Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Kuchnia Master Chefa - Moussaka i truskawkowe "niebo w gębie"

A A A

Dodano: 03-06-2013

Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Dawno nie pisałam. Chyba ta spóźniona wiosna, lub też jej brak,  tak na mnie działa. Wracam jednak do formy. Na targu coraz więcej nowalijek. Już można powoli zakochiwać się we wiosennych zapachach i możliwościach jakie dają nam przydomowe ogródki. Ja, bezogródkowa, rozkoszuję się wypadami na targ gdzie można powybierać soczyste warzywa i owoce. Zaczynają się cudowne czasy dla wszystkich smakoszy.
 
Wprawdzie z puntu widzenia bloga stanowi to malutki problem. Najlepsze z tychże świeżych owoców i warzyw są dania najprostsze jak na przykład pomidory z cebulą i śmietaną, truskawki z cukrem i śmietaną czy rabarbar moczony w cukrze i jedzony na surowo.... no i jak tu takie banały na bloga...? Nie da się po prostu.
 
Na temat truskawek szykuję się do oddzielnego wpisu gdyż na to zasługują. Dzisiaj będzie malutki wstępniak dla kubków smakowych:)
 
Ale słowem wstępu jeszcze tylko powiem skąd dzisiejszy wpis.
 
W ramach inspiracji i powrotu do kulinarnej formy zakupiłam książkę kucharską zwyciężczyni pierwszej edycji polskiego Master Chefa, Basi Ritz. Program z uwagą śledziłam i bardzo podoba mi się jej podejście do gotowania. Sama książka bardzo fajna, proste przepisy, jasno opisane i  ciekawe pomysły na dania. Z tejże książki dzisiejszy przepis #1 - "Truskawkowe Niebo w Gębie"  - w oryginale "Krem mascarpone z truskawkami":) Moja nazwa nasuwa się sama po zjedzeniu owego deseru. Jest prosty, w miarę szybki i co najważniejsze - przepyszny!!
 
Kremik proponuję na zachętę do zrobienia i nabrania ochoty na większe wyzwania w kuchni. A taki jest przepis #2, który wprawdzie niezbyt skomplikowany, ale bardzo pracochłonny. Cóż, wysiłek się opłaca gdyż danie jest pyszne, aromatyczne i zjedzone na zewnątrz z lampką białego schłodzonego wina przenosi nas wprost do słonecznej Grecji skąd pochodzi. Danie to, to MOUSSAKA, także zaczerpnięta od Basi ale z jej strony internetowej kulinarnamekka.com
 
No to do dzieła!

Truskawkowe niebo w gębie czyli Krem Mascarpone z truskawkami.
 
 
Składniki:
  • 500 g mascarpone o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cuktu
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego Grand Mariner- ja dałam COINTEAU
  • 500 g truskawek (myślę, że może być też trochę więcej:)
Wykonanie:
  • Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kilka odkładamy a resztę zasypujemy łyżką cukru i miksujemy
  • żółtka z cukrem (2 łyżki) ubić do białości i nadal ubijając dodać po łyżce mascarpone. Na końcu dać alkohol.
  • Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
  • DO deserowych szklanek lub kielichów dajemy sos truskawkowy a na wierzch masę z mascarpone. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
  • Serwować przybrane świeżymi truskawkami i drobinkami czekolady.
Moja uwaga:
Z podanych ilości ja zrobiłam 4 bardzo duże desery. można spokojnie z tej samej ilości zrobić ok 6 do 8 mniejszych. Deser jest pyszny, nie za słodki. W sam raz na leniwe popołudnie:)
 
No to pora na danie główne:)
 
MOUSSAKA vel MUSAKA
 
 
 
Musaka to danie pochodzące z Grecji i tam serwowane bardzo często. Pachnie ziołami, pomidorami świeżymi warzywami. Istotnym składnikiem jest bakłażan, który należy prawidłowo przygotować gdyż może popsuć danie lub być jego esencją.  Jest to także danie do którego można wykorzystać leżące jeszcze w piwnicy ziemniaki zanim pojawią się pyszne nowe. Danie robiłam według przepisu na stronie kulinarnamekka.com
 
To do dzieła (kursywą tekst Basi Ritz):
Reklama

Składniki:

  • 3 bakłażany (ok. 750-800 g) - u mnie wystarczyły 2
  • ok. 650 g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g mielonego mięsa wołowego - ja zrobiłam z wieprzowiny, następnym razem się poprawię:)
  • 1 duża puszka pomidorów (ok. 800 g) - standardowe 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 100 ml białego wina (można zastąpić wywarem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • garść listków oregano lub 1½ łyżeczki suchego
  • garść listków bazylii, posiekanych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine (do smażenia i wysmarowania formy)
  • olej do smażenia bakłażanów (np. rzepakowy)
sos beszamelowy
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 800 ml mleka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • 100 g + 50 g świeżo startego sera parmezan

WYKONANIE:


Ziemniaki opłukać, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie i po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na 0,7 – 1 cm grubości plastry, dobrze posolić i odstawić na pół godziny. po tym czasie należy osuszyć dobrze plastry papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać dobrze olej (jeżeli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się naokoło bąbelki, olej jest idealny do smażenia). Na gorący tłuszcz wkładać bakłażany i smażyć z obu stron na złoty kolor. Obracać tylko raz. po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odtłuszczenia.

Cebulę obrać,pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie dodać mięso i je zrumienić. Dodać wino (lub wywar), zredukować. dodać pomidory i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem cynamonem. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut. pod koniec dodać świeże zioła, wymieszać.


Aby przygotować sos beszamelowy należy rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. Dodać stopniowo mleko, cały czas rozbijając masę trzepaczką. Następnie zostawić garnek na palniku i gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut. doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować).

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek. na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, polać połową mięsnego sosu, ułożyć warstwę z plastrów bakłażana, rozlać resztę mięsnego sosu i ponownie ułożyć ostatnią warstwę bakłażana.

Do sosu beszamelowego dodać 100 g startego sera oraz jajka i energicznie wymieszać. Sos rozlać równomiernie na zapiekance i posypać pozostałym startym parmezanem.

Piec w nagrzanym do 170°C (z termoobiegiem) piekarniku, na średniej szynie, około 45 minut. Ser powinien być złotobrązowy.
 
Tak jak wspomniałam, danie jest dosyć pracochłonne. Mnie zajęło jakieś 1,5 godziny, ale przyznaję warto było.
Cóż trzeba też mieć na uwadze fakt, że dania te nie należą do nisko kalorycznych więc można je zaserwować jako większa mobilizację do popołudniowego spaceru - dłuższego niż zazwyczaj:)
Ja zastosowałam....choć jakoś nie wydaje mi się żeby nie został ślad....:)
 
I tym niezbyt optymistycznym akcentem kończę dzisiejszy wpis:)
Smacznego!!

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 63

VIP Biznes&Styl Nr 63
w numerze m.in.:

Milioner, który dla Puszczy Karpackiej porzucił biznes Tomasz Róg, efekt motyla w Cieszanowie Maria i Marcin Piotrowscy Folkowisko z Goracja Porsche może mieć każdy, ale rzeźbę już nie! Za 2 lata S19 połączy Rzeszów z Lublinem Dzieje firmy kupieckiej I. Schaitter i Spółka Kongres i Targi TSLA EXPO 2019
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.