Inga Safader-Powroźnik

Kuchenne improwizacje

Dzialy: LIFESTYLE

O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.

O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.

Cebulowe bułeczki wieczorowo i śledzie świątecznie

A A A

Dodano: 23-12-2012

Cebulowe bułeczki wieczorowo i śledzie świątecznie
Obiecywałam Wam kulinarne szaleństwo i jest może trochę stonowanie, ale zawsze - działam i to twardo. Dzisiaj kleiłam pierogi u mojej teściowej, z kapustą i grzybami oraz z kaszą gryczaną i grzybami. Właśnie przyrządzam śledzie na jutro i zasoliłam karpia do karpia po żydowsku, ale zacznę zupełnie przewrotnie i całkiem nie tradycyjnie - od cebulowych bułeczek :)
 
Przepis ten dedykuję Piotrkowi i Monice, którzy testowali danie, które robiłam wczoraj po raz pierwszy. Zainspirowałam się przeczytanym wcześniej przepisem z regionalnej kuchni strzyżowskiej aczkolwiek samo ciasto robiłam według przepisu mojej mamy. Jest to niezawodny przepis na ciasto drożdżowe i zawsze wychodzi super.
 
Oto przepis na cebulowe bułeczki inspirowane kuchnią strzyżowską.
 
CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY
 
  • 3 szkl. mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży (zwykle pół klasycznej kostki)
  • 3 żółtka
  • garść oleju  (tzn tak ile się wleje:) - może być jakieś 1/3 szklanki)
  • pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru
 
Wykonanie
 
Do miski wsypujemy mąkę. W oddzielnej miseczce kruszymy drożdże i zasypujemy solą i cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe. Jak drożdże się rozpuszczą łączymy je z połową mleka i wlewamy do mąki, Zarabiamy dolewamy resztę mleka tak żeby zarobić lekko ciasto a po  bokach żeby została mąka. To co zarobiliśmy ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. zasypujemy ciasto lekko mąką i wstawiamy do miski z ciepłą wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką.  Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny.
Jak ciasto podwoi swoją objętość zarabiamy je dodając 3 żółtka oraz olej tak żeby stworzyło gładką masę. Wyrabiamy aż zacznie lekko odchodzić od ręki - ja jestem leniwa wiec wyrabiam jakieś może 2 minuty - i tak wychodzi.  Jak wyrobimy znów odkładamy do wyrośnięcia do miski z ciepłą wodą.

W czasie jak ciasto się robi przygotowujemy sobie cebulkę.
 
1 cebulę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na oleju (jakieś 2 łyżki), pod koniec podsmażania dodałam 1/4 kostki masła. Jak się stopiło posoliłam (ok pół łyżeczki soli), dałam trochę świeżo zmielonego pieprzu i zioła prowansalskie do smaku.
 
Jak ciasto znów podwoi swoją objętość wykładamy je na posypana mąką stolnicę i wyrabiamy kolistymi ruchami tak jak ciasto na pierogi podsypując mąką  na ile jej wchłonie. Jak ciasto jest gładkie wałkujemy na duży prostokąt. Smarujemy je cebulą z masłem i ziołami i zawijamy w rulon jak roladę. Kroimy na paski ok 3 cm i układamy na wyłożonej pergaminem lub matą silikonową tacce. Ważne - układamy płasko, tak że wychodzą takie rollki. Można jeszcze posmarować po wierzchu rozbitym białkiem (ja nie posmarowałam bo zapomniałam) :)
 
Reklama
Jak rollki wyrosną wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 0 C. Ważne żeby tackę wstawić tak w połowie wysokości piekarnika, żeby się góra ani dół za bardzo nie spiekły. Ja piekłam jakieś pół godziny. Tuż przed pieczeniem można posypać siemieniem lnianym, albo makiem, albo sezamem. Ja posypałam siemieniem.
 
Na koniec jak już były gotowe niektóre posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika na dosłownie kilka sekund żeby ser się lekko stopił.
 
Jedliśmy tuż po wyciągnięciu - jeszcze gorące. Pycha! :) Przyznam też że całkiem nieźle komponują się z wiśniówką z sokiem grejpfrutowym :)))
 
Polecam zatem jako przekąskę na długie nocne Polaków rozmowy :)
 
 
Ale wracając do Świąt obiecałam jakieś przepisy rybne. Jutro będę testować przepis na karpia po żydowsku ale to dopiero jutro.
Dzisiaj robię sprawdzone już śledzie, które z czystym sumieniem mogę polecić. Przepis z kolei od mojej cioci i od kiedy go znam zawsze na naszym stole w Święta gości - czyli jakieś 3 lata:)
 
Śledzie od cioci Marysi :)
 
  • Płaty śledziowe solone - 15 szt.
  • 4 cebule
  • koncentrat pomidorowy słoiczek mały (albo 4 kopiate łyżki)
  • słoik marynowanych pieczarek
 
Śledzie moczymy w wodzie 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w krótkie talarki i smażymy na oleju (jakieś 2 łyżki)
Do miękkiej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przecier pomidorowy, Jak wszystko będzie połączone ze sobą odstawiamy do przestygnięcia.
 
Śledzie kroimy w grube plasterki i w naczyniu układamy warstwę masy cebulowej i śledzi na przemian. Ważne, żeby pierwsza i ostatnia warstwa to była cebula.
Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
 
Szczerze mówiąc ja tu nie dodaję żadnych przypraw. Wszystkie składniki tak fajnie się uzupełniają, że według mnie nie ma potrzeby ulepszać.
 
Smacznego! :)

KOMENTARZE

OSTATNIE WPISY NA TYM BLOGU

NAJCZĘSCIEJ CZYTANE WPISY

ARCHIWUM

POLECANE

Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.