Jadwiga Brzozowska
Dodano: 03-10-2016
Moda na trunki domowej roboty wraca wraz z apetytem na swojskie jadło i żywność lepszej jakości. Coraz więcej osób ma też ochotę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest produkcja wina. Nie jest to rzecz trudna, a jak w niej osiągnąć sukces, podpowiadamy w poniższym artykule.
Wino możemy produkować na własny użytek i wcale nie łamiemy prawa, pod warunkiem, że nim nie handlujemy.
Akcesoria do produkcji wina
Aby zacząć domową produkcję wina, musimy zakupić odpowiednie naczynia i akcesoria. Potrzebny jest gąsior (szklana beczułka), rurka fermentacyjna, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy gotowe wino. Kupić trzeba również specjalne drożdże do produkcji wina.
Od czego zacząć produkcję wina
Wybieramy zdrowe i dojrzałe owoce i warzywa, bo wino możemy zrobić również z warzyw. Możemy dodać do wina jarzębinę, bakalie i miody.
Następnie przygotowujemy moszcz - sok z owoców i warzyw. Gdy sporządzamy wino ze swoich owoców, na których występują naturalne drożdże, to nie musimy ich myć. Usuńmy tylko szypułki, liście oraz pestki i zróbmy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Trzeba rozgnieść owoce, za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednim wkładem albo używając sokowirówki. Moszcz wlewamy do gąsiora, dolewamy syrop z wody i cukru w proporcji litr cukru na litr wody. Wodę z cukrem należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Jeśli owoce są zbyt słodkie, to do moszczu można dodać kwasku, ale z umiarem.
Warto dodać pożywkę dla drożdży - jest dostępna w sklepach. Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Wsypujemy opakowanie drożdży do szklanki ciepłego, ale nie gorącego soku z owoców z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki po małym napoju z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, żeby nie zleciały się muszki owocówki. Butelką potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu (moszcz i syrop cukrowy).
Drożdże dolewamy do gąsiora i mieszamy, aby połączyły się z moszczem i syropem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach.
Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 22 st. C.
Podczas dojrzewania wina trzeba kilka razy zlewać go do mniejszego balona tak, aby nie naruszyć osadu. Gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora pamiętając, żeby nie dotykała osadu i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do szklanego gąsiora poniżej.
Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, a ciężkie, deserowe, nawet po dwóch latach. Wino jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli nie wypycha wody z rurki. Wtedy zlewamy wino do butelek – najlepsze są te z ciemnego szkła. Butelki korkujemy, etykietujemy i przechowujemy w piwnicy. Pamiętajmy, aby na półkach butelki były skierowane szyjką lekko w dół. Wówczas korek pozostaje mokry i butelka nie rozszczelnia się.
Domowe wino z winogron
Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe, mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12-proc. i 1800 g na wino 15-proc. Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.
Na domowe wino z gruszek potrzeba: 10 l moszczu z gruszek, 300 g cukru, drożdże i 40 g kwasku cytrynowego. I postępujemy, jak w opisie.
Na domowe wino ze śliwek potrzebujemy: 10 l moszczu ze śliwek, 4 kg cukru, 3 l wody, drożdże i pożywkę dla nich.
Do zrobienia wina z pomidorów potrzeba: 7 kg pomidorów; 1,5 g pożywki; 2 kg cukru i drożdży. Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu.
A może wino z ryżu?
Do jego zrobienia potrzeba: 1 kg surowego ryżu; 2,5 kg cukru; 8 litrów wody, 1 paczkę rodzynek, drożdże winne lub piekarnicze – ok. 7 dag.
Kilogram nieprzegotowanego ryżu wsypujemy do butli i zalewamy syropem z 8 litrów przestudzonej i przegotowanej wody, zmieszanej z 2,5 kg cukru. Dodajemy 150 g rodzynek i 70 g drożdży. Można również dodać inne owoce np. cytryny w postaci soku. Butlę zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino zlewamy do innego naczynia, aby dofermentowało.
Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino nastawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino ryżowe jest klarowne i bezbarwne, więc można zabarwić go karmelem.
KOMENTARZE
Luksusowe torebki i kobiece ubiory w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie
"Moda na styl. Stroje...
Co warto kupić, zanim urodzi się dziecko?
Nadchodzące narodziny dziecka to nie lada wyzwanie dla przyszłych...
Nowe Porsche Studio otwarte w Mediolanie
Firma Porsche wspólnie ze swoją filią Porsche Design oferuje klientom w Mediolanie ekscytujące połączenie fascynujących samochodów sportowych i ekskluzywnych produktów lifestyle’owych – wszystko pod jednym dachem...
Smakowita wiosna. Początek wszystkiego świeżego
Przełom maja i czerwca to czas niezwykle symboliczny. Wiosna w rozkwicie i nadchodzące lato skłaniają nas do zmian. Odmiany i sposobu na odrodzenie się szukamy także w kuchni. Chcemy by była lżejsza...
Jak zbudować taras, który łatwo będzie naprawić
Dobrym rozwiązaniem w budowie tarasu jest wykorzystanie...
Ekologiczne postanowienia na nowy rok dla miłośników natury
Zdrowe odżywianie jest ważne...
Cebulki kwiatów mogą przezimować w domu
Zapomniałeś posadzić we wrześniu kwiaty cebulowe? Nic straconego. Cebulki można przechować w domu, wsadzając je do doniczek, i tak uratować swoje tulipany, hiacynty, krokusy i irysy.
Przeciągi w domu? Jak dom nieocieplony, to i mikroklimat nietęgi
Jakość powietrza, którym oddychamy w domu, zależy w dużej mierze od konstrukcji budynku i zastosowanych materiałów budowlanych. Słyszeliście o prądach konwekcyjnych...
Spółdzielnia w Łańcucie inwestuje w wiatraki i inteligentne systemy. Ma być taniej
Odnawialne źródła energii, termomodernizacja, inteligentne rozwiązania rodem ze Szwecji – Spółdzielnia Mieszkaniowa w Łańcucie...
Meble z betonu - pomysły na strefę relaksu w ogrodzie
Sofa z betonu? Na pierwszy rzut oka taki pomysł może wydawać się dość szalony albo co najmniej ekstrawagancki, gdyż zwykle wypoczynek kojarzy się większości osób z zielenią i...
Gotu kola z doniczki - lecznicza roślina z własnej uprawy
Suplementy diety z wyciągiem z azjatyckiej rośliny, zwanej gotu kola, pomagają w koncentracji, kojarzeniu, pamięci. Roślina ma też wiele innych dobroczynnych dla zdrowia właściwości...
Sposoby na rośliny w ciemnej łazience
Bez światła rośliny nie będą prawidłowo rosły. Ale jeśli ktoś koniecznie chce w ciemnej łazience mieć doniczkowy okaz - sposoby się znajdą.
Naturalna podłoga z linoleum?
W ostatnich latach na skutek zmian klimatycznych zachodzi wiele niepokojących zjawisk, takich jak globalne ocieplenie, susze, powodzie czy huragany. Dlatego w materiałach wykończeniowych coraz większy nacisk kładzie się na skutki ich produkcji...
Łazienkowe rośliny - kiedy jest światło i wybór spory!
Jakie rośliny dobrze się czują w łazience? Kiedy jest doświetlona, wybór mamy naprawdę spory. Możemy stawiać na kwitnące fiołki czy storczyki lub zielone pióropusze paproci. ...