Reklama

Owoc w roli głównej

A A A
Anna Olech

Dodano: 03-07-2013

Grillowany oscypek z kurczakiem i korzenną jagodą oraz smażony sandacz z salsą truskawkowo-pomidorową z bazylią (fot. T. Poźniak)

Grillowany oscypek z kurczakiem i korzenną jagodą oraz smażony sandacz z salsą truskawkowo-pomidorową z bazylią (fot. T. Poźniak)

Latem w kuchni rozpoczyna się zupełnie nowy serial. Główną rolę grają z nim owoce: truskawki, porzeczki, maliny, czereśnie, jeżyny, borówki. Na sam dźwięk tych słów wyobraźnia przywołuje ich smak, aromat, intensywne i soczyste barwy, a na myśl o smakowitościach, jakie można z nich przygotować, cieknie ślinka. Bo prawda jest taka, że letniej kuchni nie sposób wyobrazić sobie bez owoców. I to w najróżniejszych wcieleniach.
 
Słodkie, soczyste, pachnące słońcem. Mają niewiele kalorii, więc bez większych konsekwencji można sobie pofolgować i zajadać się nimi do woli. Bo prawda jest taka, że owocom nie sposób się oprzeć, szczególnie, gdy nadchodzi sezon na nasze rodzime truskawki, czereśnie czy maliny. Ich smaku, a przede wszystkim aromatu, nie da się porównać z niczym innym. One po prostu pachną słońcem. Więc, kiedy nadchodzi owocowa pora i nagle otacza nas tak niesłychane wręcz bogactwo, wyobraźnia sama podpowiada, w jaki sposób można je wykorzystać. Kuchnia kocha owoce, a możliwości ich wykorzystania są przeogromne. Oczywiście są desery, lody, ciasta, koktajle, ale też wspaniale sprawdzają się jako dodatki do sałat, mięs, czy podstawa do chłodników. Chyba nic innego nie pobudza kulinarnej fantazji tak, jak owoce właśnie.
 
Deserowa rozkosz
 
Latem w kuchni mamy do czynienia z prawdziwym szaleństwem zmysłów. Feeria smaków, aromatów i barw owoców ogrodowych, ale również tych leśnych, zachęcają, by puścić wodze kulinarnej fantazji. Można je kroić, miksować, mieszać, wyciskać sok. Krótko mówiąc - robić z nich, co dusza zapragnie. Oczywiście owoce, w naturalny sposób, kojarzą się z najrozmaitszymi deserami, koktajlami tworzonymi na bazie mleka, delikatnej śmietanki czy po prostu wody, lodami i sorbetami. Możliwości jest nieskończenie wiele, a wykorzystanie owoców zależy wyłącznie od kreatywności tworzącego. Ważne tylko, by nie przytłoczyć ich smaku, nie zniszczyć ich rześkiego charakteru. I nieważne czy będą to ciasta, lody, czy jakakolwiek inna forma deseru. Wszystkie powinny być lekkie i orzeźwiające.
 
Doskonałą propozycją deseru na upalny, letni dzień będzie choćby sorbet z jogurtu, miodu, poziomek, cukru pudru z dodatkiem świeżych ziół, podany z granitą przygotowanej z herbaty Earl Grey z odrobiną wina. Sorbet jest delikatny i orzeźwiający, słodycz malin dojrzewających w słońcu delikatnie podkreśla miód i cukier puder, a te smakowe doznania potęguje jeszcze granita.
 
Sorbet poziomkowy na Carpaccio z kiwi, z jeżynami i z granitą z herbaty Earl Grey z winem
 
Świeże owoce nadają się również do sałatek. Mogą to być takie typowe owocowe, składające się wyłącznie z lubianych przez nas owoców, ale warto spróbować czegoś mniej tradycyjnego. Świeże truskawki, gruszki czy jabłka można skomponować np. z bukietem sałat, całość polać sosem winegret i serwować jako dodatek do mięs albo serów. W ten sposób powstaje wyjątkowe połączenie, z jednej strony jest ta cudowna, naturalna słodycz owoców, a z drugiej słodkawo-kwaśny posmak sosu. Całości dopełniają sałaty, które wzbogacają smak potrawy i równocześnie delikatnie neutralizują smak słodkich owoców. 
 
Smaki na przekór

Tradycyjna polska kuchnia zawsze lubiła owoce, więc na stołach gościły bardzo często. Dary lasów, pól i ogrodów wykorzystywano na wiele sposobów, łączono z najróżniejszymi smakami, a owoce stały się na tyle uniwersalnym składnikiem, że okazały się wspaniałym uzupełnieniem mięs.
 
Reklama
W staropolskiej kuchni wiele mięs przyrządzano na słodko, w tym duecie świetnie sprawdzały się śliwki, morele, jabłka. Chociażby znany schab ze śliwką, to danie, którego receptura powstała bardzo dawno. To najlepszy dowód, że integracja mięsa z owocami nie jest odkryciem współczesnej kuchni, lecz już nasi przodkowie docenili taką konsolidację smaków. Ale skąd w ogóle pomysł, by smak mięsa połączyć ze słodyczą owoców? - Bo to dobry kontrast - podkreślają w Hotelu Senator Gran Via w Olchowej. - W kuchni kontrasty są doskonałym rozwiązaniem, np. zimne z ciepłym, chrupkie z miękkim. Takie przeciwieństwa przyciągają się i świetnie uzupełniają, dlatego na ich podstawie można stworzyć doskonałe połączenia, niezapomniane smaki.
 
Oczywiście nie każde mięso będzie współgrało z każdym owocem, ale szukając różnych rozwiązań i eksperymentując, można stworzyć naprawdę ciekawe dania. Jak choćby ryba z dodatkiem truskawki zakwaszonej sokiem z cytryny czy sosem winegret. Doskonała potrawa stworzona na zasadzie kontrastu. 

Letnia kuchnia powinna być lekka i smakowita, a owoce nadają się do tego idealnie. Ich rześkość i łagodny smak nadają daniom tej delikatności, jakiej brakuje nam w zimowe miesiące. A trzymając się zasady kontrastu, można tworzyć potrawy całkowicie odmienne od tych, które są już znane. Kucharze Hotelu Senator jako danie główne na letni obiad proponuje grillowanego oscypka z kurczakiem i korzenną jagodą oraz smażonego sandacza z salsą truskawkowo-pomidorową i bazylią. - To danie mięsno-rybne - wyjaśnia kucharz. - Oscypek jest grillowany z kurczakiem, natomiast korzenna jagoda to borówka z żurawiną, połączona z przygotowanym wcześniej winem korzennym z przyprawami: anyżem gwiazdkowym, cynamonem, świeżym imbirem oraz miodem. Drugą częścią potrawy jest smażony sandacz z salsą przygotowaną ze świeżych truskawek i pomidorków koktajlowych oraz chilli, oliwy i doprawione odrobiną soli i pieprzu.
 
Owocowe ziółko

Owoce w naturalny sposób kojarzą się z deserami, głównie ze względu na swoją słodycz. Natomiast ze względu na swoje orzeźwiające walory są doskonałym dodatkiem do alkoholu i stają się inspiracją do tworzenia wakacyjnych drinków. Pieszczą się tylko podniebienie, ale swoimi intensywnymi kolorami cieszą także oko. I choć ich smak, szczególnie, gdy są świeże, jest wyjątkowy i niepowtarzalny, to warto do dodatkowo podkreślić. Czym? Choć odpowiedź jest bardzo prosta, wręcz oczywista, to niektórych może zaskoczyć - otóż ziołami.
 
Świeże zioła są bardzo ważnym punktem kuchni i wspaniale sprawdzają się jako dodatek do owoców. Warto dodawać nie tylko zioła typowe dla owoców, jak mięta czy melisa, ale spróbować czegoś zupełnie innego. Z truskawkami świetnie komponuje się chociażby bazylia, rozmaryn również doskonale pasuje do owoców. 
 
Dopieszczając w ten sposób owoce można na ich bazie tworzyć wspaniałe dania. A że nasz klimat sprawia, iż świeżymi owocami możemy cieszyć się zaledwie kilka miesięcy w roku, to tym bardziej warto jak najlepiej wykorzystać ten czas i wzbogacać owocami nie tylko desery, lody i przygotowywać z nich koktajle. Sałatom, mięsom, serom, rybom towarzystwo owoców również dobrze zrobi. Wzbogaci i podkreśli ich smak, a kontrast jaki w ten sposób powstanie, dostarczy niepowtarzalne doznania kulinarne. Z owoców można również robić najróżniejsze przetwory, część nadaje się także do suszenia, dobrym sposobem na utrzymanie ich smaku jest także mrożenie, ale prawda jest taka, że najlepsze są te świeże, dojrzewające w słońcu. Dlatego warto korzystać z darów słonecznej pory roku.
 
Zatem - owocowego lata!

KOMENTARZE

Dzieci zbyt rzadko jedzą warzywa i owoce

Jak wskazują wyniki badania, przeprowadzonego na potrzeby kampanii "Pora...

Owocowe koktajle i sałatki

Lata bez owoców nie jesteśmy chyba nawet w stanie sobie wyobrazić. I dobrze. Skoro mamy okazję...

Spraw by Twoje dziecko polubiło warzywa i owoce

Okazuje się, że spośród warzyw i owoców dzieci najbardziej lubią: jabłka, banany, truskawki, ogórki, pomidory i marchewki. Jednak maluchy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców w ciągu dnia. Co...

Dlaczego w diecie dzieci nie powinno zabraknąć warzyw i owoców?

Zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie maluchów może powodować niedobór składników odżywczych, takich jak witaminy, błonnik czy składniki mineralne. Większość...

zobacz więcej
Reklama

W Kolbuszowej powstają buty z liści ananasa

Nurt wegański coraz śmielej wkracza na światowe salony. Los...

Rzeszowianka uczy Amerykanki zdrowego stylu życia

Z Marzeną Papierz, coachem zdrowia, rozmawia Aneta...

W Galicyjskim Miasteczku w Sanoku wypiekają chleb na drewnie

Galicyjskie Miasteczko w Sanoku powiększyło się o piekarnię, w której rodzina Wolaninów wypieka tradycyjny chleb na zakwasie. W piecu opalanym drewnem piecze się niekiedy 80...

Wizytówka Natury otwarła w Rzeszowie sklep. Produkty BIO dostarcza do domu i pracy

Sezonowe warzywa prosto z ekologicznego gospodarstwa, mięso od hodowców, którzy nie stosują przemysłowych pasz i alkaliczna woda...

Wakacyjne potańcówki dla seniorów na Bulwarach [HARMONOGRAM]

"Tańcz, nie żałuj podłogi. Tańcz, niech niosą Cię nogi. Tańcz, nich ludzie się gapią. Tańcz...!" Słowa piosenki "Szarpany" Golec uOrkiestry nabierają szczególnego...

Reklama

Darmowa wypożyczalnia kajaków nad Wisłokiem. Spływ z Wojkówki!

Gmina Wojaszówka, w której rozpoczyna się Szlak wodny rzeki Wisłok przez malownicze Pogórze Strzyżowskie i Dynowskie, z początkiem wakacji otworzyła darmową...

Od zagrzybionych piwnic do luksusowych łaźni. W Zamku w Łańcucie remont

Muzeum-Zamek w Łańcucie wygląda, jak wieki plac budowy. Pracami remontowo-konserwatorskimi objęto już dziedziniec, ujeżdżalnię oraz piwnice. W...

Ekskluzywny Menel i kosmetyki z węglem drzewnym z Bieszczad

Kamil Pawelski, bloger modowy znany jako Ekskluzywny Menel reklamuje kosmetyki, które powstają na bazie węgla drzewnego z Bieszczad. Produkuje je warszawska marka kosmetyczna "ZEW...

Misjonarze z USA uczą angielskiego w Rzeszowie. Za darmo

W każdy wakacyjny wtorek przy ul. Dymnickiego 1 w Rzeszowie odbywają się darmowe lekcje języka angielskiego. Prowadzą je Amerykanie: Carter Chugg z Kalifornii i Blake Oler z Utah. Misjonarze...

Stara Szwalnia w stylu retro gotowa w styczniu

Galerię handlową przy ul. Okulickiego 1 w Rzeszowie zastąpi Stara Szwalnia. Obiekt ma być nietypowy, bo urządzony w stylu retro. Znajdą się tu: kwiaciarnia, restauracja i inne lokale handlowo-usługowe...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 63

VIP Biznes&Styl Nr 63
w numerze m.in.:

Milioner, który dla Puszczy Karpackiej porzucił biznes Tomasz Róg, efekt motyla w Cieszanowie Maria i Marcin Piotrowscy Folkowisko z Goracja Porsche może mieć każdy, ale rzeźbę już nie! Za 2 lata S19 połączy Rzeszów z Lublinem Dzieje firmy kupieckiej I. Schaitter i Spółka Kongres i Targi TSLA EXPO 2019
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.