Reklama

Moc ukryta w kawie

A A A
Anna Olech

Dodano: 12-11-2012

fot. T. Poźniak

fot. T. Poźniak

Przed wiekami uważano, że w kawie drzemią diabelskie siły, bo pobudzenie organizmu bez ich udziału wydawało się niemożliwym. Ale dziś, gdy zasmakowaliśmy w niej, nawet groźba wejścia w układy z diabłem najpewniej nie odstraszyłaby nas od wypicia kremowego espresso czy doskonałego cappuccino. Kawa to nie tylko smak i aromat, to pasja, która tkwi w każdym czarnym, jak smoła ziarenku. Mówiąc krótko - doskonałość pod każdym względem.

Dwie łyżeczki drobno zmielonej kawy wsypane do szklanki i zalane wrzątkiem. Taka kawa była znakiem rozpoznawczym ostatnich kilku dekad w Polsce. Jednak kariera tzw. „fusiarki” skończyła się, a czasy jej popularności z pewnością nie wrócą. Bo jeśli ktoś raz spróbował doskonale przyrządzonego espresso, podanego w maleńkiej, wygrzanej filiżance, to czy wróci do szklanki z naparem, w którym pływają gorzko-kwaśne fusy? Śmiem wątpić. Coraz lepiej poznajemy tajniki prawdziwej kawy, a można nawet powiedzieć, że rozpoczęła się u nas kawowa mania, która trwa w najlepsze. - Zwyczaje i przyzwyczajenia picia kawy absolutnie się zmieniły - uważa Jan Teuchman, właściciel przemyskiej cukierni Fiore. - Kilka lat temu klientów dziwiła cena pięciu złotych za filiżankę espresso, dziś już nie, bo wiedzą, że to jest jakość. Poza tym w marketach oferowano prasowane kawy w cenie 20-30 zł za kilogram, ale tak naprawdę było w nich więcej cykorii i jakiś zmiotków niż prawdziwej kawy. Tymczasem kilogram naprawdę dobrej kawy ziarnistej to koszt ponad 100 zł netto. I właśnie taka kawa coraz częściej pojawia się nie tylko w dobrych sklepach, ale także w hurtowniach.

Włoski akcent

To Włosi właśnie stworzyli najwspanialsze kawowe napoje, a do ich przyrządzania skonstruowali kilka rodzajów zaparzaczy, dzięki którym można wydobyć ze zmielonych ziaren prawdziwą głębię. Najprostszym w obsłudze jest metalowy czajniczek, który składa się z trzech części: do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, środkowe siteczko z lejkiem to miejsce na zmieloną kawę, a w górnym zbiorniczku zbiera się gotowa kawa. Imbryk stawia się na kuchence, gotująca się woda tworzy parę, która wypycha wrzątek do górnego naczynia. Gorąca woda przechodząca przez siteczko ze zmieloną kawą wydobywa z niej wszystko, co najlepsze, przefiltrowując równocześnie fusy, by w ten sposób uzyskać esencję w najczystszej, czarnej postaci.

Magia aromatu
Reklama

Dobra kawa, świetnie zaparzona i przygotowana robi coraz większą karierę również w naszym kraju. Zmienia się kultura picia kawy, a są i tacy, którzy uważają wręcz, że stopniowo cywilizujemy się pod tym względem. Niektórzy, jak Jan Teuchman, mieli to szczęście, że wyrośli w atmosferze kawy. - Moi rodzice, a szczególnie ojciec, byli kawoszami. Już jako dziecko biegałem rano do kawiarenki w pobliżu mojego domu, gdzie pani mieliła mi w młynku dozę kawy. Pakowała ją w papierową serwetkę, a ja jak najszybciej wracałem do domu, gdzie tata przygotowywał kawę. To było niesamowite, gdy wnosiłem do domu te parę gramów kawy, a w całym domu natychmiast roznosił się wspaniały aromat. Kiedy rodzice urządzali w domu brydża, byłem pierwszy do mielenia kawy. Robiłem to w takim ręcznym drewnianym młynku i niejednokrotnie miałem pęcherze na dłoniach. Musiałem jej namielić na całą noc, ponieważ rodzice z przyjaciółmi grali do białego rana i musieli mieć odpowiedni zapas kawy - wspomina.

Kawa kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Począwszy od jej odkrycia, poprzez stworzenie doskonałej mieszanki ziaren, a na sposobach przygotowania idealnego napoju kończąc. O kawie można mówić w nieskończoność i zawsze są to niezwykłe historie. Co zatem kryje ten czarny napar? - Pasję - uważa Jan Teuchman. - Tak naprawdę kawy nie pijemy tylko po to, by podnieść ciśnienie krwi. Kawa daje nam coś więcej. Picie kawy to delektowanie się jej smakiem, możliwość wyciszenia się, stworzenia odpowiedniego nastroju. Chwila, gdy zasiadamy z filiżanką pysznej kawy to czas, gdy możemy zupełnie inaczej funkcjonować.

Przepis na doskonałość

Popularność kawy sprawiła, że na rynku pojawiło się mnóstwo wspaniałych ekspresów do kawy, ale okazuje się, że do przygotowania dobrego napoju on nie wystarczy. Na idealny smak i aromat ma wpływ kilka czynników i każdy jest równie istotny. Ważna jest przede wszystkim jakość wody, ponieważ jej twardość decyduje o jakości kawy. Poza tym liczy się ustawienie i wyregulowanie młynka, ilość kawy przypadająca na jedną filiżankę, temperatura zaparzania, ciśnienie, odpowiednie ubicie zmielonych ziaren. Przepis na doskonałą kawę brzmi niczym tajemnicza receptura, którą poznać mogą jedynie nieliczni i wybrani. Oczywiście nie jest tajemnicą, jak należy je przygotowywać, powszechnie znane są sposoby przyrządzania różnych rodzajów kaw. Włoski Instytut Narodowy Espresso ustalił nawet ścisłe zasady parzenia tejże kawy, by uzyskać idealną kremową konsystencję i harmonijny smak łączący gorzkość i kwaśność zawartą w ziarnach. Poszczególne napoje podaje się też w odpowiednich filiżankach, espresso tylko i wyłącznie w maleńkich, o przekroju kurzego jajka, do którego wlewa się zaledwie 30 ml czystej esencji kawy. Obowiązkowo każdą filiżankę wygrzewa się w temperaturze 40-60 stopni C. Dla Włochów te zasady są niezwykle istotne, ale i tak podkreślają, że najważniejszy jest człowiek, który ją przygotowuje i wkłada w to serce.

Coffee time

W słonecznej Italii bardzo ściśle przestrzega się również zasad, które określają porę picia danego rodzaju kawy. Cappuccino pijają tylko przed południem, do śniadania we włoskich domach chętnie podaje się również latte, a na zakończenie posiłku idealnie nadaje się mocne espresso, które nie tylko pobudza zmysły, ale i wspomaga trawienie. - W naszym kraju nie ma takiego rozgraniczenia, pijemy to, co nam smakuje, najczęściej cappuccino, latte i tradycyjne espresso - mówi o swoich spostrzeżeniach właściciel Fiore. Ale rodzajów kaw jest znacznie więcej. Macchiato to espresso z odrobiną spienionego mleka, frappe to kawa z pokruszonym lodem, mocca to spienione mleko z dodatkiem syropu czekoladowego i bitej śmietany, a americano tworzy się rozcieńczając gorącą wodą espresso.

Przyglądając się procesowi przyrządzania espresso, a następnie na jej bazie cappuccino, macchiato czy latte nie sposób oprzeć się wrażeniu, że tradycyjną polską kawę „fusiarkę” tak naprawdę trudno nazwać kawą. Dwie łyżeczki średniej jakości kawy, szklanka i wrzątek to jeszcze nie przepis na dobrą kawę. Dlatego nie jest zaskoczeniem, gdy ktoś, kto choć raz spróbuje napoju przygotowywanego na wzór włoski, nie ma ochoty na powrót do rodzimej tradycji parzenia i picia kawy. Nastała włoska pora na kawę.

KOMENTARZE

Wiedeń - największa i najcudowniejsza kawiarnia świata

Siedzieć przy kawiarnianym stoliku Freuda...

Rzeszów? Trzydziestoletni kawaler lubiący podróżować

Okazuje się, że Rzeszów to 30-35 letni...

Praktycznie spotkanie z praktykami prawa

We wtorek, 19 marca na Uniwersytecie Rzeszowskim i we Wyższej Szkole Prawa i Administracji rozpoczynają się Ogólnopolskie Dni Praktyk Prawniczych. Na uczestników tego trzydniowego wydarzenia czekają liczne spotkania...

Rzeszowska polonistyka kończy 50 lat

W tym roku polonistyka, jeden z najstarszych kierunków Uniwersytetu Rzeszowskiego, obchodzi 50. urodziny. Zajęcia prowadzili doskonali wykładowcy, sławy w swych dziedzinach, a wśród absolwentów są nauczyciele, dyrektorzy...

zobacz więcej
Reklama

Wiosna w Arboretum w Bolestraszycach. Po 11 maja otwarte

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem...

Pałac w Sieniawie - kryjówka Damy z łasiczką

Pałac w Sieniawie słynie znamienitymi nazwiskami swych...

Co na śniadanie wielkanocne poleca autorka bloga "Raj dla podniebienia"

Wielkanocne śniadanie to jedna z nielicznych chętnie przez nas kultywowanych polskich tradycji. Pomimo wielowiekowej historii tego święta, wielkanocne potrawy...

Jestem pewny: w Rzeszowie jest złoto Azteków!

Z Janem Madejem, współwłaścicielem Pracowni Złotniczej BM w Rzeszowie, rozmawia Aneta Gieroń

Wiosna w Rzeszowie. Galeria Fotografii

Gdy my zmagamy się z koronawirusem, przyroda nic sobie nie robi z zagrożenia pendemią i jak co roku budzi się do życia. Piękne zdjęcia okolic Zamku Lubomirskich, Alei pod Kasztanami oraz Letniego Pałacyku Lubomirskich...

Reklama

Pensjonaty w Bieszczadach bez dochodów. Akcja: Zmień termin, nie odwołuj

Niemal 700 podkarpackich hoteli, moteli, pensjonatów z dnia na dzień straciło źródło zarobkowania. Od 1 kwietnia nie wolno wynajmować pokoi. Do...

Okolice Rzeszowa - gmina Boguchwała. Galeria Fotografii

Gmina Boguchwała w obiektywie Tadeusz Poźniaka. Zdjęcia z miejscowości: Niechobrz, Zgłobień, Wola Zgłobieńska, Zabierzów, Mogielnica i Boguchwała robione tuż po wschodzie i przed...

Do zobaczenia już wkrótce! Napisz, że tęsknisz i wyślij kartkę z Bieszczadów

Chata Wędrowca – kultowe miejsce w Bieszczadach, które od 18 lat słynie ze świetnej kuchni i legendarnych naleśników z jagodami...

Carpathia i Maskarada przesunięte. Także pokazy fontanny multimedialnej

W Teatrze Maska właśnie dopinano program festiwalu "Maskarada", kiedy w rzeszowskim ratuszu podjęto decyzję o odwołaniu imprez kulturalnych. Od 28 lutego...

Od poniedziałku mniej zakazów. Lasy i parki otwarte. Co jeszcze?

Będzie można wychodzić do lasów i parków. Więcej osób będzie mogło przebywać w sklepie i kościele. A nastolatki powyżej 13. roku życia będą mogły już wychodzić...

zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.