Jadwiga Brzozowska
Dodano: 04-08-2017
Nic tak nie smakuje latem, jak ogórki małosolne… Przy niewielkim nakładzie pracy uzyskamy wyborny efekt końcowy. Ogóreczki będą wyśmienicie smakować solo, ale również jako dodatek do potraw obiadowych lub z grilla. Małosolne smakują najlepiej na początku sezonu ogórkowego, ale można wykonać je przez cały czas ich owocowania.
Jak je zrobić? Potrzebujemy niezbyt dużych ogórków zebranych wczesnym rankiem – wtedy są jędrne i ukiszą się najlepiej. Jeżeli zbierzemy ogórki o innej porze lub kupimy na straganie lub dostaniemy od sąsiada, wówczas dokładnie myjemy je i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu. Jeżeli chcemy mieć małosolne w expressowym tempie, wówczas obcinamy obie końcówki i układamy w wybranym naczyniu.
W czym kisić? Dużą ilość ogórków kisimy w beczkach, najlepiej dębowych lub brzozowych, choć i w plastikowych ogórki ukisną. W warunkach domowych kisimy w naczyniach kamionkowych i w słojach. Na dno kamionki, dużego słoja lub dużej butelki po wodzie, takiej 5 litrowej, wykładamy kilka liści porzeczki, wiśni lub chrzanu, dębu a nawet brzozy lub winogron i obowiązkowo baldachim lub dwa świeżego kopru. Dokładamy nieduży kawałek chrzanu, kilka ząbków czosnku i układamy ściśle ogórki. Jeżeli obetniemy tylko jedną końcówkę (najlepiej zieloną, która bywa gorzka), wówczas układamy obciętym do góry. Można ułożyć kolejną warstwę liści z chrzanem i koprem lub powtykać kawałki chrzanu pomiędzy ogórki. Na wierzchu układamy warstwę liści i zalewamy całość solanką: na litr wody potrzebujemy przynajmniej jedną czubatą i maksymalnie dwie łyżki soli kamiennej do przetworów i bez jodu. Wodę powinniśmy zagotować i gorącą zalewać ogórki. Choć są i tacy, którzy stosują tylko podgrzaną wodę. Na wierzch kamionki przykładamy talerzyk, obciążamy go słoikiem z wodą i czekamy. W zależności od temperatury, po 3 - 4 dniach małosolne są gotowe. Na wierzchu naczynia może pojawić się piana, którą ściągamy. Zmętnienie i osad są naturalnym zjawiskiem i świadczą o zachodzącym procesie fermentacji.
Bogatsza w smak wersja ogórków małosolnych i kiszonych przewiduje dodatek estragonu i czarnuszki, dzięki którym ogórki będą twarde. Można dodać ziarenka pieprzu, gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe, świeżą paprykę słodką lub ostrą – wedle upodobań. Ograniczają nas jedynie przyzwyczajenia smakowe.
A kiszone? Jeżeli dłużej przetrzymamy ogórki, to całkowicie ukiszą się. Do kiszenia wybierajmy małe, jędrne ogórki, takie na ząb, o takiej samej wielkości – żeby ukisiły się w tym samym czasie. Do kiszenia wybieramy słoiki litrowe lub o pojemności 3 litrów, zawsze wypełniamy je liśćmi, chrzanem, koprem i czosnkiem, ogórki ściśle układamy, końcówek nie obcinamy, zalewamy solanką: 1-2 łyżek soli na litr wody i gorącą zalewamy, szczelnie słoik zakręcamy i czekamy. Przez 3 - 5 dni trzymamy słoiki w temperaturze około 20°C, a następnie przenosimy w chłodne miejsce np. do piwnicy aby ogórki mogły dojrzewać.
Czym jest kiszenie? To nic innego, jak fermentacja mlekowa, podczas której zawarte w warzywach i owocach cukry rozkładają się na kwas mlekowy, który ma właściwości konserwujące. Kiszonki można długo przechowywać, nawet do roku następnego nie stracą swych właściwości i walorów smakowych. Pamiętajmy, że kiszone warzywa i owoce są bogatym źródłem witaminy C i soli mineralnych, a kwas mlekowy dobrze wpływa na procesy trawienne.
Co możemy kisić? Właściwe wszystkie warzywa osobno jak i w mieszankach, z dodatkiem ulubionych ziół i owoców. Często kisimy buraki na barszcz, mąkę żytnią na żurek z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowych, paprykę, fasolkę szparagową, jabłka, grzyby, pomidory, bakłażany, szparagi, jajka, a przede wszystkim kapustę. Ukiśić można niemal wszystko, tylko kto to później skonsumuje?
Wszelkie smakowe eksperymenty starajmy się wykonywać w małych słoikach, co najwyżej litrowych, żeby nie było nam żal, gdy coś nie posmakuje, albo się nie ukisi. Przenawożone, źle przechowywane i przygotowane ogórki często rozpadają się na papkę.
KOMENTARZE
Lato w słoiku, czyli przetwory domowej roboty
Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów...
Lato w słoiku. Domowe przetwory stają się trendy
Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy...
Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi
Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki...
Wysiewanie poplonu i inne prace ogrodowe w lipcu
Lipiec kojarzy nam się z piękną pogodą, wakacjami i mnóstwem wolnego czasu. A to właśnie teraz działkowcy i miłośnicy slow life mają ręce pełne roboty.
Czy ordynacja wyborcza i samorządy potrzebują zmian?! Debata "Na Żywo"
Zwolennicy kadencyjności na stanowiskach wójtów, burmistrzów i prezydentów miast podkreślają, że czas zerwać z samorządową nomenklaturą. Ale czy...
Z dokarmianiem ptaków poczekaj na mrozy
Ptaki dokarmiajmy dopiero, kiedy nadejdą mrozy, wiatry i śnieg. Inaczej...
Trendy 2021. Jakie drzwi będą modne w nowym roku?
Każdej jesieni zarówno profesjonaliści, jak i...
Kredyt hipoteczny na remont
Kredyt hipoteczny na remont jest możliwy, choć zazwyczaj o takim rodzaju finansowania myślimy...
Domy coraz bardziej energooszczędne. Od 2021 roku wyższe wymagania
Rok 2021 przynosi ze sobą zmianę warunków technicznych, czyli wymagań, które będą musiały spełniać wszystkie nowopowstające czy modernizowane budynki. Znowelizowane...
Jaki wąż do wody i ścieków sprawdzi się w konkretnej instalacji? Sprawdź dostępne rozwiązania
Układy hydrauliczne występują niemal wszędzie - zarówno w przedsiębiorstwach produkcyjnych, jak...
Rośnie rynek materacy w Polsce. Po jakie materace najchętniej sięgają nad Wisłą?
Ze statystyk sprzedaży wynika, że Polacy z roku na rok kupują coraz więcej materacy. Z czego to wynika? Czym się kierują przy...
Kalendarz biodynamiczny - lepsze zbiory w pełni czy nowiu Księżyca?
Zbiory naszych plonów zależą od tego, czy Księżyc wznosi się lub opada. Wznoszący księżyc wyciąga soki ku górze rośliny, gdzie kumulują się, a opadający...
Kabiny prysznicowe - poznaj najpopularniejsze modele i sprawdź, które z nich najlepiej spełnią Twoje potrzeby
Łazienki Polaków z roku na rok są coraz ładniejsze. Przemyślana kolorystyka...
Drzwi tarasowe - odstawne-przesuwne, uchylne?
Duże przeszklenia cieszą się wciąż rosnącym zainteresowaniem bo przecież kto z nas nie chciałby móc cieszyć się pięknym widokiem zza swoich drzwi tarasowych popijając poranną kawę. Wybór odpowiedniej...
Mieszkanie 3.0 - w czasach pandemii i pracy w domu funkcjonalność jeszcze ważniejsza
Użyteczność i funkcjonalność nabrały w kończącym się roku jeszcze większego znaczenia. To przełoży się na następny...
Susza fizjologiczna może dotknąć rośliny w ogrodzie zimą
Po zimie często okazuje się, że niektóre rośliny nie przetrwały, nawet wówczas, gdy nie było dużych mrozów. Dlaczego tak jest i jak utracie ulubionych krzewów zapobiec? ...