Reklama

Wielkanocne pyszności blogerki Patrycji

A A A
Katarzyna Grzebyk

Dodano: 12-04-2017

Fot. Patrycja Reszko

Fot. Patrycja Reszko

ZDJĘCIA

zobacz wszystkie ›
Na kilka dni przed Wielkanocą w kuchniach wielu polskich domów zaczyna królować niepowtarzalny miks smaków i zapachów. Aromat puszystych serników przenika się z zapachem bab i słodkich mazurków, ostrą nutą chrzanu i białej kiełbasy oraz jajek w różnorakiej postaci. W kuchniach blogerów kulinarnych przygotowania do świąt rozpoczynają się dużo, dużo wcześniej - w kuchni Patrycji Reszko świąteczna krzątanina trwa od początku kwietnia. W wielkanocnych przepisach autorka kulinarnego bloga czerwieniblekit.blox.pl proponuje tradycyjne potrawy, eksperymentując jednak z ich składnikami.
 
Rzeszowianka Patrycja Reszko, mama dwóch chłopców, pracuje na etacie w dziale promocji i wydawnictw. Kilka lat temu założyła bloga kulinarnego, na którym publikuje swoje eksperymenty kulinarne okraszając je - jak sama mówi - garścią fotografii i szczyptą myśli. Od początku kwietnia blog Patrycji zdominowany jest przez wielkanocne dania i słodkości. Jest wielkanocny bezglutenowy mazurek, mazurek na spodzie z ciecierzycy, jajka z chrzanową pastą z kurczaka, biszkoptowe babeczki na mące jaglanej, babka z musu z daktyli i z bananów, tatar ze śledzia z cukinią czy polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym. 
 
Sernik, babka, pieczony pasztet i dużo warzyw
 
- Nie wyobrażam sobie tych świąt bez sernika. Jest to moje ulubione ciasto, które kiedyś piekła moja babcia. Aby sernik był wilgotny i kremowy, dodaję do masy serowej gotowanego budyniu i piekę długo w niższej temperaturze - zdradza Patrycja. - Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie też babki oraz małych, dekorowanych słodkości, które znajdą się w koszykach wielkanocnych moich pociech. 
 
Autorka bloga czerwieniblekit.blox.pl przygotuje także domową wędlinę - będzie to gotowany schab - oraz pasztet z gotowanego mięsa z suszonymi pomidorami i galaretką – bez pieczenia. Na uroczysty niedzielny obiad zostanie podany barszcz czerwony oraz mięso z dużą ilością warzyw. Żeby urozmaicić ten obiad, Patrycja na pewno dołoży przysłowiową „kropkę nad i”, bo jej kuchnia jest bardzo spontaniczna, a przepisy wręcz same tworzą się w głowie. - Często zdarza się, że patrząc na zdjęcie jakiejś potrawy np. w Internecie, na jej kolory, sama dobieram do niego składniki. W ten sposób powstają moje przepisy - dodaje blogerka. 
 
Wielkanocne przepisy Patrycji Reszko:

Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Składniki: 
 
700 g mięsa gulaszowego z indyka
1 marchewka
1/2 selera
sól, pieprz, majeranek, imbir, czosnek
około 50 g rozpuszczonego masła
300 g mrożonych wiśni bez pestek
3 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
 
Mięso wraz z włoszczyzną włożyć do zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec posolić rosół. Mięso i jarzyny wyjąć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać przyprawy oraz rozpuszczone masło, miksując na kremową masę, którą następnie należy przełożyć do pojemniczków i wyrównać powierzchnię. 
Wiśnie rozmrozić, wraz z sokiem i 1/2 szklanki wody zagotować. Zmiksować na mus. Dodać żelatynę i rozpuścić. Dodać cukier do smaku i wylać na wierzch pasztetu. Włożyć do lodówki i zostawić na minimum 1 godzinę.
 
Mazurek „Owocowa łąka” na mące jaglanej
 
Składniki ciasta:
 
ok. 250 g mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka jaglana do podsypywania
 
Polewa i dekoracja:
1 zielona galaretka - użyłam Mojito z Winiar
1,5 szklanki mleka
ew. zielony barwik spożywczy dla koloru
świeże owoce do dekoracji
 
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 
Mleko zagotować. Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić, dodać barwnik dla intensywniejszego koloru. 
Dużą blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w 180 stopni C.
Kiedy galaretka mocno zgęstnieje, wylać ją na ostudzony spód i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
 
Reklama
 
Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem
 
Składniki:
 
150 g miękkiego masła
4 duże jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży banan
ew. szczypta kurkumy dla koloru
skórka z 1 cytryny i sok z połowy
150 g daktyli
3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty (może być earl grey)
100 g gorzkiej czekolady
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Daktyle sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnuszka, zalać herbatą i gotować aż zmiękną i rozpadną się na kawałki (ok. 5 minut). Następnie masę zmiksować na puree, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. W miseczce rozgnieść widelcem banana, połączyć z sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć miękkie masło na puch, po kolei wbijać jajka, przesypując cukrem, dalej ubijać, na końcu dodać śmietanę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać papkę bananową i szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do drugiej masy dodać mus daktylowy z czekoladą i dokładnie połączyć ze sobą. 
Formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą. Wykładać ciasto po kilka łyżek czekoladowego i bananowego, zaczynając od ciemnego. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.
 
Biszkoptowe babeczki waniliowe z mąki jaglanej
 
Ciasto: 
 
3 jajka
2/3 szklanki mąki jaglanej 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru z wanilią 
łyżka oleju
 
Krem:
 
1 galaretka o dowolnym smaku 
250 g słodkiej śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru z wanilią
cukrowe motylki do dekoracji
 
Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do formy na muffiny. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Galaretkę namoczyć w szklance zimnej wody. Podgrzewając rozpuścić (nie gotować), ostudzić. Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch babeczek. Dowolnie udekorować.
 
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym
 
Składniki:
 
2 polędwiczki wieprzowe
zioła prowansalskie
sól i pieprz
kminek
słodka papryka
olej
 
Sos:
 
200 g mrożonych truskawek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki soku pomarańczowego
sól, czarny pieprz
szczypta kardamonu
pół płaskiej łyżeczki imbiru
2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego.
 
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, wlać sok pomarańczowy i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Truskawki rozmrozić, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cukier, szczyptę soli i zagotować. Wlać ocet balsamiczny, dodać  przyprawy i gotować 2-3 minuty. W tym czasie gorącą polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem. Podawać z kaszą i lekką surówką lub sałatą z winegretem.
 

Tatar ze śledzia z cukinią
 
Składniki:
 
4-5 filetów śledziowych
4-5 korniszonów
1 cukinia
1 czerwona cebula
pół słoika marynowanych pieczarek
4-5 suszonych pomidorów z oliwy
1 łyżka oliwy z pomidorów
 
sól, pieprz
 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 łyżka ostrej musztardy
 
  
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Filety i wszystkie warzywa drobno posiekać, cebulę można sparzyć, jeśli nie chcemy by tatar był zbyt ostry. Dodać oliwę, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

KOMENTARZE

Reklama

Prawie 2 tys. osób na Biegu Niepodległości w Rzeszowie

Rekordowa liczba uczestników – prawie...

Świąteczny spektakl świateł na ulicach Rzeszowa

Rzeszów za prawie 1,2 mln zł na początku grudnia...

Sukienki od Zygzaka z Rzeszowa podbiły polskie ulice

- Gdyby ktoś cztery lata temu powiedział, że nasza marka odzieżowa będzie w tym miejscu, co teraz, nie uwierzyłabym - przyznaje Elżbieta Bober, właścicielka marki Zygzak, którą założyła...

Mistrzostwa we wspinaczce na nowej ściance Politechniki Rzeszowskiej

W V Akademickich Mistrzostwach Województwa Podkarpackiego we wspinaczce sportowej najlepsi okazali się studenci Politechniki Rzeszowskiej. Wśród mężczyzn wygrał...

Moda inspirowana fotografią, czyli Basia i Paweł Olearka na wybiegu

Ponad 1000 osób wypełniło w sobotni wieczór korytarze rzeszowskiej Galerii Millenium Hall. Każdy chciał zobaczyć "Heliografie", które w DAgArt Galerie zaprezentował...

Reklama

Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry

Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", od dwóch tygodni przeżywa najazd turystów...

Sanjati Travel Boutique - pierwsze na Podkarpaciu biuro podróży "szytych na miarę"!

Starannie dobrana oferta oraz indywidualne podejście do klienta – tym cechuje się Sanjati Travel Boutique- rzeszowskie biuro...

Czy Rzeszów zmierza do tego, aby zaistnieć na kulinarnej mapie Polski?

Z Magdaleną Katzen, autorką bloga Garniec Smaku, rozmawia Angelika Fila

W Markowej powstał Sad Pamięci dedykowany Polakom ratującym Żydów

W bezpośrednim otoczeniu Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej stworzono Sad Pamięci dedykowany Polakom...

60 lat Muzeum Budownictwa Ludowego. Skansen z tradycjami

Jubileusz 60-lecia istnienia obchodziło w październiku Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Skansen sanocki jest ogólnopolskim rekordzistą: plasuje się na pierwszym miejscu wśród tego...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 60

VIP Biznes&Styl Nr 60
w numerze m.in.:

• Przez wieki życie i zdrowie ratowali aptekarze! • 60 lat skansenu w Sanoku • Stanisław Głodowski: Nie liczę, że fala mnie poniesie • Rosja. Za Uralem • Dla kogo Harrods
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.