Kuchnia i smaki
Święta inaczej niż zwykle. Co w pandemii może gastronomia i hotele
W poprzednich latach już w połowie grudnia trudno...
Miody z Piwody: kiedyś był jeden ul, dziś jest ponad 100
Powiat jarosławski z rozległymi nieużytkami, porośniętymi przez zioła i kwiaty, a także z dużą powierzchnią leśną i bogatym poszyciem leśnym, jest idealnym terenem dla pszczelarstwa i hodowli pszczół. Im więcej nieużytków, tym większy raj dla pszczół i większa...
Sałatka z bratka. Jak wykorzystać kwiaty z ogródka w kuchni.
Niektóre kwiaty z ogródka można zjadać! Bratki dodaje się do sałatek, stokrotki mrozi do kostek lodu, a bez dodaje do lemoniady. Dżem z fiołków jest rarytasem we Francji.
Co na śniadanie wielkanocne poleca autorka bloga "Raj dla podniebienia"
Wielkanocne śniadanie to jedna z nielicznych chętnie przez nas kultywowanych polskich tradycji. Pomimo wielowiekowej historii tego święta, wielkanocne potrawy, które spożywamy podczas niedzielnego poranka,nie uległy dużej zmianie. Na stołach nadal...
3 nietypowe pomysły na kartę menu
Karta menu jest pierwszym przedmiotem, który informuje gościa o tym, że właśnie wszedł do restauracji. Kiedy weźmie do ręki menu, zaczyna się ocena lokalu. To wystarczający powód, aby już na tym etapie zadbać o to, aby była ona jak najwyższa. Otwarcie menu to szansa na zrobienie świetnego pierwszego wrażenia. Jak...
Pączek! Król tłustego czwartku
Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty czwartek. Pączki już na stałe wpisały się w polską tradycję tłustoczwartkową. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różnorodne metamorfozy, po dziś dzień ustawiają się za nim bardzo długie kolejki w cukierniach. I jak...
Co pijemy. Trunki na Sylwestra i Boże Narodzenie
Jaki trunek prócz szampana najbardziej pasuje do sylwestrowej nocy? Dostępność wielu rodzajów alkoholi jest ogromna, podobnie jak ilość przepisów na oryginalne drinki. Czym podjąć gości? Czym pożegnać odchodzący stary rok i przywitać nowy? O trunkach sylwestrowych i radzeniu sobie z kacem...
Sekret pierników z Jarosławia. Sto lat tradycji i przyprawa z carskiej Rosji
W jarosławskiej Wytwórni Wyrobów Cukierniczych od stu lat pieczone są pierniki, które zachwycają podniebienia nie tylko mieszkańców Podkarpacia. Sława tych słodkości wyszła daleko poza granice kraju. W wytwórni nie produkuje się pierników...
Magiczne Smaki - kuchnia wege po rzeszowsku!
Czy sernik wegański może smakować równie dobrze, jak ten prawdziwy? – Oczywiście, że tak! Nawet jeszcze lepiej! – przekonuje Małgorzata Banaś, właścicielka rzeszowskiej restauracji i kawiarni Magiczne Smaki przy Alei Krzyżanowskiego. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym, z dodatkiem czekolady...
Uber Eats wkracza do Rzeszowa. Jedzenie zamówisz przez aplikację!
Uber Eats, znany w 200 miastach na całym świecie, wkracza do stolicy Podkarpacia. Od tego tygodnia za pomocą znanej aplikacji można zamówić jedzenie z 40 restauracji w Rzeszowie. Na start przygotowano zniżki o wartości 15 zł na trzy pierwsze zamówienia.
Lato w słoiku. Domowe przetwory stają się trendy
Dawniej lato i jesień były czasem wytężonej pracy gospodyń, które z owoców i warzyw przygotowywały przetwory na zimę. Później smażeniem powideł i gotowaniem kompotów nikt się nie chwalił, domowe wyroby stały się rzadkością. A dziś? Okazuje się, że wraca moda na własnoręcznie...
Zalety butelek filtrujących wodę
Jeśli chodzi o jakość wody pochodzącej z kranów, jesteśmy dzisiaj w znacznie lepszej sytuacji niż kilkadziesiąt lat temu. Wtedy wodę z kranu należało pić tylko po przegotowaniu, bo była "wzbogacona" elementami, których lepiej w siebie nie wlewać. Dziś woda w polskich kranach jest znacznie lepsza, a specjaliści z "wodociągów"...
Sezon na domowe przetwory trwa w najlepsze
Dżemy, konfitury, marmolady, soki, kiszonki, suszonki - trwa sezon na domowe przetwory, a ponieważ plony w tym roku są obfite, jest co przetwarzać. Mimo iż w marketach półki aż uginają się od gotowych wyrobów, na robienie domowych przysmaków decyduje się coraz więcej osób, bo samodzielnie wykonane przetwory...
Rzeszowianka uczy Amerykanki zdrowego stylu życia
Z Marzeną Papierz, coachem zdrowia, rozmawia Aneta Gieroń
Pyszne jedzenie i uliczna feta... food trucki powróciły do Rzeszowa
Od piątku w Rzeszowie trwa wielkie święto ulicznego jedzenia - Street Food Polska Festival. 15 furgonetek z jedzeniem oferuje mieszkańcom pełne kulinarnych niespodzianek pyszności z różnych stron świata. Food trucki zaparkowały przy Galerii Nowy Świat...
Książęca przeszłość i smakowita teraźniejszość na mapie Rzeszowa
Przed laty letni pałac rodu Lubomirskich. Dzisiaj, siedziba Okręgowej Izby Lekarskiej w Rzeszowie. Późnobarokowa rezydencja przy ul. Dekerta kryje w sobie wiele ciekawych zakamarków. Jednym z nich jest piwnica, w której Lubomirscy przechowywali wykwintne...
Jak nie przytyć? Bezpłatne konsultacje w Rzeszowskim Inkubatorze Kultury
Prezentacje, konsultacje dietetyczne i dyskusje. "Kultura zdrowego żywienia" to nowy cykl spotkań edukacyjnych organizowany przez Rzeszowski Inkubator Kultury. Podczas warsztatów będzie można skorzystać z porad dietetyków i poznać przepisy na zdrowe...
Najpopularniejsze rodzaje patelni
Nie da się ukryć, że patelnia to jeden z najbardziej użytecznych sprzętów w kuchni, zaraz obok garnka i rondla. Jak się okazuje wybór właściwej patelni wcale nie jest prosty, bo na rynku dostępnych jest wiele kategorii tego produktu, a każdy z nich ma swoje charakterystyczne cechy.
Pączkowe fantazje blogera Michała Korkosza w tłusty czwartek
Miękkie, puszyste, pachnące wanilią, pomarańczą, rumem lub tradycyjną konfiturą różaną. Po prostu idealne. Takie są pączki Michała Korkosza, znanego rzeszowskiego blogera kulinarnego, który, co roku w tłusty czwartek wypieka krocie tych przysmaków. Wszystko po...
Darmowe pączki i kawa w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia"
500 smakowitych pączków i tyle samo kubków z aromatyczną kawą będzie można odebrać w tłusty czwartek (28 lutego) w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia" przy ul. Juliusza Słowackiego 8.
W sobotę Międzynarodowy Dzień Pizzy. Głodni?!
Świetnie wypieczone ciasto i aromatyczne składniki skropione oliwą z pierwszego tłoczenia. Pizza należy do jednych z najpopularniejszych przysmaków, nie tylko w Polsce. Każdego dnia sprzedaje się około 13 mln pudełek tego smakołyku na całym świecie. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień...
Restauracja Meimei - pierwsze chińskie pierogi w Rzeszowie
Pierogi baozi są jednym z ulubionych dań Chińczyków. To połączenie ciasta z bogatym farszem w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, praktyki i dobrej znajomości tradycyjnego, azjatyckiego jedzenia. Od 8 stycznia można je spróbować także...
I ty możesz... podzielić się posiłkiem w Rzeszowie!
Po świętach Bożego Narodzenia na rzeszowskich ulicach, m.in. na osiedlu Kmity pojawiły się okazjonalne lodówki, gdzie można zostawiać żywność dla potrzebujących. Każdy może włożyć do nich jedzenie, którego z różnych względów nie wykorzysta. Jedynym warunkiem jest to, żeby...
Rani - prawdziwe Indie w stolicy Podkarpacia
Takiej restauracji w Rzeszowie jeszcze nie było. Hinduscy kucharze i obsługa, oryginalne, aromatyczne przyprawy i składniki, które czuć już od wejścia do lokalu. Na dodatek, kolorowy wystrój wnętrza tworzą indyjskie przedmioty przywiezione wprost z Indii. Z miłości do tego kraju i do kuchni, a także...
Gęsina na św. Marcina - tradycyjne danie z 11 listopada wraca na stoły
Od wieków, w dniu św. Marcina, pieczona gęś cieszyła podniebienia mieszkańców Europy. Imieniny patrona dzieci, żołnierzy, biedaków i całej plejady rzemieślników, świętowano z gęsiną i w Polsce. - Warto przywrócić tę tradycję. Mięso gęsi...
Wielkimi krokami zbliża się szczególna noc. Wielu chce przeżyć ten czas w niezapomniany i huczny sposób.
Ostatnia noc mijającego roku zapowiada się niezwykle emocjonująco. Przywitaj z nami Nowy Rok w rytmie przebojów światowych gwiazd.
Nowy rok z sentymentem do czasów PRL w Restauracji Podpromie
Chcemy wyjść naprzeciw osobom, które pamiętają czasy dawnego PRL, by przypomnieć klimat w rytmach typowej dla tego okresu muzyki. Specjalna oprawa muzyczna, menu oraz obsługa sprawi, że wszystko to powróci do Restauracji Podpromie.
Czy Rzeszów zmierza do tego, aby zaistnieć na kulinarnej mapie Polski?
Z Magdaleną Katzen, autorką bloga Garniec Smaku, rozmawia Angelika Fila
"Stolarnia" - moc smaków. Restauracja w dębowym drewnie wyrzeźbiona
Szlak Kulinarny Podkarpacki Smaki został określony przez National Geogrphic jednym z "7 Nowych Cudów Polski". W małej, niepozornej restauracji "Stolarnia" w centrum Rzeszowa można bardzo łatwo przekonać się o tym, że nie jest to wyróżnienie ani trochę...