Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Pigwa - do herbatki i z prądem

A A A

Dodano: 24-09-2013

Pigwówka tuz po zrobieniu. 1,5 porcji.

Pigwówka tuz po zrobieniu. 1,5 porcji.

Jesień za pasem. Wracam na pokład i przepraszam za dłuższą nieobecność. W ramach przeprosin staropolskim zwyczajem przybywam z alkoholem najlepszym ze wszystkich bo tym domowym - Pigwówką, czyli nalewką z pigwy i także pigwowym dodatkiem do herbatki - na długie jesienno-zimowe wieczory.
 
Pigwę polecam. Ja akurat mam dostawy z rodzinnego ogrodu, ale można ją też kupić na targu. Wygląda jak małe jabłuszka, jest jednak raczej niejadalna na surowo. Bardzo twarda i baaardzo kwaśna! Ma natomiast kilka fantastycznych zalet - sporo witamin i minerałów i cudowny aromat. Po przetworzeniu nadaje się świetnie do wsadzenia do słoiczków i używania do herbaty zamiast cytryny na przykład. Dla mnie w tym roku jest to pierwszy sezon z przetworami więc akurat z pigwy zrobiłam tylko tą pigwę do herbaty chociaż podobno świetna też do robienia dżemów i dodatek do innych konfitur.
 
Dla tych którzy lubią też mieć w barku coś swojego i pysznego polecam też pigwówkę. Jej minusem jest to, że musi przynajmniej pół roku odstać zanim będzie gotowa, ale uwierzcie - warto! Przepis który wam podam jest sprawdzony, bardzo prosty i co najważniejsze wychodzi z niego bardzo dobra nalewka.
 
Przygotowanie pigwy do przetworzenia. Tak samo dla obu przepisów.
 
Pigwę umyć i na jakieś 10 minut zalać wrzątkiem, tak żeby trochę zmiękła. Oczywiście można się męczyć i kroić nie sparzoną, ale wtedy odciski na palcach gwarantowane:) Owoce są bardzo twarde, a sparzenie powoduje ze miękną i dużo łatwiej sie je kroi. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
 
Pigwa do herbaty
 
Ok 1,5 kg pigwy (obranej i pokrojonej)
0,5 kg cukru (może być więcej jeżeli chcemy żeby było słodsze)
 
Pokrojone owoce pigwy zasypujemy cukrem i zostawiamy na 1 dzień aby puściła sok. Po tym czasie podgrzewamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, jakieś 10 minut. Tutaj można dobie regulować czas rozparzenia owoców. Można to zrobić krótko i mieć twardsze owoce i więcej soku, lub rozparzyć troszkę dłużej i mieć taki dżemik do herbaty. Pigwa ma bardzo dużo pektyn wiec szybko gęstnieje.
Gorąca konfiturę wkładamy do małych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Nie ma potrzeby pasteryzować.
Reklama
Idealna jako dodatek do herbaty, zamiast cytryny.
 
Taką pigwę można też zrobić zasypując owoce cukrem i jak puszczą sok wymieszać aby cukier się rozpuścił i od razu pakować do słoików. Taką wersję trzeba zapasteryzować jakieś 10 minut.
 
Pigwówka
 
1 kg pokrojonej i oczyszczonej pigwy
1,5 kg cukru
1 l spirytusu
1 l przegotowanej i ostudzonej wody
 
Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni aby puściła sok.
Po tym czasie lekko podgrzewamy aż rozpuści się cukier, nie za mocno. Owoce z sokiem przekładamy do dużego słoja (potrzebujemy taki o pojemności 3-4 litry). Wodą przepłukujemy dokładnie garnek i wszystko wlewamy do słoja. dolewamy spirytus, mieszamy, zamykamy szczelnie i odstawiamy na co najmniej pół roku. Podobno jak jeszcze dłużej stoi to jest lepsza, ale nie znam nikogo kto by wytrzymał:)
Po tym czasie zlewamy płyn przez gazę i także przez gazę odciskamy w miarę dokładnie owoce. Rozlewamy do butelek i możemy zapraszać gości!
 
Przepisów na nalewkę z pigwy jest sporo, natomiast ten jest po prostu dobry więc warto spróbować.
 
 
To tak dla rozgrzewki, a co do kulinariów - obiecuję poprawę w tej kwestii. Jesień, czasu więcej, inspiracji na targu sporo, więc będę nadal zachęcać do gotowania i eksperymentowania.

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.