Reklama

Seler - niepozorna bomba witaminowa

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 20-03-2018

Seler ma mało kalorii, świetnie wpływa na zdrowie i urodę. Fot.Pixabay

Seler ma mało kalorii, świetnie wpływa na zdrowie i urodę. Fot.Pixabay

Zachwycano się nim już w starożytności. Jeśli wierzyć Homerowi, jego zapach „podobał się samym bogom”. Madame de Pompadour, chcąc rozpalić rządze króla Ludwika XV wykorzystywała go jako afrodyzjak. Wygląda niepozornie, a bulwę ma nawet … brzydką. Seler to niedoceniane w polskiej kuchni warzywo ale prawdziwy skarbiec dobroczynnych dla zdrowia substancji.

Seler jest warzywem niskokalorycznym – ma zastosowanie w różnych dietach. Regularnie spożywany najlepiej w formie surowej, pobudza przemianę materii i likwiduje zaparcia. Przyczynia się do obniżenia nadciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu. Osoby, które często spożywają seler rzadziej chorują na serce i nowotwory.

Wysiew nasion selera

Ze względu na długą uprawę powinniśmy dobrze przygotować grządkę: nawieść, spulchnić i odchwaścić. Jesienią warto zastosować obornik lub dobry kompost. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach żyznych o pH 6,5 – 7,5; próchnicznych, wilgotnych ale nie zalewowych i na stanowisku słonecznym. Dobrym przedplonem dla selera są warzywa cebulowe. Nawozy mineralne azotowe, koniecznie z mikroelementami dzielimy na dwie dawki: pierwszą wysiewamy przed  posadzeniem rozsady, a drugą wysiewamy po około 2-3 tygodniach. Nasiona selerów wysiewamy od połowy lutego do początku marca, do skrzynek, które ustawiamy w widnym i ciepłym miejscu. Nasiona lekko dociskamy, nie przysypujemy ich ziemią, zraszamy i możemy przykryć folią perforowaną. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 18-20 stopni C. Gdy rośliny skiełkują i odrobinę podrosną powinniśmy obniżyć temperaturę otoczenia do 18°C. Rozsadę wietrzymy i zraszamy podlewamy ciepłą wodą, taką o temperaturze pokojowej.

Pikowanie

Gdy rośliny mają od 2 do 3 liści właściwych to trzeba je przepikować do większych skrzynek lub pojedynczych doniczek. Selery pikujemy w rozstawie 5x5 cm. Produkcja rozsady trwa do 10 tygodni. Gotową rozsadę sadzimy na miejsce stałe, najlepiej po ostatnich przymrozkach, czyli po 15 maja w rozstawie  30x40cm.  W okresach suszy ważne jest systematyczne i regularne podlewanie. Dzięki temu bulwy dobrze się wykształcą i będą miały mało cienkich korzeni.

Reklama

Choroby

Septorioza selera (choroba grzybowa) objawia się w postaci charakterystycznych ciemnych, okrągłych plam na liściach, nawet już u siewek. Jeżeli choroba pojawia się każdego roku, to należy zaniechać uprawy selera przynajmniej prze 3-4 lata. Jeżeli choroba nie występuje w dużym nasileniu i szkoda nam roślin, to można zastosować Amistar 250 SC. Wykonujemy 2-3 opryski co 7-10 dni. Wszystkie resztki roślinne dokładnie zbieramy z grządek i palimy lub głęboko zakopujemy.

Chwościk selera (choroba grzybowa) objawia się w postaci drobnych, kanciastych i plamek, które z czasem powiększają się, a silnie porażone liście obumierają. Chwościka zwalczamy tak samo, jak septoriozę. Aby uniknąć porażenia przez choroby warto kupować zaprawione nasiona lub zastosować Zaprawę nasienną T.

Jasnozielone lub żółte zabarwienie liści selera i otwory-jamy w korzeniu (choroba fizjologiczna) przeważnie jest objawem niedoboru boru w glebie.

Pękanie liści u nasady oraz powstawanie brunatnych plam na korzeniach spichrzowych selera (choroba fizjologiczna) jest objawem niedoboru molibdenu.

Odmiany

'Talar' – to odmiana wczesna, bardzo plenna z dużą tolerancją na jarowizację. Tworzy duże, kuliste bulwy o białej skórce i miąższu.

'Albin' – to odmiana bardzo plenna, na zbiór jesienny, dobrze przechowująca się przez zimę. Tworzy bardzo duże, zwarte, bez pustych przestrzeni, kuliste bulwy o masie 1,2 – 1,5 kg.

'Giant Prague' – to odmiana bardzo plenna, średnio wczesna i odporna na septoriozę. Tworzy kuliste bulwy o kremowobiałym miąższu.

Selerowe Pierogi fit:

Bulwę selera należy umyć, obrać i bardzo cienko pokroić, najlepiej za pomocą gilotyny. Gotowe cieniutkie plastry smarujemy rozmąconym jajkiem, nakładamy ulubiony farsz (na środek plastra) i dokładnie dociskamy. Ostrożnie wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około minuty.

KOMENTARZE

Dieta i post

Przypominam sobie scenkę (a zdarzyła się ona ładnych kilka lat temu), jak jeden ze znanych polityków lewicy, deklarujący...

Zdrowie na wiosnę

Po długiej, zimnej i szarej zimie przyszedł czas na pełen rozkwit. Zbliżającą się wiosnę czuć w powietrzu...

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe...

Gdy każdy centymetr ma znaczenie...

Zbilansowana dieta, zdrowy styl życia, aktywność fizyczna? Ile z nas poddawało się wielu restrykcjom, by tylko zredukować wymiary i osiągnąć wymarzoną figurę. Jak cudownie byłoby, gdyby aktywność fizyczna była gwarantem...

Dietetyk: Post nie jest dietą, ale może służyć zdrowiu

Z Klaudią Bielak, dietetykiem ze szpitala "Pro-Familia" w Rzeszowie, właścicielką firmy Slow życie, rozmawia Jaromir Kwiatkowski

zobacz więcej
Reklama

Total look w łazienkowych wnętrzach

Bogactwo materiałów wykończeniowych oraz ich różnorodność stylistyczna...

Meble do biura! Po jakie sięgnąć?

Zakładasz własną firmę i jesteś na etapie urządzania biura? Postaraj się...

Meconops czyli uroczy niebieski mak

Kwiaty tej byliny są niesamowite ze względu na swoją spektakularną wielkość. Powodzenie jej uprawy w Polsce to spore wyzwanie zarówno dla ogrodników-amatorów, jak i ekspertów ogrodnictwa. Maki niebieskie wymagają dużej...

Montaż szuflady w 6 prostych krokach.

Dzięki szablonom tworzywowym w szybki i wygodny sposób oznaczymy otwory potrzebne zamontowania prowadnic raz mocowań frontów szuflad. System pozwala na instalację szuflad w czterech różnych wariantach. Dodatkowo na...

Dzielżan jesienny- atrakcyjna bylina ogrodowa

Jesienna Helena to długo kwitnąca bylina o żywo ubarwionych kwiatach dorasta do wysokości do 1,2 m. Na rozgałęzionej łodydze tworzy liczne koszyczki kwiatostanowe o żółtej lub żółtobrązowej barwie...

Reklama

Utylizacja przeterminowanych nawozów

Często zdarza się tak, że kupujemy rożne nawozy, czasem inne niż zwykle, bo mają promocyjną cenę. Nie zawsze w sezonie zdążymy zastosować je pod konkretne rośliny i jesienią okazuje się, że nawozy się przeterminowały...

Starzenie się wełny kamiennej a skuteczność izolacji przemysłowej

Wełna kamienna to materiał, po który od dłuższego czasu regularnie sięgają inżynierowie instalacji przemysłowych oraz zarządcy sieci ciepłowniczych, którzy...

Jasne kolory w domowym spa - a może vintage?

Choć płytki ceramiczne dostępne są w przeróżnych wzorach i kolorach, to jednak malowanie ścian w łazience może stać się atrakcyjną alternatywą. Ważne jednak, by farba do łazienki charakteryzowała...

Nostrzyk żółty - w ogrodzie i medycynie ludowej

Nostrzyk żółty najczęściej rośnie na terenach nizinnych, w rowach i dolinach rzecznych, na suchych zboczach, pastwiskach i przy drogach. Działkowcy coraz częściej wysiewają go jako poplon...

Chryzantemy- kwiaty jesiennego ogrodu

Jesienną porą niewiele roślin kwitnących zdobi nasze działki. Oprócz ostatnich nagietków czy aksamitek do przymrozków kwitną astry i chryzantemy wieloletnie. I choć chryzantemy kojarzą się ze świętem zmarłych, warto...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 60

VIP Biznes&Styl Nr 60
w numerze m.in.:

• Przez wieki życie i zdrowie ratowali aptekarze! • 60 lat skansenu w Sanoku • Stanisław Głodowski: Nie liczę, że fala mnie poniesie • Rosja. Za Uralem • Dla kogo Harrods
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.