Reklama

Buraki czerwone na jesienne chłody

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 17-10-2017

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Buraki czerwone to nie tylko ćwikła czy podstawa popularnej zupy, ale też zdrowe chipsy i sok z buraków będący panaceum na wszystkie choroby. Warzywo to regularnie spożywane pod różnymi postaciami w okresie jesiennym podniesie naszą odporność na przeziębienia. Dzięki zawartości witamin C, A, B6, E, K, soli mineralnych i betaniny, buraki posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli wolniej się starzejemy i nie chorujemy na nowotwory. Sok z buraków również złagodzi objawy zgagi, obniży ciśnienie krwi i jest środkiem krwiotwórczym, co zapobiega anemii. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny więc nie powinni go spożywać chorzy na cukrzycę, ale są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g.
 
Burak ćwikłowy najlepiej rośnie w temperaturze 25-28 st. C. Nasiona siejemy wprost do gruntu, kiełkują one już przy 8 st. C. Burak ćwikłowy jest podatny na jarowizację, czyli przy obniżeniu się temperatury poniżej 10 st. C wybijają pędy kwiatostanowe, co doprowadza do zaniku korzenia, którego powinniśmy wykorzystać.

Burak najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, glebach żyznych, piaszczysto gliniastych i umiarkowanie wilgotnych. Dobrze znosi krótkotrwałe okresy suszy, ale nie lubi nadmiaru deszczu, gleby kwaśnej i wilgotnej, gliniastej.

W zależności od rodzaju uprawy i terminu zbioru buraki wysiewa się na zbiór pęczkowy w kwietniu, do bezpośredniego spożycia od końca kwietnia do połowy maja, na przechowywanie od końca maja do początku lipca. Jeżeli mamy pewność, że pogoda będzie stabilna buraczki można wysiewać już w pierwszej połowie kwietnia i okryć grządki folią perforowaną przez 3-4 tygodnie od wysiewu lub cienką białą włókniną przez 4 - 5 tygodni od wysiewu.

Do uprawy ekologicznej polecam odmiany: Egipski, Czerwona Kula i Okrągły Ciemnoczerwony. Te odmiany są uprawiane od dawna i zdążyły przyzwyczaić się do naszych warunków klimatycznych. Z nowszych odmian dobrze plonują: Chrobry i Nochowski, o podwyższonej zawartości betaniny, odmiany Opolski i Rywalo cylindrycznym kształcie korzeni, dobre do konserwowania w postaci plastrów. W uprawie na wczesny zbiór pęczkowy sprawdza się odmiana Egipski.

Materiałem siewnym buraków są kłębki zawierające 2- 4 nasion. Kłębki wysiewamy na głębokość 2 cm na glebach cięższych i 3 cm na glebach lżejszych. Przy płytkim siewiemałe rośliny mogą cierpieć na suszę, aprzy głębokim siewierośliny późno i nierówno kiełkują. Buraki dobrze rosną po cebuli, porze, ogórku, pomidorze, sałacie, grochu, bobie, bobiku i facelii.

Reklama
Czasem buraki mogą chorować. Przy wilgotnej i ciepłej pogodzie buraki zostają zaatakowane przezmączniaka prawdziwego. Grzyb przerasta obie strony blaszki liściowej i pojawia się mączysty biały nalot na liściach. Warto zaprawiać nasiona, a potem opryskiwać rośliny preparatem Grevit 200SL,

Chwościk buraka pojawia się po wschodach roślin w postaci okrągłych, brunatnych plam otoczonych czerwoną obwódką. Przy dużym nasileniu może wystąpić całkowite zamieranie liści.

Szkodniki. Na liściach często żeruje mszyca burakowa, śmietka ćwiklanka, pchełka, drobnica burakowa, czy omarlica czarna.. A w korzeniachżerują i uszkadzają je:mątwik burakowy, rolnicei drutowce. W uprawach amatorskich przeważnie nie stosuje się specjalnej ochrony chemicznej, ponieważ wystarczy posadzić buraki na odchwaszczonej grządce w sąsiedztwie cebuli, pora, czosnku lub cząbru, które odstraszają szkodniki.

Jak zrobić sok z buraków? Są dwa sposoby: świeży do bezpośredniego spożycia i kiszony do picia lub do przygotowania zupy.

Na świeżo, do wyciśnięcia w sokowirówce potrzeba umytych warzyw i owoców:

• 600 g czerwonych buraków
 200 g marchewki
 400 g ogórka
 300 g jabłek ze skórką
 4 pomarańcze
 ½ cytryny
 kawałek świeżego imbiru lub szklanka jarmużu albo pokrzywy
 To wersja jedna z wielu, każdy może sprawdzić, z jakimi owocami buraki komponują się najlepiej.

Do zrobienia kiszonego soku potrzeba:

 czerwonych buraków, około 1 kg
 główkę czosnku
 kilka liści laurowych
 kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
 Przegotowaną gorącą wodę
 sól – pół łyżeczki na pół litra wody
 sucha skórka z chleba żytniego razowego - opcjonalnie
 
Buraki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, układamy warstwami w słoiku dodając na przemian obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, a na wierzchu możemy położyć skórkę z chleba (bez niej też ukiśnie). Całość zalewamy wodą z solą, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie sok zlewamy do butelek i przechowujemy go w lodówce, popijając regularnie przynajmniej pół szklanki, a buraczki zużywany do surówek.

Chipsy z buraków:

Buraki myjemy, nie musimy ich obierać ze skórki, kroimy na cienkie plastry, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku w  temperaturze 130?C około 40 minut, pilnując, by się nie spaliły. Można chrupać je solo lub z sosem jogurtowo czosnkowym.

Buraczkowe pesto:

Umyte, obrane buraczki dzielimy na ćwiartki, układamy na blaszce ipieczemy w piekarniku w temperaturze 180?C do miękkości. Po ostudzeniu miksujemy z oliwą, czosnkiem i uprażonymi ziarnami pinii lub słonecznika, pamiętamy o dodaniu soli i pieprzu.

KOMENTARZE

Otoczenie domu to nie tylko rośliny

Piękny dom wymaga równie estetycznego otoczenia. Zwykle rozumiemy je jako starannie...

Nowa drużyna PGE Marma Rzeszów w Millenium Hall

W piątkowy wieczór, dwa miesiące przed inauguracją...

Ogród - zielone zacisze Greinplast

Zarówno projektowanie ogrodów, jak również ich urządzanie, są czynnościami...

Jan Półzięć, uczestnik maratonu bostońskiego: To był horror

Słyszałem wybuch, widziałem, że coś się stało, bo karetki jeździły jak zwariowane. To był horror - tak opisuje wydarzenia z Bostonu Jan Półzięć ze Strzyżowa...

PiS jest silny słabością Platformy

Z dr. Bartłomiejem Biskupem, politologiem z Uniwersytetu Warszawskiego, rozmawia Jaromir Kwiatkowski.

zobacz więcej
Reklama

Total look w łazienkowych wnętrzach

Bogactwo materiałów wykończeniowych oraz ich różnorodność stylistyczna...

Izolacja akustyczna budynków i elementów budowlanych

Przepisy obowiązującego prawa precyzyjnie...

Wykładziny podłogowe - indywidualny styl dzięki wyjątkowym kolekcjom

Wykładziny dywanowe to często spotykany materiał wykończenia sypialni, pokoju dziecięcego lub gościnnego, a także salonu w mieszkaniu. Stosuje się je...

Osuszanie konstrukcji dachów płaskich

Wilgoć w stropodachu i woda wnikające w głąb konstrukcji stropodachów to jeszcze nie do końca rozpoznany problem i nie zawsze udaje się go rozwiązać w stopniu satysfakcjonującym. Jak więc poradzić sobie z problemem...

Meble do biura! Po jakie sięgnąć?

Zakładasz własną firmę i jesteś na etapie urządzania biura? Postaraj się, aby twoi przyszli pracownicy w nowym miejscu pracy czuli się zawsze komfortowo. Jak to zrobić? Podstawą będzie zakup odpowiedniego wyposażenia...

Reklama

Meconops czyli uroczy niebieski mak

Kwiaty tej byliny są niesamowite ze względu na swoją spektakularną wielkość. Powodzenie jej uprawy w Polsce to spore wyzwanie zarówno dla ogrodników-amatorów, jak i ekspertów ogrodnictwa. Maki niebieskie wymagają dużej...

Gdy zwykły grzejnik nie wystarcza- ogrzewanie podłogowe w łazience

Warto zadbać o jakość wybranych rozwiązań i właściwy proces wykonawczy by ogrzewanie podłogowe prawidłowo spełniało swoje funkcje i przez lata zapewniało...

Montaż szuflady w 6 prostych krokach.

Dzięki szablonom tworzywowym w szybki i wygodny sposób oznaczymy otwory potrzebne zamontowania prowadnic raz mocowań frontów szuflad. System pozwala na instalację szuflad w czterech różnych wariantach. Dodatkowo na...

Dzielżan jesienny- atrakcyjna bylina ogrodowa

Jesienna Helena to długo kwitnąca bylina o żywo ubarwionych kwiatach dorasta do wysokości do 1,2 m. Na rozgałęzionej łodydze tworzy liczne koszyczki kwiatostanowe o żółtej lub żółtobrązowej barwie...

Utylizacja przeterminowanych nawozów

Często zdarza się tak, że kupujemy rożne nawozy, czasem inne niż zwykle, bo mają promocyjną cenę. Nie zawsze w sezonie zdążymy zastosować je pod konkretne rośliny i jesienią okazuje się, że nawozy się przeterminowały...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 60

VIP Biznes&Styl Nr 60
w numerze m.in.:

• Przez wieki życie i zdrowie ratowali aptekarze! • 60 lat skansenu w Sanoku • Stanisław Głodowski: Nie liczę, że fala mnie poniesie • Rosja. Za Uralem • Dla kogo Harrods
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.