Z Marcinem Purgaczem, ambasadorem Marki Podkarpackie Smaki, nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, rozmawia Katarzyna Grzebyk
Dodano: 07-07-2016
Skąd ten nasz zwrot ku własnym wyrobom? Modne są wyroby ekologiczne, naturalne, hand made, które są zgodne z tak modnym teraz trybem slow life. Czy właśnie to nas napędza do robienia przetworów slow food? A może jest więcej innych pobudek, jak np. cena gotowych produktów w sklepie czy też nasza niepewność co do składników?
Produkty wykonane metodą hand made są pewnego rodzaju wytworami, do których mamy przekonanie i zaufanie. Wiemy, kto to zrobił, wiemy, gdzie to zostało zrobione i w jakich warunkach; jesteśmy pewni składników, jakie zostały użyte do produkcji; jesteśmy pewni, że do produkcji takiego dżemu czy soku nie użyto żadnych konserwantów ani polepszaczy. Nie wiem, czy cena odgrywa tutaj taką ważną rolę, ponieważ produkty ekologiczne z wiadomych powodów bywają dużo droższe niż zwykłe produkty, natomiast niewątpliwie życie trybem filozofii slow life stało się teraz bardzo popularne, a nawet modne. Filozofia slow life, która wywodzi się z Włoch pokazała nam, co robimy źle, że cały czas pędzimy, jesteśmy cały czas w biegu, zbyt dużo pracujemy, a co za tym idzie nie zwracamy uwagi na to co jemy, gdzie jemy, z kim jemy, a raczej czy w ogóle z kimś jemy? Następstwem tego naszego działania jest brak odpoczynku i ogromne zmęczenie, a przede wszystkim niedbałość o jakość naszego codziennego pożywienia. Dlatego też narodziły się te dwa nurty: slow food i slow life.
Skoro rozmawiamy o przetworach. Co powinno być na wyposażeniu każdej kuchni czy spiżarni, żeby zabrać się do robienia przetworów?
Dzisiejsza kuchnia to duże możliwości. Odwiedzając sklepy możemy natrafić na sezonowe oferty sprzętu potrzebnego do przygotowywania przetworów owocowych, mamy do dyspozycji urządzenia, które pomagają i ułatwiają produkcję domowych przetworów, chociażby popularny Thermomix. Na pewno musimy się zabezpieczyć w słoiki do tego typu przetworów. Kupując je należy zwrócić uwagę, czy taki wyrób umożliwia pasteryzację przetworu oraz na pojemność, która powinna być dostosowana do naszych możliwości konsumpcyjnych. Lepiej zrobić o kilka więcej mniejszych słoików i zjadać świeżo otwarte na bieżąco niż otworzyć duży słoik czy butelkę i pozostawiać narażając na działanie światła i powietrza, co może spowodować szybkie zepsucie.
Sezon na truskawki za nami, ale zaczyna się zbiór malin. Czy może Pan polecić jakiś ciekawy przepis na wykorzystanie tych owoców, bo normą jest robienie soków w sokowirówce czy kompotów. Czy można je wykorzystać ciekawiej?
Faktycznie najpopularniejszą formą przygotowania przetworów z owoców jest wykorzystanie sokownika. Kolejną równie znaną formą jest przygotowanie kompotów owocowych poprzez pasteryzację i są to sprawdzone metody i chyba najbardziej popularne. Przetwarzanie nadmiaru owoców, jakie pojawiają się w sezonie na soki czy inne przetwory, ma też ważny aspekt zdrowotny. Doskonale znamy właściwości lecznicze chociażby soku malinowego, który aplikujemy w okresie zimowym w stanach przeziębienia.
Przejdźmy do ogórków, bo już obrodziły. Kiszone, korniszony, w musztardzie…. Jak można je jeszcze potraktować?
Myślę, że każda gospodyni ma swój tajemy przepis na przetwory z ogórków. Tych przepisów w Internecie czy w obiegu domowym krąży mnóstwo. Spotkałem takich przepisów wiele, chyba najbardziej popularne to ogórki małosolne, korniszony (w zalewie octowej), kwaszone czy kiszone, w zalewie z dodatkiem musztardy, miodu, ostrej papryki, przyprawy do grilla, przyprawy typu gyros, w sosie pomidorowym, z dodatkiem liści winogronowych, po żydowsku, a’la sałatka szwedzka, z przyprawą curry, ogórki z chilli, ogórki na zupę ogórkową, w marynacie słodko-kwaśnej. Jest tego dużo, myślę, że każdy znajdzie dla siebie ten najlepiej pasujący smak.
Zbliża się najlepszy sezon na robienie przetworów. Na jakich owocach, warzywach, poza wspomnianymi możemy „popracować”?
Sezon owocowy to dla miłośników przetworów duże pole do popisu. Na przetwory możemy przeznaczyć chyba wszystkie owoce sezonowe: wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, czarne jagody, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, żurawinę, dereń. W przypadku przetworów warzywnych tutaj również mamy szerokie możliwości, wcześniej wspomniane ogórki na 1000 sposobów, pomidory zielone i czerwone, cukinia, kabaczki, patisony, dynia, papryka, buraczki czerwone, kalafior, kapusta biała i czerwona, fasolka szparagowa, mieszane pikle. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze to nie bać się robić te przetwory metodą hand made. Próbujmy, testujmy, a potem chwalmy się tym, co nam wyszło. Na pewno przygotowując takie przetwory będziemy pewni, co jemy i kto to przygotował. Życzę udanych kreacji kulinarnych i wspaniałych zdrowych i smacznych przetworów.
KOMENTARZE
Romantyczna historia miłości Marty i Wacława Wierzbieńców
On zapragnął ją poznać...
Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"
Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...
Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu
Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...
Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy
Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.
Rzeszów ma swoją elektrownię wodną
Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...
Gdzie na Podkarpaciu szczepienia przeciwko COVID-19? Lista szpitali
Wiadomo już, gdzie...
Rzeszowskie gmachy. Historia hali targowej
Budynek rzeszowskiej hali targowej przy dzisiejszej ul. Targowej został...
Kultowy Gibsport pożegnał Mickiewicza. To kawał historii Rzeszowa
W październiku...
Autorska biżuteria z Joccos Design... z Boguchwały
Nie śledzą trendów, nie podglądają innych. Polegają na własnej wyobraźni i pomysłach. Ta oryginalność podoba się światu. Biżuterię Joccos Design z autorskiej pracowni Patrycji i Sławomira...
W szpitalu MSWiA w Rzeszowie zaszczepiono pierwszą osobę na COVID19
Lek. med. Jolanta Kluz-Zawadzka, wojewódzki konsultant ds. epidemiologii, była pierwszą osobą na Podkarpaciu, która w niedzielę, kilka minut po godz. 13 zaszczepiła...
Podano listę punktów szczepień przeciwko COVID-19. W Rzeszowie jest ich 23
Rząd opublikował mapę punktów szczepień przeciwko COID-19. W województwie podkarpackim są 393 miejsca. W samym Rzeszowie - 23. Rejestracja na...
Bajkowe lodospady w Rudawce Rymanowskiej
Lodospady w Rudawce Rymanowskiej są jedną z najciekawszych zimowych atrakcji turystycznych Podkarpacia. Tym bardziej, że zjawisko to jest dość ulotne i bardzo wymagające, gdyż pojawiają się tylko przy odpowiednich...
Na weekend. Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry
Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", to idealny cel weekendowych...
W Rzeszowie rusza kawiarnia pod szyldem Magdy Gessler
We wtorek, 15 grudnia, w Rzeszowie otwarta zostanie pierwsza kawiarnia ze słodkościami tworzonymi pod okiem Magda Gessler. Ice Queen Cafe – franczyzowa sieć sławnej restauratorki - słynie...
Centrum Rzeszowa już świątecznie oświetlone
Na rzeszowskim Rynku, ulicy Kościuszki oraz 3 Maja pojawiło się już świąteczne oświetlenie. Pozostałe girlandy rozbłysnął 1 grudnia i będą ozdabiać miasto do 31 stycznia.
Zaśnieżony Rzeszów. Galeria Fotografii
Gdy my zmagamy się z zaspami na drodze, odwołanymi kursami autobusów i zerwanymi liniami elektrycznymi, przyroda nic sobie nie robi z zimowych kłopotów i pięknie przystroiła Rzeszów. Pod śniegiem miasto wygląda...