Anna Olech
Dodano: 06-02-2013
W ostatni czwartek karnawału, zgodnie z tradycją, obowiązkowo zajadamy się przepysznymi pączkami. Zwyczaj smakowity i obecny w naszej tradycji od dawna. Legend dotyczących genezy pączków jest kilka, według jednej są one wynalazkiem rodem z Wiednia, a powstały w czasie oblężenia austriackiej stolicy przez Turków w 1683 roku. Wymyśliła je pani Krapf, która zaproponowała kobietom zastępującym przy piecach piekarzy broniących miasta, by usmażyć walczącym drożdżowe kule. Ale istnieje też przekonanie, że historia pączka sięga czasów starożytnego Rzymu, gdzie ostatnie dni karnawału były czasem szalonej zabawy, picia i obfitego objadania się, a najpopularniejszą potrawą były właśnie pączki.
Podobnie było i w słowiańskiej tradycji. - Pączki, a właściwie powinniśmy mówić o pampuchach, były bardzo powszechne i to nie tylko w tłusty czwartek, bo w naszym regionie często były podawane jako ostatnia potrawa na Wigilii, a także na stypach po pogrzebach - wyjaśnia Damian Drąg, kierownik Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie. - A objadanie się pączkami w tłusty czwartek ściśle wpisuje się w tradycję zapustów. To takie obrzędowe najadanie się przed okresem Wielkiego Postu, który dawniej, szczególnie na wsiach, był traktowany bardzo restrykcyjnie. Tłusty czwartek jest dniem, który rozpoczyna najbardziej dzikie i szalone dni karnawału. To czas od czwartku właśnie aż do wtorku przed środą popielcową. Dawniej w te dni bawiono się, tańczono, jedzono tłuste potrawy. Dziś wygląda to zupełnie inaczej, zdecydowanie spokojniej, a obchodzenie zapustów sprowadza się do jedzenia pączków w tłusty czwartek.
Historyczny pączek robiono z ciasta chlebowego i słoniny, ale współczesny jest zupełnie inny. Idealny ma barwę ciemnozłotą, jest sprężysty, lukrowany lub posypany cukrem pudrem, a nadziewany najróżniejszymi pysznościami. - Najbardziej cenione są pączki z tradycyjnym nadzieniem, czyli marmoladą z dodatkiem konfitury z róży, czyli takie, jak u babci. Ale są też z budyniem, czekoladą, toffi, advocatem - wylicza Jakub Rak z rzeszowskiej cukierni Orłowski&Rak.
I choć jeden pączek, ważący średnio ok. 50 gramów, to ponad 200 kalorii, to w tłusty czwartek można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Tym bardziej, że zjedzenie przynajmniej jednego gwarantuje powodzenie na cały najbliższy rok. A przyglądając się corocznym statystykom, trzeba przyznać, że chyba wszyscy chcemy zapewnić sobie to szczęście, ponieważ tego dnia w Polsce zjadanych jest ponad 100 mln pączków, co daje średnio 3 pączki na jedną osobę. Popularność tradycyjnych tłustoczwartkowych słodkości potwierdza Jakub Rak, który przyznaje, że w cukierni każdego roku przygotowują ok. 30 tysięcy pączków i nawet, gdyby było ich więcej, to wszystkie zostałyby wykupione.
Tagi: pączek, pączki, tłusty czwartek, tradycja, ciekawostki, Podkarpacie
KOMENTARZE
Pączek! Król tłustego czwartku
Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty...
Das WeltAuto - nowa jakość sprzedaży samochodów używanych
Salony Das WeltAuto ? czyli...
Volkswagen Group Polska liderem rynku nowych samochodów
Poznań, 15 stycznia 2018 r. – W ubiegłym...
"Jaśnie Pan Waszyński" - weekend ze starym kinem w Rzeszowie [PROGRAM]
Kto chciałby ujrzeć gwiazdy przedwojennego kina na dużym ekranie, będzie miał ku temu okazję już w najbliższy weekend w Rzeszowie. Od piątku, 16 sierpnia...
Darmowe pączki i kawa w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia"
500 smakowitych pączków i tyle samo kubków z aromatyczną kawą będzie można odebrać w tłusty czwartek (28 lutego) w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia" przy ul. Juliusza...
Sianki. Gdzie na Podkarpaciu Piłsudski wczasował
Jest takie miejsce na Podkarpaciu, dziś odludne, zapomniane...
Gdzie na Podkarpaciu szczepienia przeciwko COVID-19? Lista szpitali
Wiadomo już, gdzie...
Rzeszowskie gmachy. Historia hali targowej
Budynek rzeszowskiej hali targowej przy dzisiejszej ul. Targowej został...
Kultowy Gibsport pożegnał Mickiewicza. To kawał historii Rzeszowa
W październiku 2020 roku z kamienicy przy ul. Mickiewicza 8 ściągnięto niebieski szyld z napisem Gibsport. Tak skończyło się pół wieku historii kultowego serwisu...
Autorska biżuteria z Joccos Design... z Boguchwały
Nie śledzą trendów, nie podglądają innych. Polegają na własnej wyobraźni i pomysłach. Ta oryginalność podoba się światu. Biżuterię Joccos Design z autorskiej pracowni Patrycji i Sławomira...
W szpitalu MSWiA w Rzeszowie zaszczepiono pierwszą osobę na COVID19
Lek. med. Jolanta Kluz-Zawadzka, wojewódzki konsultant ds. epidemiologii, była pierwszą osobą na Podkarpaciu, która w niedzielę, kilka minut po godz. 13 zaszczepiła...
Podano listę punktów szczepień przeciwko COVID-19. W Rzeszowie jest ich 23
Rząd opublikował mapę punktów szczepień przeciwko COID-19. W województwie podkarpackim są 393 miejsca. W samym Rzeszowie - 23. Rejestracja na...
Bajkowe lodospady w Rudawce Rymanowskiej
Lodospady w Rudawce Rymanowskiej są jedną z najciekawszych zimowych atrakcji turystycznych Podkarpacia. Tym bardziej, że zjawisko to jest dość ulotne i bardzo wymagające, gdyż pojawiają się tylko przy odpowiednich...
Na weekend. Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry
Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", to idealny cel weekendowych...
W Rzeszowie rusza kawiarnia pod szyldem Magdy Gessler
We wtorek, 15 grudnia, w Rzeszowie otwarta zostanie pierwsza kawiarnia ze słodkościami tworzonymi pod okiem Magda Gessler. Ice Queen Cafe – franczyzowa sieć sławnej restauratorki - słynie...
Centrum Rzeszowa już świątecznie oświetlone
Na rzeszowskim Rynku, ulicy Kościuszki oraz 3 Maja pojawiło się już świąteczne oświetlenie. Pozostałe girlandy rozbłysnął 1 grudnia i będą ozdabiać miasto do 31 stycznia.