Reklama
REKLAMA
Automatycznie wyświetlimy artykuł za 10 sekund
Przejdź do artykułu
Reklama
Reklama

Historyczna "woda życia". Destylarnia Okowity w Długiem

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 29-08-2022

Grzegorz Pińczuk w Podkarpackiej Destylarni Okowity w Długiem. Fot. Tadeusz Poźniak

Grzegorz Pińczuk w Podkarpackiej Destylarni Okowity w Długiem. Fot. Tadeusz Poźniak

GALERIA ZDJĘĆ
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Fot. Tadeusz Poźniak
Przed wojną aromatycznej okowity destylowanej z ziemniaków, pszenicy albo owoców, zakosztować można było w każdym prawie dworze. Dziś, oprócz dużych zakładów przemysłowych, w Polsce pozostało już tylko kilka gorzelni manufakturowych i jedna na Podkarpaciu, w Długiem nieopodal Sanoka, gdzie początki produkcji wysokoprocentowych alkoholi sięgają 1880 roku. W historycznym,  ponad stuletnim budynku z widokiem na Beskid Niski, wykorzystując tradycyjną technologię parową, od 4 lat znów powstaje legendarna okowita, której receptury pilnuje Grzegorz Pińczuk - gorzelnik w drugim pokoleniu.
 
Okowita (z łacińskiego aqua vita) w dosłownym tłumaczeniu oznacza wodę życia. W średniowieczu nazywano tak spirytus - alchemicy sporządzający ten trunek uważali go za esencję ludzkiego życia. 
Reklama
 
Okowity najczęściej destyluje się z ziemniaków, zbóż i owoców, choć mogą być wytwarzane także z miodu. W gorzelni Długie, uzyskuje się je z ośmiu surowców: ziemniaków, pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy, jabłek, śliwek i gruszek. Spirytus zbożowy destylowany jest do mocy 92 proc., owocowy do 85 proc. Następnie rozcieńcza się go z wodą i uzyskuje okowity o różnej: mocy, smaku i aromacie.
 
- Tak powstaje alkohol, w którym wyczuwamy wszystkie nuty smakowe i zapachowe surowca, z którego powstał. I choć mocą oraz barwą przypomina wódkę, tych dwóch trunków absolutnie nie można porównywać – mówi Grzegorz Pińczuk, właściciel Podkarpackiej Destylarni Okowity. – Nasz destylat w dużym uproszczeniu jest czymś w  rodzaju „białej, bardzo świeżej whisky”.
 
W Polsce okowita zwana też gorzałką znana była od XVI wieku, jednak rozkwit gorzelnictwa nastąpił w wieku XIX. Gorzelnie oraz browary budowano zazwyczaj przy dworach i taka jest też historia wytwórni w Długiem koło Sanoka. Ta należała do dworu w Zarszynie i rodziny Wiktorów.
 
Gorzelnia od początku wytwarzała spirytus, początkowo tylko z ziemniaków, z czasem także z żyta i pszenicy. W okowitę zaopatrywano miejscowe karczmy i wyszynki w miasteczkach. Z informacji zamieszczonych w „Informatorze Statystycznym do dziejów społeczno-gospodarczych Galicji” wynika, że w roku 1909 kontyngent produkcyjny dla gorzelni w Długiem wynosił nieco ponad 70 tys. litrów destylatu w ciągu roku.
Reklama
 
- Po wojnie gorzelnię upaństwowiono i przyłączono do Gospodarstwa Rolnego w Szklarach – opowiada Grzegorz Pińczuk. -  Nadal przerabiano tutaj ziemniaki, różne gatunki zbóż i jabłka, a produktem końcowym był spirytus surowy – około 500 tys. litrów rocznie, który w całości trafiał do Polmosów w Łańcucie i Lublinie. Tam wykorzystywany był do produkcji wódek gatunkowych.
 
W 1974 roku do gorzelni w Długiem przyjechał młody technolog gorzelnictwa - Jerzy Pińczuk, absolwent jedynego w tamtym czasie kierunku gorzelnictwa w Polsce, w Technikum Przetwórstwa Spożywczego w Legnicy.
 
- Tata pochodzi z okolic Białej Podlaskiej, a że gorzelnictwo było jego pasją, na drugi kraniec Polski pojechał uczyć się zawodu do Legnicy. Po szkole jako zastępca kierownika pracował w gorzelni w rodzinnych stronach, szybko jednak wyjechał do Długiego, gdzie został kierownikiem i następcą Stanisława Godka, absolwenta słynnej, przedwojennej szkoły gorzelniczej w Dublanach koło Lwowa – dodaje Grzegorz Pińczuk. 
 
Podkarpacka Destylarnia Okowity w Długiem. Fot. Tadeusz Poźniak
 
Przez kolejne prawie 3 dekady rodzina Pińczuków związała się z historyczną wytwórnią spirytusu, a młody Pińczuk w gorzelni właściwie się wychował.
 
- Uwielbiałem gwar tego miejsca, gdzie zawsze kręcili się rolnicy i gorzelnicy – wspomina. – I wspaniały zapach. Niekiedy razowego chleba, gdy szła produkcja okowity zbożowej, albo pieczonych jabłek, jak destylowano okowitę z tych owoców. Do 1990 roku ojciec był w Długiem kierownikiem zakładu.
Reklama
 
Odszedł, gdy zaczął się czas prywatyzacji, ale gorzelnia nie miała szczęścia do nowych właścicieli i nie wznowiła produkcji. W kolejnych latach coraz gorzej było z rentownością produkcji spirytusu, a Długie świeciło pustkami. Jerzy Pińczuk nie rozstał się z marzeniami o produkcji trunków i przez kilkanaście lat prowadził gorzelnię w Jurowcach, ale nie mógł zapomnieć o tradycjach w Długiem.  Podobnie jak jego syn, Grzegorz Pińczuk, który w 1997 roku wydzierżawił gospodarstwo rolne wraz z gorzelnią od Agencji Nieruchomości Rolnych Skarbu Państwa, a w 2006 roku wykupił majątek. Od tego momentu ojciec z synem zabiegali o odtworzenie produkcji w Długiem.
 
- Zależało nam na przywróceniu cyklu produkcji w tej samej technologii co przed wojną – od przyjęcia surowca, słodowania, przez zacieranie, fermentację, destylację, zestawianie i butelkowanie finalnego wyrobu – mówi Grzegorz Pińczuk. I to się w 99 proc. udało.  W dawniej gorzelni wytwarzany był słód jęczmienny, żeby wspomóc hydrolizę skrobi w ziarnie zbóż w procesie zacierania. My nie robimy słodu, używamy enzymu – naturalnego, płynnego produktu. To ułatwia pracę i przyspiesza cały proces produkcyjny. Pozostałe elementy technologii pozostały bez zmian. Sami przeprowadzamy tzw. proces zacierania zboża. Gorzelnia wyposażona jest w chromoniklową kadź zacierną o pojemności 1000 l oraz dwie kadzie fermentacyjne po 4000 l wykonane ze stali nierdzewnej. Wszystkie surowce w małych partiach sprowadzamy od zaufanych producentów zazwyczaj z Podkarpacia. Śliwki i gruszki pochodzą z Małopolski i Świętokrzyskiego.
Reklama
 
Pińczukowie nie boją się eksperymentować i wprowadzać zmian w procesie produkcji – zmieniają czas trwania fermentacji zacieru albo proporcje  rozcieńczania destylatu. Między innymi dlatego okowity  z Podkarpackiej Destylarni są rocznikowane.
 
W 2017 roku w jednej z części budynku gorzelni uruchomiono małą tłocznię olei roślinnych, natomiast pierwsze trunki pojawiły się w 2019 roku i nie przekroczyły ilości 3 tys. butelek. Dziś w ofercie Podkarpackiej Destylarni Okowity wpisanej na Podkarpacki Szlak Historycznych Receptur są okowity: pszenna, żytnia, jęczmienna, z kukurydzy i ziemniaków oraz z owoców: jabłek, śliwek i gruszek. Do tego nalewka pigwowcowa, wiśniowa, malinowa, a od tego roku także dereniowa. Te można kupić w sklepie firmowym prowadzonym przy gorzelni, gdzie na półki trafiają też inne lokalne produkty: oleje, octy, czekolady i miody. Sprzedawane są również w kilku punktach w Bieszczadach i na Podkarpaciu oraz w największych miastach w Polsce. Smakoszy nie brakuje.
 
Fot. Tadeusz Poźniak
 
W 2019 roku okowita z jabłek z Długiego otrzymała złoty medal na Warsaw Spirits Competition w kategorii okowity i destylaty owocowe niestarzone. Podobnie okowita z pszenicy w kategorii okowity i destylaty zbożowe niestarzone. Największym przebojem okazała się jednak okowita z kukurydzy nagrodzona podwójnym złotem. 
 
- Staramy się nieustannie rozwijać, zaskakiwać coraz lepszymi produktami – dodaje Grzegorz Pińczuk. Przygotowujemy właśnie leżakownię, gdzie część destylatu będzie składowana. Mamy już określoną partię beczek dębowych o pojemności ponad 200 litrów każda, specjalnie wypalanych na mocne trunki. Te pochodzą ze słynnej bednarskiej firmy „Pawłowianka” koło Zamościa. Nasze trunki będą kolejno leżakować w dwóch albo trzech różnych beczkach, z których co kilka miesięcy będą pobierane próbki. W tym czasie produkt nabierał będzie wyjątkowych cech sensorycznych. Zmieni się jego barwa, a im dłużej będzie leżakował, tym bardziej ten kolor będzie zbliżony do bursztynowego. W przypadku whisky taki proces trwa minimum 3 lata. Destylat w procesie starzenia, aby zaczął zmieniać swój charakter, potrzebuje od 6 miesięcy do roku, a ostatnia beczka do finiszowego leżakowania powinna być po określonym winie. Tak powstaje okowita starzona. Znakomity kraft, na który coraz więcej klientów jest także z Podkarpacia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.