Przez dziesięć wakacyjnych niedziel w skansenie w Kolbuszowej będzie można podglądnąć warsztat artystów zajmujących się dawnym rzemiosłem. Chętni spróbują swoich sił w rzeźbieniu w glinie, robieniu drewnianych zabawek czy wikliniarstwie. Co niedzielę będzie otwarty kościół z Rzochowa i spichlerz z Bidzin, w którym można podziwiać obrazy Wojciecha Trzyny. Serwowane będzie również regionalne jadło.
Prócz wyśmienitych dań z lasowiackiego i rzeszowiackiego menu przygotowywanych przez panie z KGW z Ostrów Baranowskich, Przedborza, Weryni, Cmolasu, Mazurów czy Koziarni, będzie można obejrzeć, kupić, a nawet samemu wytworzyć jakieś rękodzieło. Artyści-rzemieślnicy będą prezentować swój warsztat pracy. W ten wakacyjny czas zwiedzający dowiedzą się, kiedy zbierać i jak układać zioła, zobaczą, jak się rzeźbi w drewnie czy glinie, jak wygląda praca nad haftem, obrazem czy gorsetem krakowskim, jak się robi batik, ozdoby z bibuły, wikliny, czy korzenia, jak powstają gliniane naczynia, drewniane zabawki, skąd bierze się miód i w jaki sposób można go przetwarzać. Stałym punktem letniego repertuaru jest spotkanie pod hasłem „Koń, jaki jest…” (6 sierpnia), nowością – warsztaty szkoleniowe dla drwali organizowane przez Nadleśnictwo Kolbuszowa i Nadleśnictwo Mielec (9 lipca).
W pierwszą lipcową niedzielę pracownicy muzeum przygotowali spotkanie z przedstawicielami bardzo powszechnych niegdyś w Puszczy zajęć związanych tak samo z rzemiosłem, jak i sztuką. Swój warsztat pracy pokaże garncarz – Leszek Jurek z Pogwizdowa. W jego towarzystwie będzie można doświadczyć, jak wygląda wyrabianie glinianych naczyń. Do skansenu zawita także bibułkarka – Danuta Olszowy z Kolbuszowej Górnej, której cudne wyroby trudno odróżnić od rosnących wokół kwiatów! Turyści natkną się też na rzeźbiarza – Stanisława Koconia z Dębicy, autora drewnianych płaskorzeźb o tematyce sakralnej i nie tylko.
Co niedzielę będzie otwarty kościół z Rzochowa i spichlerz z Bidzin, w którym można podziwiać zachwycające obrazy Wojciecha Trzyny. 2 lipca zwiedzający wejdą do zagrody z Brzózy Stadnickiej.
Bilety wstępu do skansenu kosztują 12 zł, 9 zł – bilet ulgowy, 34 zł – bilet rodzinny, dzieci do 7 lat – bezpłatnie. Warsztaty będą się odbywać w godz. 12-18.
2 lipca
Bibułkarstwo – Danuta Olszowy z Kolbuszowej Górnej
Rzeźba w drewnie – Stanisław Kocoń z Dębicy
Wyroby garncarskie – Leszek Jurek z Pogwizdowa
Potrawy regionalne – KGW z Ostrów Baranowskich
9 lipca
Warsztaty szkoleniowe dla drwali – Nadleśnictwo Kolbuszowa i Nadleśnictwo Mielec
Rzeźba w drewnie – Andrzej Tarka z Jasła
Zabawka z drewna, malarstwo, ikony – Monika Panek z Domaradza
Potrawy regionalne – KGW z Przedborza i KGW z Weryni
16 lipca
Drewniana zabawka ludowa – Marek Tomala z Leżajska
Wikliniarstwo – Marian Kostek z Jelnej
Wyroby garncarskie – Leszek Jurek z Pogwizdowa
Potrawy regionalne – KGW z Mazurów
22 i 23 lipca
Warsztaty batiku – Magdalena Fołta
23 lipca
Rzeźba w drewnie – Stanisław Kocoń z Dębicy
Zabawka drewniana – Jan Dudziak z Brzózy Stadnickiej
Garncarstwo – Andrzej Plizga i Barbara Plizga z Pogwizdowa
Potrawy regionalne – KGW z Cmolasu
30 lipca
Plecionka z korzenia, pszczelarstwo – Władysław Jachyra z Kolbuszowej
Rzeźba w drewnie – Stanisław Kocoń z Dębicy
Potrawy regionalne – KGW z Domatkowa
6 sierpnia
Impreza plenerowa – „Koń jaki jest…”
Potrawy regionalne – KGW z Nowej Wsi i KGW z Kolbuszowej Górnej
13 sierpnia
Ozdoby i wyroby z bibuły – Władysława Maryniak
Pieczywo obrzędowe, szyszki weselne – Danuta Kłoskowicz z Chmielnika
Wyroby garncarskie – Leszek Jurek z Pogwizdowa
Pszczelarstwo, wyroby z wosku – Adam Golas z Wielopola Skrzyńskiego
Potrawy regionalne – KGW z Huty Przedborskiej
20 sierpnia
Warsztaty – plecionka z korzenia sosny – Wiktor Szwanenfeld
Hafciarstwo, bibułkarstwo, plecionka z wikliny – Stowarzyszenie Twórców Kultury i Folkloru Ziemi Krzeszowskiej
Malarstwo – Zdzisław Pliszak
Potrawy regionalne – Zespół „Koziarniaczki” z Koziarni
27 sierpnia
Malarstwo, ikony – Kazimira Zagroba z Cmolasu
Rzeźba w drewnie – Stanisław Kocoń z Dębicy
Wyroby garncarskie – Leszek Jurek z Pogwizdowa
Gorsety krakowskie – Maria Maciąg z Weryni
Potrawy regionalne – KGW z Weryni