Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Wielkanoc część II - GOMÓŁKI

A A A

Dodano: 25-03-2013

I gotowe gomółeczki:)

I gotowe gomółeczki:)

Gomółki to coś co moja babcia robiła zawsze na Wielkanoc. To smakołyk o trochę specyficznym smaku lekko kwaśnego podsuszonego sera. Babcia robiła niewiele gomółek. Zwykle ze 3-4 duże. Suszyły się na piecu jakiś tydzień przed Świętami. Potem wkładało się je do koszyka na święconkę. Trochę jako ozdobę, ale przede wszystkim jako smakołyk, którym na równi z jajkiem dzieliliśmy się przy świątecznym stole.
Oczywiście wtedy było łatwiej - był kaflowy piec. Dzisiaj trzeba je suszyć "podstępem":)
 
Jeżeli chodzi o gomółki najważniejsze to składniki. Jest ich niewiele, ale ważne żeby były bardzo dobrej jakości.
Potrzebujemy jedynie biały ser i jajka. Jeżeli chodzi o ser warto wybrać się na halę targową i kupić serek bezpośrednio od jakiejś gospodyni. Zachęcam by sprawdzić smak tego serka. Powinien być łagodny, nie za kwaśny. Jeżeli ktoś chce korzystać z sera ze sklepu polecam Piątnicę - jest w miarę naturalny. Polecam ser tłusty, akurat w przypadku gomółek tłuszcz je dobrze konserwuje. W przypadku sera kupnego jeżeli jest zbyt wilgotny trzeba go odsączyć delikatnie w ściereczce lnianej. Ser na gomółki powinien być raczej suchy.
 
Równie ważny składnik to jajka. I tu tak samo, warto kupić jajka ze znanego źródła, gdyż do gomółek dajemy surowe żółtka.
 
Ja zrobiłam gomółek dużo bo z kilograma sera. Postanowiłam sobie, że trochę rozdam, a dzięki temu posmakuję trochę różnych wersji smakowych.
 
Co potrzebujemy:
 
  • Biały ser  (1 kg)
  • jajka, 4 sztuki
  • sól
  • przyprawy ewentualnie: kminek, czosnek, sioła prowansalskie, papryka słodka
Przygotowanie
 
Najważniejsze - zanim wymieszamy składniki proszę pamiętać o sparzeniu jajek. Zalewamy je wrzątkiem i trzymamy w nim ok 0,5 minuty. Dopiero po sparzeniu oddzielamy żółtka.
Mieszamy ser z żółtkami. 1 żółtko na 250 g sera (czyli u mnie 4 żółtka na 1 kg), doprawiamy solą do smaku.
Przygotowaną masę można tak jak ja podzielić sobie na 3 części i dodać wedle uznania i preferencji przypraw. Ja zrobiłam trzy rodzaje:
  1. Czosnkowe (2 ząbki)
  2. Ziołowo-paprykowe (zioła prowansalskie + słodka papryka)
  3. Kminkowe - najbardziej klasyczne
Można też nie dodawać nic.
 
Z tak przygotowanej masy formujemy gomółki czyli owalne kopułki zwężające się ku górze w charakterystyczny dziubek.
 
Najistotniejszy w procesie tworzenia gomółek jest następnie sposób ich suszenia. Należy je bowiem przez kilka dni podsuszać. Najlepiej w cieple, ale temperatura nie może być za wysoka. Ja położyłam na folii aluminiowej na kaloryferach. Inny sposób to podsuszać je w piekarniku ale na początek w temperaturze ok 400C najpierw przez 2 godziny, potem zrobić przerwę i znów podsuszyć ze 2 godziny. Kolejnego dnia powtórzyć proces. Generalnie gomółki się obsuszają, kurczą, a skórka twardnieje.
Ja mam zamiar jak już podsuszę je na kaloryferze na zakończenie jeszcze podsuszyć w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 500C żeby skórka się delikatnie zarumieniła.
Reklama
 
Cały proces będę relacjonować na bieżąco. Zachęcam do robienia gomółek wraz ze mną. Do soboty akurat zdążymy. Będę co dzień zamieszczać kolejne zdjęcia jak moje gomółki wyglądają.
 
Z 1 kg sera wyszło mi 18 średniej wielkości gomółeczek. Myślę że z 250 g powinno wyjść ze 4. Dla kogoś kto robi je po raz pierwszy i nie zna ich smaku myślę, że to wystarczająca ilość na tzw "spróbę":))
 
Opis dalszego procesu suszenia już jutro wieczorem....O ile oczywiście Maksymek nie pozrzuca gomółek w ramach ulubionej zabawy. Drżyjcie narody!:)))
 
Z nadzieją na ciąg dalszy pozdrawiam i do jutra!:)
 
Suszenie
 
Ważne żeby gomółek nie zapiec tylko obsuszyć. Kaloryfer na którym stoją powinien być nie za gorący i nie za długo, przynajmniej później.
Ja pierwszą dobę suszyłam je przez jakieś 8 godzin na kaloryferze, który przez cały dzień się włączał i wyłączał. Zakładam że kilka razy. Po południu zdjęłam je z kaloryfera i włożyłam do pojemniczka na "odpoczynek". Przez cały dzień skurczyły się dosyć mocno więc myślę,  że się zakonserwowały, a teraz jeszcze tylko dosuszamy.
Dzisiaj wychodząc z domu kaloryfer skręciłam na 2 wiec nie będzie gorący. Zobaczę co zastanę po powrocie:)
Po południu znów je zdejmę i położę na kaloryferze jeszcze jutro. Myślę, że w piątek będą już gotowe.
 
 
Podsumowując - gomółki suszyły się w sumie 3 dni i w zupełności im wystarczyło. Przy słabiej ciepłych kaloryferach moze to trwać trochę dłużej. To też zależy od ich wielkości. Te które robiła babcia były znacznie większe. Mnie po wysuszeniu wyszły mniejsze, aczkolwiek pyszne. Trzeba samemu kontrolować proces suszenia. Mają mieć z wierzchu twardą skórkę a od spodu widoczny podsuszony ser.
 
Ciekawa jestem jak Wasze gomółkowe postępy:)

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.