Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Wielkanoc część I - domowy CHLEB

A A A

Dodano: 25-03-2013

Gotowy na śniadanko:)

Gotowy na śniadanko:)

Słowo się rzekło - przygotowania do świąt czas zacząć. Dzisiaj chleb na zakwasie. Przyznam szczerze, było to dla mnie spore wyzwanie gdyż piekłam go po raz pierwszy w życiu. Po raz pierwszy też robiłam zakwas więc była spora szansa ze się nie uda...ale nieee:)
Chleb ciężki, razowy, lekko wilgotny w środku. Bardzo aromatyczny i bardzo zdrowy.
W drugiej części wpisu podam jeszcze przepis na chleb bardzo szybki, łatwy i też przepyszny - na drożdżach. Wychodzi zawsze i jest do zrobienia nawet jak się wie, że za 2 godziny mają wpaść goście a właśnie jest święto Narodowe i wszystkie sklepy zamknięte:) haha:)
 
Przepis na chleb na zakwasie dostałam w zeszłym roku od Pani dietetyk Elżbiety Noculak (polecam!!). Do tej pory jakoś nie mogłam się do niego zabrać, ale nie żałuję, że się zdecydowałam:)
Najtrudniejszy zawsze pierwszy krok. Przy przygotowaniach do pieczenia chleba na zakwasie najtrudniejsze jest zabrać się i zrobić zakwas. Przynajmniej dla mnie. Zawsze wydawało mi się to takie nie do wykonania.
Od tego proponuję zacząć gdyż nie taki diabeł straszny.
 
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE
 
Zakwas
Do niewielkiej miski wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą do konsystencji kwaśnej śmietany. Można też dodać kawałek chleba żytniego na zakwasie. Ja dałam, chociaż podobno i tak zakwas się zrobi. Pewnie potrwa to trochę dłużej. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pierwszą dobę. Ja wstawiłam do miski z ciepłą wodą którą wymieniałam co jakiś czas jak woda była już zimna. Druga doba - w temperaturze pokojowej. U mnie stało sobie w kuchni przy kuchence. Nie ruszamy, nie mieszamy.
U mnie w drugiej dobie zakwas zyskał aktywność biologiczną - lekkie bąbelki.
W trzeciej dobie dodałam do zakwasu jeszcze 3/4 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki ciepłej wody i zostawiłam dalej do kiśnięcia przykryte ściereczką.
Doba 4. - pieczemy. Przynajmniej ja tak zrobiłam, chociaż myślę, że sam zakwas mógłby jeszcze jedną dobę postać.

Pieczemy chleb
 
Muszę przyznać że dla mnie był to dzień wyjątkowy. Tyle przygotować, że ten chleb traktowałam niemal jak święto:) Jednak okazuje się, że radość z pieczenia, gotowania i efektów zależy także od wysiłku jaki się w to wkłada. Ale powiem Wam jedno - zapach tego chleba w domu po włożeniu do piekarnika - bezcenny!!!
Zaczynamy więc:)
 
W składniki warto zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością. Jak szaleć to szaleć:)
 
Składniki
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka soli
  • ok 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 200C)
  • dodatki wedle uznania np. ziarna dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane (do środka)
  • do posypania np. czarnuszka (polecam!), mak, płatki owsiane, siemię lniane
Przygotowany zakwas dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki na następny raz.
Drugą połowę przekładamy do dużej miski i dodajemy mieszankę mąk i soli składniki. Warto z mąki zostawić sobie ok szklanki na później do wyrobienia. Ja wsypałam najpierw mieszankę mąk i soli i potem dolewałam wodę tak żeby kontrolować konsystencję. Ma być to konsystencja podobna do "gęstych powideł śliwkowych":)
Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia, ciągle przykryte ściereczką. Można wstawić do ciepłej wody.
Reklama
 
Ja mieszankę zrobiłam rano, a chleb piekłam dopiero wieczorem. Muszę przyznać, że nie rośnie to spektakularnie, co mnie powiem szczerze trochę niepokoiło, ale efekt jest bardzo fajny.
 
Jak ciasto już wyrośnie dodajemy co kto lubi - pestki z dyni (ja dałam dynię i kminek), kminek, słonecznik, siemię lniane ziarna itp.
Dajemy resztę mąki, wyrabiamy i wkładamy do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek na chleb. Wygładzamy wierzch ręką namoczoną w wodzie i posypujemy na przykład makiem, siemieniem lnianym, płatkami owsianymi lub czarnuszką. Swoją drogą polecam gorąco czarnuszkę - nadaje fantastyczny smak i aromat!:)Odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze raz do wyrośnięcia. (kaloryfer nawet się sprawdził):)
 
Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 2200C.
 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy lnianą ściereczką.
 
Tak jak pisałam we wstępie - chleb aromatyczny, ciężki, bardzo pożywny. Taki prawdziwy razowy chleb. Bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Na pewno będę z nim jeszcze eksperymentować. Zakwas już mam więc teraz już tylko wyjmę go z lodówki, postoi jedną dobę, w drugiej go "nakarmię" (dodam mąki i wody) i w kolejny dzień można będzie zabawę zacząć na nowo. Wariacji na temat chleba na tym blogu będzie jeszcze kilka:)
 
 
CHLEB Z ZIARNAMI (wersja dla leniwych):)

Teraz jeszcze jeden przepis na chleb - uwierzcie mi dla każdego! Ja ten chleb uwielbiam i też piekę go dosyć często. jest prosty, szybki i co ważne - zawsze wychodzi!:) Przepis dostałam dawno temu od koleżanki (Haniu dziękuję):). Rozdaję go znajomym i każdy się w nim zakochuje:)
 
 
Potrzebujemy:
  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ziaren dyni
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru (może być miód)
  • 1 litr ciepłej przegotowanej wody
W małej miseczce kruszymy drożdże posypujemy solą i cukrem i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
 
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy rozpuszczone drożdże i wsypujemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie trzeba wyrabiać anie mieszać w jakiś określony sposób.
Przykrywamy ściereczka i wsadzamy na pół godziny do ciepłej wody do wyrośnięcia.
Rośnie mocno, wiec trzeba mieć większą miskę.
Po pół godzinie, delikatnie wyrabiamy i wsadzamy do foremek (posmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką tartą), wygładzamy wierzch wodą i gotowe.
Pieczemy dokładnie godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 0C z TERMOOBIEGIEM!
 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek żeby chlebek się nie zaparzył i odstawiamy do ostygnięcia.
 
Najlepszy jest z samym masłem!:) To jest doskonały chleb po to żeby zakochać się w domowym chlebie!:)
 
Smacznego!!
 
Ps. Dzisiaj wieczorem część II przygotowań - gomółki:)

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.