Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Wielkanoc część III - Wypieki

A A A

Dodano: 29-03-2013

Allelu... dobry początek:)) Mazurek jak się patrzy

Allelu... dobry początek:)) Mazurek jak się patrzy

Jest prawie północ, padam na twarz, ale słowo się rzekło - kulinarnej opowieści Wielkanocnej ciąg dalszy:) Przyznam, że ten wysiłek był całkiem przyjemny, a już na pewno bardzo przyjemny będzie jutro i w niedzielę.
Ze świątecznymi przygotowaniami jest jak z organizacją imprez. Choćby się nie wiem jak dobrze i długo przygotowywało przed, to i tak większość czynności trzeba zrobić w kilku ostatnich dniach. Tej kumulacji nie da się uniknąć.
 
Zawsze tak było u mnie  w domu rodzinnym, ze te najpyszniejsze pyszności szykowało się właśnie w Wielki Piątek. Może to i dobrze - przynajmniej od razu wszystko nie znikało:)
 
 
 
MAZUREK
 
Ja zaczęłam dzisiaj od MAZURKA. Ciasto na niego zrobiłam sobie jeszcze wczoraj wieczorem i do dzisiaj leżało w lodówce. To było jedyne ciasto z dzisiejszego zestawu, którego jeszcze nigdy nie robiłam, mało tego - nawet sobie nie przypominam żebym je w swoim życiu jadła. Poszperałam trochę w internecie i okazuje się, że mazurków jest tyle ile gospodyń w tym kraju. To jak wygląda i smakuje zależy od inwencji twórczej i wyobraźni. Można je robić na cieście kruchym i ja właśnie takie wybrałam. Z moim jednak zamiłowaniem do prostoty wybrałam przepis bardzo prosty, bez udziwnień, ale myślę, ze efekt będzie bardzo fajny. Mazurek to zwykle ciasto kruche jedno warstwowe. Ja postanowiłam dać dwie warstwy ciasta kruchego po to żeby był trochę wyższy.
 
Mój przepis to mazurek z powidłem śliwkowym, masą kajmakową i czekoladą.
 
To do dzieła.
 
Składniki ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 4 żółtka
Najpierw mąkę wymieszaną z cukrem i solą łączymy z masłem za pomocą noża szatkując. Jak kawałeczki masła są już małe dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. (jeżeli ktoś chce już to uważam, ze bez lodówki tez będzie OK:)
Ciasto z lodówki wyjmujemy przynajmniej na godzinę przed wałkowaniem bo inaczej można dostać zakwasów na rękach. Ja z pomocą M. rozwałkowałam jeden placek, ale drugi po prostu stałam na tarku i ułożyłam na tacce. Pierwszy był podstawą drugi górą wiec zrobiłam mu jeszcze boczki żeby się masa nie wylała.
Oba placki pieczemy ok 20 min w piekarniku 1800C, aż nabiorą złotego koloru.
 
Placki ze sobą połączyłam powidłem śliwkowym i górny placek też nim posmarowałam na tyle na ile się dało.
 
Na powidło dałam masę kajmakową. Przyznam szczerze - kupiłam gotową. Można też kupić mleko skondensowane słodzone i gotować puszkę przez 2 godzin. Jest dokładnie to samo. Na masę polałam stopioną gorzką czekoladę a do dekoracji użyłam migdałów. Cóż, czy smaczne czy nie, się okaże w niedzielę. Wprawdzie nie obyło się bez niespodzianek, bo najpierw Maksymek "poporcjował" mi górne ciasto, a potem nie zmieściło mi się całe Alleluja:), ale myślę, że smakowo będzie pysznie.
 
BABKA DROŻDŻOWA z BAKALIAMI
 
Równie pysznie, i tego jestem pewna, będzie z BABĄ DROŻDŻOWĄ. Tą uwielbiam i robiłam już kilkakrotnie wiec przepis jest sprawdzony. Wyrosła pięknie. Wprawdzie babkowy wzór się na niej jakoś wyjątkowo nie odznaczył, ale cóż, nie wzór jest tu istotny.
 
Reklama
Składniki:
  • 3 szklanki maki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka cukru zwykłego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 5 dkg drożdży
  • pół kostki masła
  • 4 żółtka
  • Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie)
Przygotowanie
 
  1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko podgrzewamy lekko, drożdże rozpuszczamy z cukrem zwykłym i szczyptą soli. Robimy dziurkę w mące i dodajemy drożdże i mleko. Lekko zarabiamy przykrywamy miskę ściereczką i wstawiamy do ciepłej wody. Czekamy jakieś 20 min - pół godz. aż wyrośnie.
  2. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Wyrabiamy ciasto nadal w misce. Dodajemy żółtka, cukier puder i masło. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki ( w sumie może z pół szklanki). Wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i miska do ciepłej wody. Czekamy ok pół godziny aż ciasto wyrośnie. Zwykle robi się pełna miska.
  3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po jakichś 20 minutach odcedzamy, osuszamy i osypujemy mąką. Orzechy tłuczemy na drobne kawałki. Całkiem nieźle sprawdza się do tego lniany woreczek i wałek:)
  4. Jak ciasto wyrośnie wsypujemy do niego bakalie i wyrabiamy ciągle w misce. Gdy składniki się ze sobą połączą wykładamy na stolnicę wyrabiamy lekko i wkładamy do formy babkowej. Pozwalamy ciastu trochę wyrosnąć w formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0C i pieczemy ok 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy żeby sobie stygło już na desce.
 
Babka drożdżowa jest moim absolutnym faworytem, aczkolwiek faktem jest, ze nie jest łatwa i szybka. W odróżnieniu od następnej pozycji w dzisiejszym wpisie.
 
BABKA UBIJANA
 
...która zawsze się udaje i nie opada!:)
Ja wprawdzie wykorzystałam do niej białka z babki drożdżowej i dodałam tylko 2 jajka ale Wam podam przepis taki jak ma być. Jest pyszna, sprawdza się także z owocami (np z jabłkami albo śliwkami w sezonie, a poza sezonem na przykład z kakaem tak jak tutaj.
To jest babka bardzo łatwa, bardzo szybka i na prawdę dla każdego!! Wystarczy mieć mikser i podane składniki:)
 
Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru ( moze byc 1/2)
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • kakao (gorzkie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Jak są sztywne, dodajemy na przemian po jednym żółtku i odrobinie cukru ciągle ubijając. Do szklanki po żółtkach wlewamy olej i ocet, mieszamy i dodajemy do ubijanej masy. Na końcu dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy do formy zostawiając część w misce. Do pozostałej części dajemy 2 łyżeczki kakao, jeszcze raz mieszamy dokładni ei wylewamy na białą masę. Trochę mieszamy żeby kolory się pomieszały i gotowe.
Wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0C i pieczemy 40 min.
 
Jedyna uwaga do tej babki jest co do miksowania. Po dodaniu mąki mieszamy na najniższej prędkości.
 
Tak wiec dla każdego mam nadzieję coś dobrego!
Życzę udanych wypieków:))
 

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.