Reklama
Reklama

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 03-10-2016

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

Moda na trunki domowej roboty wraca wraz z apetytem na swojskie jadło i żywność lepszej jakości. Coraz więcej osób ma też ochotę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest produkcja wina. Nie jest to rzecz trudna, a jak w niej osiągnąć sukces, podpowiadamy w poniższym artykule.

 Wino możemy produkować na własny użytek i wcale nie łamiemy prawa, pod warunkiem, że nim nie handlujemy.

Akcesoria do produkcji wina

Aby zacząć domową produkcję wina, musimy zakupić odpowiednie naczynia i akcesoria. Potrzebny jest gąsior (szklana beczułka), rurka fermentacyjna, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy gotowe wino. Kupić trzeba również specjalne drożdże do produkcji wina.

Od czego zacząć produkcję wina

Wybieramy zdrowe i dojrzałe owoce i warzywa, bo wino możemy zrobić również z warzyw. Możemy dodać do wina jarzębinę, bakalie i miody.

Reklama

Następnie przygotowujemy moszcz - sok z owoców i warzyw. Gdy sporządzamy wino ze swoich owoców, na których występują naturalne drożdże, to nie musimy ich myć. Usuńmy tylko szypułki, liście oraz pestki i zróbmy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Trzeba rozgnieść owoce, za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednim wkładem albo używając sokowirówki. Moszcz wlewamy do gąsiora, dolewamy syrop z wody i cukru w proporcji litr cukru na litr wody. Wodę z cukrem należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Jeśli owoce są zbyt słodkie, to do moszczu można dodać kwasku, ale z umiarem.

Warto dodać pożywkę dla drożdży - jest dostępna w sklepach. Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Wsypujemy opakowanie drożdży do szklanki ciepłego, ale nie gorącego soku z owoców z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki po małym napoju z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, żeby nie zleciały się muszki owocówki. Butelką potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu (moszcz i syrop cukrowy).

Drożdże dolewamy do gąsiora i mieszamy, aby połączyły się z moszczem i syropem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach.

Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 22 st. C.

Podczas dojrzewania wina trzeba kilka razy zlewać go do mniejszego balona tak, aby nie naruszyć osadu. Gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora pamiętając, żeby nie dotykała osadu i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do szklanego gąsiora poniżej.

Reklama

Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, a ciężkie, deserowe, nawet po dwóch latach. Wino jest gotowe, gdy dwutlenek węgla wydzielający się w butli nie wypycha wody z rurki. Wtedy zlewamy wino do butelek – najlepsze są te z ciemnego szkła. Butelki korkujemy, etykietujemy i przechowujemy w piwnicy. Pamiętajmy, aby na półkach butelki były skierowane szyjką lekko w dół.  Wówczas korek pozostaje mokry i butelka nie rozszczelnia się.

Domowe wino z winogron

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe, mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12-proc. i 1800 g na wino 15-proc. Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Na domowe wino z gruszek  potrzeba: 10 l moszczu z gruszek, 300 g cukru, drożdże i 40 g kwasku cytrynowego. I postępujemy, jak w opisie.

Na  domowe wino ze śliwek  potrzebujemy: 10 l moszczu ze śliwek, 4 kg cukru, 3 l wody, drożdże i pożywkę dla nich.

Do zrobienia wina z pomidorów potrzeba: 7 kg pomidorów; 1,5 g pożywki; 2 kg cukru i drożdży. Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu.

A może wino z ryżu?
Do jego zrobienia potrzeba: 1 kg surowego ryżu; 2,5 kg cukru; 8 litrów wody, 1 paczkę rodzynek, drożdże winne lub piekarnicze – ok. 7 dag.

Kilogram nieprzegotowanego ryżu wsypujemy do butli i zalewamy syropem z 8 litrów przestudzonej i przegotowanej wody, zmieszanej z 2,5 kg cukru. Dodajemy 150 g rodzynek i 70 g drożdży. Można również dodać inne owoce np. cytryny w postaci soku. Butlę zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino zlewamy do innego naczynia, aby dofermentowało.

Reklama

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino nastawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Wino ryżowe jest klarowne i bezbarwne, więc można zabarwić go karmelem.

Reklama
Reklama
Reklama
zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.