Ewelina Czyżewska
Dodano: 03-02-2017
W menu jest wiele smaków nietradycyjnych, ale chętnych do spróbowania nie brakuje. Być może to kwestia mody na eksperymentowanie, a może większej dostępności różnorodnych składników, które już znamy i lubimy. To czego chcemy na pewno, to jeść rzeczy zdrowe i ze smakiem.
Nie ma tradycyjnego ciasta, bez tradycyjnych produktów do pieczenia
- Do produkcji naszych ciast, używamy wyłącznie tradycyjnych produktów. Nie ma mowy o gotowych mieszankach – mówi Martyna Mrozowska, właścicielka cukierni Wypiekarnia. -Nie stosujemy również margaryny czy innego tłuszczu zastępczego. Podstawą pieczenia powinny być prawdziwe masło i jaja, a nie białka czy żółtka w proszku. Zresztą, nie wyobrażam sobie wypiekania kruchego ciasta, które u nas jest podstawą menu, bez użycia masła. Jego właściwości mają ogromną rolę i wpływ na smak, co często powtarzają bywalcy naszej cukierni. Używamy też prawdziwej śmietanki i sera.
- Tworząc nowe pozycje w menu, kierujemy się własnym smakiem, a później ich powtarzalność i dostępność uzależniamy od tego, co ludziom smakuje – wyjaśnia Martyna Mrozowska. - Nie umielibyśmy wprowadzić do menu ciasta, które nam samym by nie smakowało. Wychodzimy też naprzeciw osobom, które szukają czegoś innego. Nie używamy na przykład do zdobienia masy cukrowej. Nie dlatego, że jest to coś złego, po prostu chcemy być inni. Dlatego dekorujemy żywymi kwiatami, słodyczami czy karmelem.
Nowe smaki wypiekane z tradycjami
- Zdarza się, że ludzie pytają o tradycyjne wypieki np. ciasto drożdżowe albo szarlotkę, które można dostać w każdej cukierni – mówi Łukasz Mrozowski właściciel Wypiekarni. – My z nich rezygnujemy, ale w zamian mamy dużo innych propozycji. Są też tradycyjne ciasta, ale przygotowane w sposób mniej standardowy. Jest chociażby W-Zetka, która oprócz śmietany przełożona jest konfiturą z płatków róży, czy serniki. Dla fanów tego wypieku możemy zaproponować chałwowy, z ciasteczkami lub sernik kajmakowy. Po za tym ludzie oczekują od nas dobrego smaku i pewnej powtarzalności. Są tacy, którzy mają swoje ulubione ciasto i wracają do nas właśnie dla tego ciasta.
- Nowością, do której musieliśmy przekonać, były tarty, które podajemy i na słono i na słodko – mówi Martyna Mrozowska. - Można nawet powiedzieć, że tarta na słodko to główny profil naszej cukierni. Zawsze jest ich dużo w różnych smakach. Dla większości osób, dużą nowością były tarty na słono. To dlatego, że jak zaczynaliśmy, w Rzeszowie nie były one czymś bardzo powszechnym.
Najpopularniejszą tartą wśród propozycji Wypiekarni, jest tarta czekoladowo - miętowa. – Ma ona dość specyficzny smak, bo miętę albo się kocha, albo się jej w wypiekach nienawidzi – śmieje się właściciel cukierni. - Bardzo popularna jest też tarta z białą czekoladą i żurawiną, a nowością, jest tarta z musem z mango i malinami, która przebojem zdobyła serca wszystkich, którzy do nas przychodzą. Z tych na słono, chętnie wybierana jest tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.
- Mamy też ofertę tortów weselnych i urodzinowych, które również nie do końca są smakami standardowymi – wyjaśnia właścicielka cukierni. - Najbardziej popularnym, jest tort Lovelas z solonym karmelem i czekoladą.
Czy w cukierni jest szansa na produkt bez glutenu?
Ostatnimi czasy bardzo popularna jest dieta bezglutenowa. Niektóre restauracje budują na tym swój marketing. – My ze względu na to, że wiemy jak poważne konsekwencje niesie za sobą alergia na gluten, nie proponujemy produktów bezglutenowych – tłumaczy Martyna Mrozowska. – Owszem, mamy produkty bez mąki chociażby beza i ciasto czekoladowe, ale proponujemy je osobom, które z jakiegoś powodu zrezygnowały z glutenu, niekoniecznie z powodu alergii. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że nasz produkt całkowicie pozbawiony jest glutenu. Odrobina mąki pszennej czy innej zawierającej gluten, może być w powietrzu, na mikserze, a nawet w innych produktach, które używamy do pieczenia.
KOMENTARZE
Romantyczna historia miłości Marty i Wacława Wierzbieńców
On zapragnął ją poznać...
Aneta Adamska, twórczyni teatru "Przedmieście"
Jej spektakle przyciągają tłumy coraz to nowych miłośników...
Sypialnia - królestwo snu, miejsce wypoczynku i relaksu
Sypialnia to miejsce, gdzie celebruje się...
Artur Ekert - fizyk międzynarodowej sławy
Artur Ekert, absolwent IV LO w Rzeszowie, zrobił wielką międzynarodową karierę naukową. Jego rozprawa doktorska okazała się pionierska w badaniach nad skonstruowaniem idealnego szyfru.
Rzeszów ma swoją elektrownię wodną
Działająca od kilku tygodni ?zielona? elektrownia ma moc 660 kW i pewnie robi skromne wrażenie, jeśli porównać ją do 200 MW mocy gigantycznej zapory w Solinie, ale to i tak pozwala wyprodukować tyle energii, że tej wystarcza...
Sianki. Gdzie na Podkarpaciu Piłsudski wczasował
Jest takie miejsce na Podkarpaciu, dziś odludne, zapomniane...
Gdzie na Podkarpaciu szczepienia przeciwko COVID-19? Lista szpitali
Wiadomo już, gdzie...
Rzeszowskie gmachy. Historia hali targowej
Budynek rzeszowskiej hali targowej przy dzisiejszej ul. Targowej został...
Kultowy Gibsport pożegnał Mickiewicza. To kawał historii Rzeszowa
W październiku 2020 roku z kamienicy przy ul. Mickiewicza 8 ściągnięto niebieski szyld z napisem Gibsport. Tak skończyło się pół wieku historii kultowego serwisu...
Autorska biżuteria z Joccos Design... z Boguchwały
Nie śledzą trendów, nie podglądają innych. Polegają na własnej wyobraźni i pomysłach. Ta oryginalność podoba się światu. Biżuterię Joccos Design z autorskiej pracowni Patrycji i Sławomira...
W szpitalu MSWiA w Rzeszowie zaszczepiono pierwszą osobę na COVID19
Lek. med. Jolanta Kluz-Zawadzka, wojewódzki konsultant ds. epidemiologii, była pierwszą osobą na Podkarpaciu, która w niedzielę, kilka minut po godz. 13 zaszczepiła...
Podano listę punktów szczepień przeciwko COVID-19. W Rzeszowie jest ich 23
Rząd opublikował mapę punktów szczepień przeciwko COID-19. W województwie podkarpackim są 393 miejsca. W samym Rzeszowie - 23. Rejestracja na...
Bajkowe lodospady w Rudawce Rymanowskiej
Lodospady w Rudawce Rymanowskiej są jedną z najciekawszych zimowych atrakcji turystycznych Podkarpacia. Tym bardziej, że zjawisko to jest dość ulotne i bardzo wymagające, gdyż pojawiają się tylko przy odpowiednich...
Na weekend. Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry
Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", to idealny cel weekendowych...
W Rzeszowie rusza kawiarnia pod szyldem Magdy Gessler
We wtorek, 15 grudnia, w Rzeszowie otwarta zostanie pierwsza kawiarnia ze słodkościami tworzonymi pod okiem Magda Gessler. Ice Queen Cafe – franczyzowa sieć sławnej restauratorki - słynie...
Centrum Rzeszowa już świątecznie oświetlone
Na rzeszowskim Rynku, ulicy Kościuszki oraz 3 Maja pojawiło się już świąteczne oświetlenie. Pozostałe girlandy rozbłysnął 1 grudnia i będą ozdabiać miasto do 31 stycznia.