Reklama

Lifestyle

W sobotę i niedzielę Karpaty na Widelcu. Jaki program?

Opracowanie Alina Bosak
Dodano: 22.09.2022
67216_maklo
Share
Udostępnij
W sobotę i niedzielę Rzeszów stanie pępkiem kulinarnego świata. Na ulicy, na stoiskach i w restauracjach będzie można spróbować tego, co najpyszniejsze w regionie pogórza i pogranicza. Festiwal Karpaty na Widelcu ubarwią koncerty, korowód i gotowanie w wielkim kotle. Mistrzem ceremonii jest Robert Makłowicz, gwiazda kulinarnych programów, który zjeździł w poszukiwaniu smaków cały świat. Teraz odkrywa Podkarpacie. 
 
Karpaty na Widelcu powstał na wzór wrocławskiego festiwalu Europa na Widelcu, któremu również patronuje Robert Makłowicz. Podkarpacka impreza promująca kuchnię Karpat, odbędzie się po raz pierwszy i to już w najbliższy weekend, 24–25 września.

Co w sobotę

Rozpocznie się w sobotę, w samo południe od korowodu kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujących festiwalowe dania. Przejdzie on z ulicy Grunwaldzkiej na Rynek, gdzie na scenie nastąpi uroczyste otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.
 
Głównym punktem sobotniego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za sprzedawane na miejscu cegiełki za symboliczną cenę 10 zł, będzie można zjeść porcję z festiwalowych dań przygotowanych przez 11 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Smakołyków będzie można popróbować w 14 namiotach, które staną na Rynku. 
Restauracje biorące udział w akcji to: Kozlovna, Folwark, Patio Grand Hotel, Folk Hotel Bristol, Stary Browar Rzeszowski, Gościniec, Lord Jack, Jan Kiepura Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój, Kresowa Osada z Baszni Dolnej, Zacisze Hotel Zacisze Bratkowice, Esencja Hotel Ambasadorski oraz Klub Podkarpackich Gastronomów.
 
W festiwalowym menu znajdą się między innymi kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, proziaki, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.
 
W sobotnim programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie głównej na Rynku tego dnia wystąpi formacja Fanfara Awantura w dwóch odsłonach – jako Prawdziwe Polskie Techno i Turbo Balkan Groove – polskie melodie ludowe w rytmach techno, na dodatek zagrane przez orkiestrę dętą!
 
Na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy cztery zespoły ludowe: Zespół Pieśni i Tańca Hyżniacy, Zespół Pieśni i Tańca Karpaty, Zespół Pieśni i Tańca Kompanija oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny.

Po koncertach na dwóch scenach na świeżym powietrzu do dalszej zabawy zapraszają Rzeszowskie Piwnice, gdzie między innymi o 21.00 wystąpi Olica.

Co w niedzielę

Drugi dzień festiwalowych atrakcji rozpocznie się nieco później, bo o godzinie 14.30. 
 
Na Rynku zamiast strefy dań festiwalowych pojawi się kocioł z dziczyzną. Na miejscu będzie obecny Jan Kuroń, który przyrządzi swoje danie w formie pokazu na scenie. Równie bogato zapowiada się „menu muzyczne”. Na scenie głównej zagrają Patryk Mateja z zespołem, Żmije i Haydamaky.
 
Na scenie przy ul. Słowackiego wystąpi natomiast Mobilna Filharmonia, Zespół Pieśni i Tańca Bandoska, Zespół Pieśni i Tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Marcin Florczak.

Jarmark na Kościuszki i Grunwaldzkiej

Karpaty na Widelcu to także dwudniowy jarmark produktów regionalnych i rękodzieła. Swoje produkty zaprezentuje ponad 60 wystawców, których stosika będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Grunwaldzkiej. Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach – podczas zwiedzania w  podziemnej  karczmie będzie można degustować regionalne przysmaki, między innymi proziaki, gomółki, dżem z derenia. Podczas festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, a najlepszy z nich będzie nagrodzony tytułem „Najlepszy Smak 2022 Karpat na Widelcu”.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy