Reklama

Jak zbierać grzyby ? kilka ważnych podpowiedzi

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 11-09-2017

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Zbieranie grzybów to narodowy sport Polaków. Każdy, kto choć odrobinę zna się na grzybach, przy ich wysypie co sił w nogach pędzi z koszykiem do lasu. Tylko odważni i zdesperowani kupują grzyby u przydrożnych handlarzy i na tzw. zielonym rynku, zazwyczaj nie sprawdzając, czy grzybiarz posiada odpowiedni certyfikat, potwierdzający jego znajomość grzybów.

W polskich lasach rośnie ponad 40 gatunków jadalnych grzybów leśnych. Wśród grzybiarzy mamy osoby zbierające wszystkie jadalne grzyby, ale znajdziemy również bardzo wybrednych, zbierających np. tylko borowiki. Mamy osoby racjonalnie myślące, które zbierają podrośnięte okazy oraz ogromną rzeszę osób zbierających wszystkie grzyby zgodnie z zasadą: „co większe niż wesz, to bierz”.

Dlaczego zbieramy grzyby?

Ich walory smakowe są nieocenione. Każdy grzyb posiada specyficzny smak i aromat. I chociaż grzyby nie posiadają zbyt dużej wartości odżywczej, warto urozmaicić sobie nimi smak wielu potraw. Bigos bez suszonych grzybów nie smakuje już tak dobrze.

Grzyby zawierają dużo wody dlatego są niskokaloryczne. Są dobrym źródłem witamin z grupy B: szczególnie ryboflawiny i niacyny, witaminy A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki, stąd ich pomarańczowy kolor). Grzyby zawierają również glikogen - wielocukier stanowiący w organizmie zapasowy materiał odżywczy w czasie pracy mięśni.

Pieczarki zawierają dużo fosforu i żelaza i niewielkie ilości soli mineralnych. Wraz z borowikami są źródłem białka, które podobno jest trudno przyswajalne.

Zasady

W lesie jesteśmy gośćmi i powinniśmy zachowywać się zgodnie z prawem lasu. Nawet dzieci wiedzą, że w lesie nie można krzyczeć i śmiecić. Nie wolno niszczyć niejadalnych i trujących grzybów, ani ściółki leśnej, rozkopując podłoże w poszukiwaniu grzybów jadalnych. Nie zbieramy grzybów z terenów objętych ochroną prawną. Mało kto wie, że większość gatunków grzybów znajduje się pod ochroną i też nie powinniśmy ich zbierać.

Reklama

Zbieramy tylko podrośnięte i rozpoznawalne okazy grzybów, nie mikroskopijne. Unikniemy w ten sposób pomyłki i potencjalnego zatrucia. Grzyby zawsze trzeba delikatnie wykręcać, nie wycinamy korzeni przy podłożu. Jeżeli zostawiamy taką odciętą część korzonka w glebie, wówczas rozpoczną się  w nim procesy gnilne, przez co dojdzie do zakażenia macierzystej grzybni bakteriami i pleśniami. Grzyb przed zerwaniem, należy ująć dłonią za dolną część trzonu, okręcić go dookoła osi i delikatnie oderwać od podłoża.

Następnie oczyszczamy grzyby specjalnym lub zwykłym scyzorykiem i pędzelkiem z ziemi i resztek ściółki. Warto w domu przetrzeć korzeń i kapelusz wilgotną szmatką. A jeżeli piach nie da się usunąć w całości, to płuczemy grzyby, najlepiej w chłodnej i osolonej wodzie, która przyspieszy usuwanie zabrudzeń. Grzybów nie moczymy, ponieważ łatwo nasiąkają wodą, przez co wydłuża się czas przygotowania potraw, wydłuża się ich suszenie, a podczas mrożenia dochodzi do rozerwania tkanek  grzyba przez tworzące się kryształki wody.

Najwygodniej zbiera się grzyby do szerokich wiklinowych koszy. W wiadrach i plastikowych reklamówkach grzyby często gniotą się i mogą się zaparzyć, przez co stają się nieprzydatne do spożycia.

Grzyby przerabiamy najlepiej w ciągu tego samego dnia maksymalnie do 24 godzin od zebrania. Pozostawione dłużej mogą zapleśnieć i zostać zjedzone przez robaki. Potrawy z grzybów spożywamy na świeżo, nie wolno wielokrotnie ich podgrzewać ani rozmrażać. Grzyby zawierają w sobie dużo chityny przez co stają się ciężkostrawne i dlatego nie powinny spożywać ich osoby starsze, dzieci do 6. roku życia oraz osoby z chorobami układu trawiennego.

Najczęściej zbierane: 

Borowiki zbieramy od lipca do października, najczęściej w okolicach dębów. Podgrzybki pojawiają się już w czerwcu, ale ich wysyp przypada na wrzesień i październik. Rosną w lasach sosnowych i pod stertami sosnowych gałęzi.

Maślaki rosną po rosie i po deszczu od czerwca do października w okolicach sosen i modrzewi, oraz na terenach piaszczystych (piaskowiec modrzak).

Kurki możemy zbierać od czerwca do listopada w lasach dębowych i sosnowych.

Kanie zbieramy od czerwca do listopada, choć we wrześniu i październiku jest ich najwięcej. Rosną w lasach iglastych i na łąkach.

Koźlarze rosną od lipca do października, a ich wysyp przypada na sierpień i wrzesień. Znajdziemy je zawsze w okolicy brzóz.

Rydze zbieramy od czerwca do listopada w lasach świerkowych i modrzewiowych.

Gąski pojawiają najpóźniej, jako ostatnie grzyby. Od września do listopada znajdziemy je na terenach piaszczystych w lasach sosnowych.

Grzyby chronione:

Borowik królewski, borowik żółtobrązowy, mitrówka półwolna, napastniczka czeska i stożkowata, żagiew wielogłowa, smardze, trufla wgłębiona.

KOMENTARZE

Reklama

Total look w łazienkowych wnętrzach

Bogactwo materiałów wykończeniowych oraz ich różnorodność stylistyczna...

Meble do biura! Po jakie sięgnąć?

Zakładasz własną firmę i jesteś na etapie urządzania biura? Postaraj się...

Meconops czyli uroczy niebieski mak

Kwiaty tej byliny są niesamowite ze względu na swoją spektakularną wielkość. Powodzenie jej uprawy w Polsce to spore wyzwanie zarówno dla ogrodników-amatorów, jak i ekspertów ogrodnictwa. Maki niebieskie wymagają dużej...

Gdy zwykły grzejnik nie wystarcza- ogrzewanie podłogowe w łazience

Warto zadbać o jakość wybranych rozwiązań i właściwy proces wykonawczy by ogrzewanie podłogowe prawidłowo spełniało swoje funkcje i przez lata zapewniało...

Montaż szuflady w 6 prostych krokach.

Dzięki szablonom tworzywowym w szybki i wygodny sposób oznaczymy otwory potrzebne zamontowania prowadnic raz mocowań frontów szuflad. System pozwala na instalację szuflad w czterech różnych wariantach. Dodatkowo na...

Reklama

Dzielżan jesienny- atrakcyjna bylina ogrodowa

Jesienna Helena to długo kwitnąca bylina o żywo ubarwionych kwiatach dorasta do wysokości do 1,2 m. Na rozgałęzionej łodydze tworzy liczne koszyczki kwiatostanowe o żółtej lub żółtobrązowej barwie...

Utylizacja przeterminowanych nawozów

Często zdarza się tak, że kupujemy rożne nawozy, czasem inne niż zwykle, bo mają promocyjną cenę. Nie zawsze w sezonie zdążymy zastosować je pod konkretne rośliny i jesienią okazuje się, że nawozy się przeterminowały...

Starzenie się wełny kamiennej a skuteczność izolacji przemysłowej

Wełna kamienna to materiał, po który od dłuższego czasu regularnie sięgają inżynierowie instalacji przemysłowych oraz zarządcy sieci ciepłowniczych, którzy...

Jasne kolory w domowym spa - a może vintage?

Choć płytki ceramiczne dostępne są w przeróżnych wzorach i kolorach, to jednak malowanie ścian w łazience może stać się atrakcyjną alternatywą. Ważne jednak, by farba do łazienki charakteryzowała...

Nostrzyk żółty - w ogrodzie i medycynie ludowej

Nostrzyk żółty najczęściej rośnie na terenach nizinnych, w rowach i dolinach rzecznych, na suchych zboczach, pastwiskach i przy drogach. Działkowcy coraz częściej wysiewają go jako poplon...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 60

VIP Biznes&Styl Nr 60
w numerze m.in.:

• Przez wieki życie i zdrowie ratowali aptekarze! • 60 lat skansenu w Sanoku • Stanisław Głodowski: Nie liczę, że fala mnie poniesie • Rosja. Za Uralem • Dla kogo Harrods
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.