Reklama

Róbmy przetwory hand made i chwalmy się nimi

A A A
Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki, nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, rozmawia Katarzyna Grzebyk

Dodano: 07-07-2016

Marcin Purgacz Fot. archiwum prywatne Marcina Purgacza

Marcin Purgacz Fot. archiwum prywatne Marcina Purgacza

Katarzyna Grzebyk: Panie Marcinie, coraz więcej osób decyduje się na robienie własnych przetworów domowych. O ile na wsiach od zawsze przetwory się robiło, bo zbiory były w każdym gospodarstwie, o tyle teraz własne przetwory powstają nie tylko „pod strzechą”, ale i w eleganckich mieszkaniach, a ludzie chwalą się tym w sieci.
 
Reklama
Marcin Purgacz: Rzeczywiście, możemy zaobserwować wzmożoną domową produkcję przetworów domowych przygotowywanych nie tylko na wsiach. Myślę, że wynika to z faktu, że miło jest pochwalić się czymś, co zrobiliśmy sami, własnoręcznie i fajnie jest podzielić się tym ze znajomi chociażby na portalach społecznościowych czy też na grupach tematycznych popularnych komunikatorów, ale i również z tego powodu, że mamy coraz większą świadomość żywieniową. Jako konsumenci wiemy, jak czytać etykiety produktów, wiemy, na co zwrócić uwagę przy zakupie i co wyeliminować z naszego koszyka. Można zaobserwować mnóstwo grup propagujących właśnie takie domowe robótki chociażby na popularnym Facebooku. Często czytam i oglądam takie właśnie fora, gdzie użytkownicy chwalą się swoimi „dziełami”, co oczywiście jest zrozumiałe i nie uważam, aby to było coś złego. Chwalimy się znajomym przepyszną konfiturą z truskawek, dżemem z jabłek, sokiem z malin – wszystko czyste, przygotowane z największą dokładnością, przełożone do misternie przygotowanych słoiczków czy butelek z naszą własną etykietą. Zdaje sobie sprawę z tego, że to może cieszyć.

Skąd ten nasz zwrot ku własnym wyrobom? Modne są wyroby ekologiczne, naturalne, hand made, które są zgodne z tak modnym teraz trybem slow life. Czy właśnie to nas napędza do robienia przetworów slow food? A może jest więcej innych pobudek, jak np. cena gotowych produktów w sklepie czy też nasza niepewność co do składników?


Produkty wykonane metodą hand made są pewnego rodzaju wytworami, do których mamy przekonanie i zaufanie. Wiemy, kto to zrobił, wiemy, gdzie to zostało zrobione i w jakich warunkach; jesteśmy pewni składników, jakie zostały użyte do produkcji; jesteśmy pewni, że do produkcji takiego dżemu czy soku nie użyto żadnych konserwantów ani polepszaczy. Nie wiem, czy cena odgrywa tutaj taką ważną rolę, ponieważ produkty ekologiczne z wiadomych powodów bywają dużo droższe niż zwykłe produkty, natomiast niewątpliwie życie trybem filozofii slow life stało się teraz bardzo popularne, a nawet modne. Filozofia slow life, która wywodzi się z Włoch pokazała nam, co robimy źle, że cały czas pędzimy, jesteśmy cały czas w biegu, zbyt dużo pracujemy, a co za tym idzie nie zwracamy uwagi na to co jemy, gdzie jemy, z kim jemy, a raczej czy w ogóle z kimś jemy? Następstwem tego naszego działania jest brak odpoczynku i ogromne zmęczenie, a przede wszystkim niedbałość o jakość naszego codziennego pożywienia. Dlatego też narodziły się te dwa nurty: slow food i slow life.

Skoro rozmawiamy o przetworach. Co powinno być na wyposażeniu każdej kuchni czy spiżarni, żeby zabrać się do robienia przetworów?

 Dzisiejsza kuchnia to duże możliwości. Odwiedzając sklepy możemy natrafić na sezonowe oferty sprzętu potrzebnego do przygotowywania przetworów owocowych, mamy do dyspozycji urządzenia, które pomagają i ułatwiają produkcję domowych przetworów, chociażby popularny Thermomix. Na pewno musimy się zabezpieczyć w słoiki do tego typu przetworów. Kupując je należy zwrócić uwagę, czy taki wyrób umożliwia pasteryzację przetworu oraz na pojemność, która powinna być dostosowana do naszych możliwości konsumpcyjnych. Lepiej zrobić o kilka więcej mniejszych słoików i zjadać świeżo otwarte na bieżąco niż otworzyć duży słoik czy butelkę i pozostawiać narażając na działanie światła i powietrza, co może spowodować szybkie zepsucie.

Sezon na truskawki za nami, ale zaczyna się zbiór malin. Czy może Pan polecić jakiś ciekawy przepis na wykorzystanie tych owoców, bo normą jest robienie soków w sokowirówce czy kompotów. Czy można je wykorzystać ciekawiej?

Faktycznie najpopularniejszą formą przygotowania przetworów z owoców jest wykorzystanie sokownika. Kolejną równie znaną formą jest przygotowanie kompotów owocowych poprzez pasteryzację i są to sprawdzone metody i chyba najbardziej popularne. Przetwarzanie nadmiaru owoców, jakie pojawiają się w sezonie na soki czy inne przetwory, ma też ważny aspekt zdrowotny. Doskonale znamy właściwości lecznicze chociażby soku malinowego, który aplikujemy w okresie zimowym w stanach przeziębienia.

Przejdźmy do ogórków, bo już obrodziły. Kiszone, korniszony, w musztardzie…. Jak można je jeszcze potraktować?


Myślę, że każda gospodyni ma swój tajemy przepis na przetwory z ogórków. Tych przepisów w Internecie czy w obiegu domowym krąży mnóstwo. Spotkałem takich przepisów wiele, chyba najbardziej popularne to ogórki małosolne, korniszony (w zalewie octowej), kwaszone czy kiszone, w zalewie z dodatkiem musztardy, miodu, ostrej papryki, przyprawy do grilla, przyprawy typu gyros, w sosie pomidorowym, z dodatkiem liści winogronowych, po żydowsku, a’la sałatka szwedzka, z przyprawą curry, ogórki z chilli, ogórki na zupę ogórkową, w marynacie słodko-kwaśnej. Jest tego dużo, myślę, że każdy znajdzie dla siebie ten najlepiej pasujący smak.

Zbliża się najlepszy sezon na robienie przetworów. Na jakich owocach, warzywach, poza wspomnianymi możemy „popracować”?

Sezon owocowy to dla miłośników przetworów duże pole do popisu. Na przetwory możemy przeznaczyć chyba wszystkie owoce sezonowe: wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, czarne jagody, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, żurawinę, dereń. W przypadku przetworów warzywnych tutaj również mamy szerokie możliwości, wcześniej wspomniane ogórki na 1000 sposobów, pomidory zielone i czerwone, cukinia, kabaczki, patisony, dynia, papryka, buraczki czerwone, kalafior, kapusta biała i czerwona, fasolka szparagowa, mieszane pikle. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze to nie bać się robić te przetwory metodą hand made. Próbujmy, testujmy, a potem chwalmy się tym, co nam wyszło. Na pewno przygotowując takie przetwory będziemy pewni, co jemy i kto to przygotował. Życzę udanych kreacji kulinarnych i wspaniałych zdrowych i smacznych przetworów.

 

KOMENTARZE

Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"

Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...

Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu

Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...

Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy

Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.

Rzeszów ma swoją elektrownię wodną

Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...

zobacz więcej
Reklama

Prawie 2 tys. osób na Biegu Niepodległości w Rzeszowie

Rekordowa liczba uczestników – prawie...

Sukienki od Zygzaka z Rzeszowa podbiły polskie ulice

- Gdyby ktoś cztery lata temu powiedział, że...

Świąteczny spektakl świateł na ulicach Rzeszowa

Rzeszów za prawie 1,2 mln zł na początku grudnia rozbłysnął bożonarodzeniowymi iluminacjami, które po zmroku rozświetlają całe miasto. Największą atrakcją jest 16,5-metrowa choinka przyozdobiona...

Mistrzostwa we wspinaczce na nowej ściance Politechniki Rzeszowskiej

W V Akademickich Mistrzostwach Województwa Podkarpackiego we wspinaczce sportowej najlepsi okazali się studenci Politechniki Rzeszowskiej. Wśród mężczyzn wygrał...

Moda inspirowana fotografią, czyli Basia i Paweł Olearka na wybiegu

Ponad 1000 osób wypełniło w sobotni wieczór korytarze rzeszowskiej Galerii Millenium Hall. Każdy chciał zobaczyć "Heliografie", które w DAgArt Galerie zaprezentował...

Reklama

Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry

Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", od dwóch tygodni przeżywa najazd turystów...

Sanjati Travel Boutique - pierwsze na Podkarpaciu biuro podróży "szytych na miarę"!

Starannie dobrana oferta oraz indywidualne podejście do klienta – tym cechuje się Sanjati Travel Boutique- rzeszowskie biuro...

Czy Rzeszów zmierza do tego, aby zaistnieć na kulinarnej mapie Polski?

Z Magdaleną Katzen, autorką bloga Garniec Smaku, rozmawia Angelika Fila

W Markowej powstał Sad Pamięci dedykowany Polakom ratującym Żydów

W bezpośrednim otoczeniu Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej stworzono Sad Pamięci dedykowany Polakom...

60 lat Muzeum Budownictwa Ludowego. Skansen z tradycjami

Jubileusz 60-lecia istnienia obchodziło w październiku Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Skansen sanocki jest ogólnopolskim rekordzistą: plasuje się na pierwszym miejscu wśród tego...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 59

VIP Biznes&Styl Nr. 59
w numerze m.in.:

VIP Biznes&Styl Nr. 59 • Sprężyny gazowe z FA Krosno • Ratowanie cerkwi w Baligrodzie • Lasowiak, co leczy serca i rozwija nowe technologie • Japońskie roboty i ręczna robota w Hucie Szkła w Jaśle • 100 lat niepodległej Polski
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.