Reklama

Lifestyle

Soczewica, groch i kapusta w kolbuszowskim skansenie

opracowanie Paulina Lubaś
Dodano: 19.08.2015
21524_warsztaty-kulinarne-grochem-www1
Share
Udostępnij
Muzeum Kultury Ludowej organizuje już po raz czwarty cykl warsztatów kulinarnych. Tym razem w roli głównej rośliny strączkowe: soczewica, groch i fasola „Jaś”. Spotkanie pod hasłem „Grochem o kuchnię” dla kucharzy i smakoszy kuchni tradycyjnej odbędzie się 29 sierpnia od godz. 10  do 14.  
 
W menu same przysmaki: wytworna zupa z soczewicą i mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym czy fasola „Jaś” zapiekana na słodko. Kugel to inaczej babka ziemniaczana z cebulą, przyrządzana w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Nad uczestnikami czuwać będzie Janina Olszowy, znana specjalistka kuchni regionalnej. Warsztaty zakończy wspólny obiad.
 
Poprzednie edycje warsztatów kulinarnych – „Nasze kasze”, „W kuchni prababci” oraz „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów” – cieszyły się dużym powodzeniem .
 
Warsztaty prowadzone będą w szkole w Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96 lub mailowo: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy