Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Kładka i gołąbki

A A A

Dodano: 17-11-2012

Gołąbki jesienne

Gołąbki jesienne

No i słowo się rzekło. Byliśmy w sobotę na kładce - nie na otwarciu wprawdzie, bo Maksym raczył akurat zasnąć, ale później - w drodze do centrum handlowego, dokładnie tak jak obiecałam :)
 
Kładka, cóż,może i mało praktyczna, ale wygląda rzeczywiscie ładnie - szczególnie dla przyjezdnych.  Jakoś nie mogę sobie wyobrazić staruszek wspinających się po schodach - nadrabiających kilkadzieisąt metrów n.p.m. w te i wewte po to tylko, żeby przejść na drugą stronę, gdy niedaleko jest zwykłe przejście.  Dodatkowa mała wada, która rzuciła mi  w oczy, to brak miejsca, gdzie zakochani mogliby wieszać swoje kłódki. Ale cóż, nie da się mieć wszystkiego:)
 
Oczywiście, jak klasyczna rzeszowska rodzina (przepraszam - jak 80% rzeszowskich rodzin dzisiaj), wybraliśmy sie na rekonesans po Galerii Rzeszów. Za galeriami nie przepadam - strasznie się trzeba ochodzić, mnóstwo ludzi, a i tak niewiele da sie znaleźć... nie mówiac juz o kupowaniu. Pomijam oczywiscie fakt, że wychodzenie na zakupy z dzieckiem jest zupełnie niepraktyczne. Tzn. przynajmniej z moim, który wózka nie uznaje i innych rąk niż moje też....:)
 
Ale ale, wracajmy do gotowania. Obiecałam coś przygotować i nie ukrywam, długo sie zastanawiałam co. Od jakiegoś już czasu chodziły za mną gołąbki. Tak, gołąbki, wiem, M. też stwierdził, że trochę banalnie, ale mżoe uzasadnię. Gołabki to było i jest moje ulubione danie. Jak byłam mała i mama zrobiła gołąbki to potrafilam je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Nudziły mi się dopiero trzeciego dnia.
 
Gołąbki wprawdzie nie należą do szybkich dań, ale uważam ze warto dać się na nie namówić. Ja je zrobiłam w sobotę wieczorem - z przeznaczeniem na niedzielny obiad.
 
Każdy je robi inaczej. W każdym domu też smakują inaczej. Ja lubię pieczone - to daje przepiękny zapach w domu. Z brązowym ryżem, kaszą gryczaną, mielonym mięsem wieprzowym, pieczarkami i sosem pomidorowym. Brązowy ryż pojawił się dopiero po moim przekształceniu diety w trochę zdrowsze produkty. Jak je robiłam pierwszy raz (czyt. z brązowym), nie byłam pewna jak wyjdą, ale muszę stwierdzić że jest to świetne rozwiązanie. Jest nawet lepszy od zwykłego ryżu, bo się nie klei.
 
Podaję proporcje na ok 13 gołąbków, średnich raczej:
  • średnia główka kapusty
  • szklanka brązowego ryżu
  • pół szklanki kaszy gryczanej (jak ktoś kupuje w woreczkach to jeden woreczek)
  • ok. 0,5 kg mielonego mięsa (karkówka lub łopatka) - ja robiłam z łopatki
  • 1 cebula, ja dałam czerwoną moze być zwykła (średniej wielkości)
  • ok. 60 dkg pieczarek
  • 2 papryki (żółta i czerwona) moze być tylko jeden kolor - wtedy jedna
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego własnej roboty - ewentualnie 1 koncentratu.
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowania:
 
Najpierw ugotowałam ryż ( 1 szkl + 3 szkl. wody)  - przez 30 min, dlatego, że dłużej się gotuje niż normalny. Jak wciągnie całą wodę wyłączyć i odstawić do przestygnięcia.  (30 min)
 
Kapustę sparzyłam, w dużym garnku oczywiście, uprzednio trzeba wyciąć głąb. NIe przepadam za tą czynnością ale gołąbki bez kapusty raczej nie dadzą sie zrobić :) Oddzielić liście i jak ostygną ściąć zgrubienie na zewnętrznej stronie tak, żeby sie łatwo zawinęły. (30 min)
 
Reklama
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, obrać (można też nie obierać jak są ładne) i pokroić w plasterki (kapelusz na pół i potem w plasterki)
Cebulę i pieczarki poddusić na oliwie z ok. 1 łyżką masła  na patelni, potem odparowac wodę.
 
Działamy
 
W dużej misce mieszamy: ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, pół szklanki surowej kaszy gryczanej, surowe mięso.  Wymieszane doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mnie poszło jakieś 2 łyżeczki soli i jakies pół minuty mielenia pieprzu z młynka :) Uważam, ze ten farsz powinien być troszkę bardziej słony niż się wydaj,e że powinien być finalnie, gdyż później kapusta trochę soli wciąga. Jak kto lubi oczywiście.
 
Zawijamy gołębie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód należy dać koniecznie kilka liści kapusty zeby się nie przypaliły. Ja akurat mam naczynie żeliwne,w  którym krócej się piecze, bo bardzo długo samo trzyma ciepło. Ja i tak jednak piekę te 1,5 godziny a potem zostawiam. Na każdy liść kapiusty nakładam garść farszu, do niego wkładam po plasterku czerwonej i żółtej surowej papryki. Zawijam.
 
Gołąbki układam dosyć ciasno i jak wszystkie zalewam sosem pomidorowym.
 
Ja go robiłam tak:
1,5 słoika pomidorów krojonych ze słoika zalanych przecierem (ja użyłam własnej roboty ale sprawdzą się świetnie także krojone pomidory z puszki). Do tego dodałam ok. 1/2 - 1 szklanki wody. Trochę oliwy z oliwek (ze 4 łyżki) i sól i pieprz do smaku. Można też dodać ziół prowansalskich.
 
Zalewamy sosem i przykrywamy kilkoma liśćmi z kapusty.
 
Piec 1,5  - 2 godzin w temperaturze 210 0C potem najlepiej zostawić w piekarniku. 
 
Gołąbki są gotowe dopiero jak kapusta jest miękka. Jeżeli jeszcze nie jest trzeba dopiec - według potrzeby. Zwykle liście kapusty na wierzchu sie przypalają, ale o to chodzi, żeby właśnie one, a nie gołąbki sie przypiekły.
 
Podanie
 
Można je podać polewając tylko sosem pozostałym z pieczenia. Można zrobić dodatkowo sos. Ja dzisiaj wymyśliłam sobie kolorowy sos z papryki, która mi została z gołąbków.
Więc było to mniej wiecej tak:
  • 2 połówki papryk (czerwonej i żółtej) pokrojone w kostkę
  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • pół słoika sosu pomidorowego który został
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • po kilka listków świeżego oregano i świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • Oliwa z oliwek
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czonek, żeby oliwa złapała aromat, potem dorzucić paprykę i dusić jakieś 3 minutki tak zeby papryka lekko zmiękła ale ciągle była twarda. Wlać przecier (ewentualnie 1/2 szkl wody z rozmieszanymi 2 łyżeczkami koncentratu pomidoroweg. Dusić 1 minutę. Doprawić ziołami i solą do smaku.
 
Podawać  gołąbki polane sosem.
Ilości oczywiscie według uznania i upodobań:))
 
Życzę smacznego.
 
Hmmm..... mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam. Starałam się. Nawet lody na deser się topią bo tak twardo piszę.
 
Obiecuję następnym razem jakis prosty i szybki przepis:)

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.