Reklama

Lifestyle

Mąka orkiszowa – jak ją wykorzystać w kuchni?

Materiał Partnera
Dodano: 24.04.2023
73474_bakery-1868396-1280-resizer-750q75
Share
Udostępnij
Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia każdego dnia. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko daje nam siłę i energię, ale również pomaga zapobiegać powstawaniu chorób. Warto więc zadbać o naturalne składniki stosowane w kuchni. Jednym z nich jest mąka orkiszowa, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Co warto o niej wiedzieć?

Dlaczego mąka orkiszowa jest coraz bardziej popularna?

Mąka orkiszowa to rodzaj mąki pszennej otrzymywanej z pszenicy orkisz. Ma ona przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak, a jednocześnie jest pozbawiona charakterystycznej goryczki. Produkt ten wykorzystywany jest w Europie już od tysięcy lat. Ziarna orkiszu są nieco większe od klasycznych ziarenek pszenicy. Mają też twardszą łuskę, co sprawia, że są bardziej wymagające w procesie mielenia. Co istotne, ekologiczna pszenica orkiszowa nie jest poddawana modyfikacjom genetycznym, co wpływa na jej korzystny profil zdrowotny.

Jak wybrać najlepszą mąkę orkiszową? Poznaj różnice między rodzajami!

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje mąki z orkiszu, wśród których znajdują się:

Mąka orkiszowa jasna – to oczyszczona mąka z orkiszu, która zawiera mniej wartości odżywczych, jednak znacznie lepiej sprawdza się do wypieku ciast, naleśników, placuszków czy gofrów.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – powstaje z mielenia całych ziaren orkiszu. Ma ciemne zabarwienie, wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz substancji oleistych. Doskonale nadaje się do wypieku pieczywa.

Co warto wiedzieć o mące orkiszowej i jej wpływie na układ trawienny?

Ziarna pszenicy orkiszowej są bogate w białko i błonnik pokarmowy. Można w nich znaleźć także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6). Co istotne dla osób źle tolerujących gluten, mąka orkiszowa zawiera go znacznie mniej niż tradycyjna mąka pszenna. Mimo to jego zawartość jest wciąż odpowiednia, aby wyrobić z niej sprężyste ciasto.

W 100 g mąki orkiszowej znajduje się:
330 kcal,
11 g błonnika,
14 g białka,
34% rekomendowanego dziennego spożycia witaminy B3, 10% witaminy B6, 34% magnezu i 24% żelaza*.

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Mąka orkiszowa jest łatwo trawiona w przewodzie pokarmowym, dlatego nie wywołuje uciążliwych objawów. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest to idealny produkt dla osób borykających się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz nadciśnieniem. Dodatkowo produkt ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, zapobiegając biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Mąka orkiszowa polecana jest dzieciom i dorosłym, a także osobom znajdującym się na diecie odchudzającej i dbającym o sylwetkę.

Kulinarne eksperymenty z mąką orkiszową – co warto wiedzieć?

Mąka orkiszowa w większości przypadków może zastępować mąkę pszenną. Mąka orkiszowa jasna idealnie sprawdzi się do wypieku ciast i babeczek, a także naleśników, placków czy gofrów. Z kolei mąka orkiszowa pełnoziarnista to dobry wybór do wypieku chleba i bułek, kiedy zależy nam, aby miały w sobie więcej błonnika pokarmowego. Oba rodzaje mąki kupisz na stronie bee.pl.
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy