Reklama

Czym palić w kominku. Kaloryczność drewna, ceny i zalety różnych gatunków  

A A A
Jadwiga Brzozowska

Dodano: 18-12-2017

Drewno do kominka powinno być dobrze wysuszone, wtedy nie powoduje korozji przewodów kominowych. Fot

Drewno do kominka powinno być dobrze wysuszone, wtedy nie powoduje korozji przewodów kominowych. Fot. Pixabay

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory, jak ciepło bijące z kominka... Ale żeby to ciepło uzyskać, musimy się wcześniej odrobinę postarać. Wiadomo, że z nastaniem sezonu grzewczego kominkowa szyba powinna być przejrzysta, czyli wyczyszczona i powinniśmy zgromadzić wystarczającą ilość paliwa. 

 

 

W kominku można palić drewnem, pelletem, brykietem drzewnym, gazem, węglem kamiennym lub lekkim olejem opałowym. Nie powinno palić się brykietami z węgla brunatnego, ponieważ są wytwarzane z węgla o niskiej jakości i zawierają szkodliwe związki chemiczne. Nie palimy w kominkach sklejką, miałem drzewnym ani węglem, ponieważ zbyt wysoka temperatura spalania może doprowadzić do zniszczenia przewodów spalinowych. Nie palimy śmieci, tworzyw sztucznych, starych mebli, boazerii, podkładów kolejowych itp., gdyż jest to nieekologiczne.  Podczas spalania tych rzeczy wydzielają się toksyczne gazy i sadza, która zanieczyszcza wnętrze kominka i komin, a przede wszystkim szkodzą zdrowiu.

Najczęściej w kominkach palimy drewnem, ponieważ jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Podczas spalania drewna powstaje mniej szkodliwych związków niż podczas palenia węglem kamiennym lub olejem opałowym. Powstały popiół stanowi zaledwie 3% masy drewna i nie ma większego problemu z jego utylizacją.

Drewno przeznaczone na opał powinno być gęste, twarde, suche i pocięte na 20-30-centymetrowe kawałki, które warto jeszcze rozdrobnić przed włożeniem do paleniska. Im twardsze drewno, tym wyższa jego kaloryczność, czyli podczas spalania uzyskamy sporo ciepła.

O co chodzi z twardością?

Świeżo ścięte drzewo jest wilgotne i nie nadaje się na opał. Podczas palenia wilgotnego drewna zawarta w nim wilgoć obniża temperaturę spalania i powstaje smoła, która osadza się na wszystkich elementach w kominku. Poza tym, woda parująca z wilgotnych kawałków drewna powoduje korozję metalowych i ceramicznych elementów pieców i kominków. Po ścięciu drzewa i wstępnym jego rozdrobnieniu, drewno powinniśmy poddać tzw. sezonowaniu przez okres od 18 do 24 miesięcy. W tym czasie spadnie zawartość wody z 70% do 15-20%.

Sezonowanie to nic innego, jak leżakowanie. W tym czasie drewno traci wodę, staje się suche, twardsze i wzrasta jego kaloryczność. Suche drewno pali się mniejszym płomieniem, ale dłużej i daje dużo ciepła. Drewno możemy składować w murowanej drewutni lub specjalnych drewnianych składzikach. Miejsca do składu drewna powinny być osłonięte, ale przewiewne. Nie powinny być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i deszczu.

Gatunek drzewa ma znaczenie

Do palenia w kominku z całą pewnością nie powinniśmy wybierać drzew iglastych. Zawierają one żywice, które podczas spalania wydzielają dużo smoły, która z kolei zanieczyszcza nie tylko kominek, ale i wszystkie jego elementy oraz przewody kominowe. Na ściankach kominka osadza się tłusta i ciężka do usunięcia maź. Poza tym, podczas spalania iglaków powstaje dużo iskier, co jest spektakularnym zjawiskiem, ale może być niebezpieczne przy paleniu w otwartych kominkach.

Reklama

Najlepsze drewno do palenia pochodzi od gatunków z drzew liściastych, szczególnie tych o zwartej strukturze. Ale drewno drewnu nierówne. Podczas cieplejszych zimowych dni i odwilży lepiej wybrać do palenia drewno olchowe, które ma niższą wartość energetyczną od pozostałych gatunków liściastych, ale  dobrze podtrzymuje temperaturę w piecu. A gdy nadejdą większe mrozy, wówczas przeznaczamy do palenia polana z twardego drewna. Najbardziej kaloryczny jest dąb i jesion, który jest najtwardszy (i dlatego może sprawiać problemy przy rozdrabnianiu). Najdłużej pali się grab, jesion i robinia. Drewno grabowe, bukowe, dębowe, jesionowe i klonowe pali się równomiernie, nie strzela iskrami i wydziela mało dymu. Buk, klon i brzoza palą się spokojniej, ale są mniej kaloryczne. Drewno topoli osiki podczas spalania wydziela mało sadzy i likwiduje już  nagromadzoną w kominie sadzę, ale jest najmniej kaloryczne spośród wszystkich drzew.

Można również palić drewno z drzew owocowych, które ładnie i delikatnie pachnie, ale nie jest aż tak kaloryczne, jak inne liściaste. Do palenia nadaje się śliwa, jabłoń i grusza. Twardość drewna śliwy jest porównywalna do drewna grabowego, a jabłoni i gruszy do jesionowego. Mniej kaloryczne są czereśnia i wiśnia, które dodatkowo zawierają gumy drzewne, przez co mogą wydzielać w trakcie spalania więcej zanieczyszczeń.

Do palenia w kominku zazwyczaj przeznaczamy drewno z korą. Im więcej kory na kawałku, tym więcej dymu będzie się wydzielać podczas palenia. Ale kora korze nierówna. Drewno bukowe i grabowe ma tylko 7 procent kory, więc jest najbardziej poszukiwane. Natomiast drewno dębowe, choć najbardziej kaloryczne zawiera ponad 20 procent kory. Kupując drewno o dużej zawartości kory, musimy zamówić nieraz nawet trzykrotnie większą jego ilość, niż takiego, które zawiera jej mniej.

Drewno do kominka najtaniej

Drewno na opał najtaniej kupimy w nadleśnictwach. Warto późną jesienią skontaktować się z punktem sprzedaży przy najbliższym nadleśnictwie i wybrać konkretne gatunki drzew. Najtaniej kupimy kłody olchy o długości 1-1,9m których cena zaczyna się od około 160 zł za metr sześcienny. Za brzozę i dęba zapłacimy około 170 zł, za buka i graba zapłacimy około 175 zł. Takie drewno wymaga pocięcia i sezonowania, czyli zapalimy nim dopiero za dwa lata. Ale kiedyś trzeba zacząć zbieranie drewna na opał.

Najdroższe gotowe (sezonowane) drewno z przeznaczeniem na opał znajdziemy w marketach budowlanych. Najczęściej jest to drewno pakowane w worki. W zależności od gatunku drewna za worek zapłacimy od 160 zł wzwyż. Warto odwiedzić składy drewna i wybrać coś do palenia. Najdroższy jest grab, za który trzeba zapłacić około 300 zł za metr sześcienny. Za buka zapłacimy 260-280 zł/m sześcienny, za jesion i dąb zapłacimy około 250 zł/m³.

Zanim zacznie się sezon grzewczy warto przeszukać oferty sprzedaży drewna na różnych portalach w Internecie. Często ogłoszenia składają małe firmy prywatne, gdzie można po okazyjnej cenie kupić drewno na opał. Przed zakupem zawsze należy określić gatunek i ilość drewna i dopytać sprzedawcy, czy jest to towar świeży, czy sezonowany. A podczas rozładunku, w miarę możliwości, warto ułożyć polana w metry sześcienne, aby sprawdzić, czy nasze zamówienie zostało prawidłowo zrealizowane.

KOMENTARZE

Kominek gazowy - zalety montażu i możliwości aranżacyjne

Kominki gazowe to nie tylko elegancki...

Na co zwrócić uwagę, przygotowując dom na zimę?

Okna, rynny, kominek trzeba przeglądnąć przed...

Grzejnik - ciepło i designe w twoim domu

Można je zamówić niemalże w każdym wymarzonym kolorze. Dostępne...

Dominika Marchewczyk - manager za kierownicą

Co miesiąc pokonuje samochodem od sześciu do ośmiu tysięcy kilometrów. U kierowców nie znosi chamstwa, którego jej zdaniem na polskich drogach ciągle jest za dużo. W bagażniku i schowkach wozi kosmetyki...

Dziś Dzień Języka Ojczystego. Prof. Ożóg o języku

Z profesorem Kazimierzem Ożogiem, językoznawcą z Uniwersytetu Rzeszowskiego, rozmawia Aneta Gieroń.

zobacz więcej
Reklama

Drzewka owocowe kolumnowe - nowy trend w ogrodzie

Zaletą kolumnowych drzew jest to, że wytwarzają owocujące...

Home staging, czyli jak przyspieszyć sprzedaż nieruchomości

Przy sprzedaży mieszkania lub domu bardzo ważne jest to, aby nieruchomość zrobiła odpowiednie wrażenie na kupującym. Liczy się przede wszystkim pierwsze 5 sekund, dlatego...

Wykładziny podłogowe - indywidualny styl dzięki wyjątkowym kolekcjom

Wykładziny dywanowe to często spotykany materiał wykończenia sypialni, pokoju dziecięcego lub gościnnego, a także salonu w mieszkaniu. Stosuje się je...

Total look w łazienkowych wnętrzach

Bogactwo materiałów wykończeniowych oraz ich różnorodność stylistyczna sprawiają, że bez trudu możemy wyczarować w swoim domu łazienkę jak ze snu. A o czym najczęściej marzymy? O klasyce black&white, niezwykle modnych...

Reklama

Izolacja akustyczna budynków i elementów budowlanych

Przepisy obowiązującego prawa precyzyjnie określają wymagania dotyczące izolacyjności akustycznej dla konkretnych elementów i przegród budynków. Konkretne wymagania dotyczące izolacyjności...

Brukowa opaska wokół domu- czy warto ją ułożyć?

Podstawową funkcją opaski jest ochrona cokołu budynku. Może służyć również jako pomocnicza komunikacja dookoła domu, jako miejsce oparcia drabiny lub rusztowania przy pracach konserwacyjnych...

Osuszanie konstrukcji dachów płaskich

Wilgoć w stropodachu i woda wnikające w głąb konstrukcji stropodachów to jeszcze nie do końca rozpoznany problem i nie zawsze udaje się go rozwiązać w stopniu satysfakcjonującym. Jak więc poradzić sobie z problemem...

Kwiatek z wosku - hoja różowa

Hoja różowa pochodzi z Azji i Australii i jest powoli rosnącym pnączem, dorastającym do 6 m długości. Jak na pnącze przystało hoja wytwarza liczne, wijące się pędy, które są pokryte naprzeciwlegle ułożonymi parami mięsistych...

Meble do biura! Po jakie sięgnąć?

Zakładasz własną firmę i jesteś na etapie urządzania biura? Postaraj się, aby twoi przyszli pracownicy w nowym miejscu pracy czuli się zawsze komfortowo. Jak to zrobić? Podstawą będzie zakup odpowiedniego wyposażenia...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 59

VIP Biznes&Styl Nr. 59
w numerze m.in.:

VIP Biznes&Styl Nr. 59 • Sprężyny gazowe z FA Krosno • Ratowanie cerkwi w Baligrodzie • Lasowiak, co leczy serca i rozwija nowe technologie • Japońskie roboty i ręczna robota w Hucie Szkła w Jaśle • 100 lat niepodległej Polski
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.