Reklama

Kultura

Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu

Anna Olech
Dodano: 17.11.2014
16106_fotor_157
Share
Udostępnij
Po regionie można podróżować nie tylko w poszukiwaniu atrakcji turystycznych, ale też wyjątkowych, nieznanych smaków. Pomocna w tym będzie książka „Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu” przygotowana przed dziennikarzy Gazety Codziennej Nowiny pod redakcją Aliny Bosak. Co to jest kasiarz kamieński? Jak smakują pierogi z bobem z Hyżnego albo pieróg gryczany z Kuryłówki? A jak przygotować pierogi kudłate rodem z Nowej Sarzyny? 
 
Książkę poprzedziły publikacje w Gazecie Codziennej Nowiny pod tym samym tytułem. Dziennikarze wybrali się w podróż śladami dawnych smaków i regionalnych potraw, tak charakterystycznych dla wiosek i miasteczek dawnej Galicji. „Kulinarne wędrówki…” są swoistym kompendium wiedzy o podkarpackiej kuchni, tak bogatej w różnorodne smaki i aromaty. To zarazem książka kucharska, z przepisami na najbardziej charakterystyczne potrawy danych miejscowości, oraz opowieść o ludziach i przewodnik po siedmiu powiatach naszego regionu: rzeszowskim, łańcuckim, leżajskim, przeworskim, jarosławskim, przemyskim i lubaczowskim. Przepisy na smakowitości, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, zdradzały panie z kół gospodyń wiejskich. To właśnie one z wielką pieczołowitością nie tylko zachowały stare receptury, ale na ich stołach wciąż goszczą potrawy, które gotowały ich babcie. I nie chodzi tylko o pokazanie różnorodności kuchni naszego regionu, ale też utrzymanie w pamięci lokalnych zwyczajów i tradycji, ocalenie od zapomnienia tego, co tworzy Podkarpacie.  Z tą książką pod pachą można zarówno wybrać się w podróż po regionie, jak i wprost do kuchni, by spróbować przygotować tradycyjne podkarpackie dania.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy