszą się w palcach. Zbrunatnienie świadczy o zbyt długim czasie lub zbyt wysokiej temperaturze suszenia (temperatura nie powinna przekraczać 35 st. C).

Zioła należy przechowywać w szczelnych i suchych pudełkach lub słoikach, ułożonych w ciemnych miejscach. Zioła należy spożytkować w ciągu roku, gdyż po dłuższym okresie tracą substancje czynne i smak.

Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy