Reklama

Co na śniadanie wielkanocne poleca autorka bloga "Raj dla podniebienia"

A A A
Angelika Fila

Dodano: 29-03-2018

Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

Wielkanocne śniadanie to jedna z nielicznych chętnie przez nas kultywowanych polskich tradycji. Pomimo wielowiekowej historii tego święta, wielkanocne potrawy, które spożywamy podczas niedzielnego poranka,nie uległy dużej zmianie. Na stołach nadal króluje święconka, jajka, pasztet i sałatka jarzynowa.

12 dań na Boże Narodzenie, a na Wielkanoc?

Ze śniadaniem wielkanocnym w Polsce bywa różnie. W niektórych rodzinach kultywuje się tradycję spożywania podczas Wielkiej Niedzieli wyłącznie święconki. Czasem jednak różnice w poszczególnych potrawach zależą od regionów. - Zwłaszcza na Podkarpaciu śniadanie rozpoczyna się żurkiem. Zupę spożywa się jako pierwsze danie, a dopiero później je się pozostałe potrawy. W naszym regionie nie jest też bardzo popularny wielkanocny mazurek – mówi Renata Czelny-Kawa, autorka książki i bloga Raj dla podniebienia.

Żurek czy barszcz biały?

W niektórych regionach żurek obowiązkowo powinien być ugotowany na zakwasie żytnim i białej kiełbasie. - Jest on bogatszy w produkty. Ma dodatkowe składniki: czosnek, chrzan, grzyby, kiełbasę, zioła. Barszcz biały jest bardziej czysty, przygotowany na podstawowym zakwasie pszennym lub nawet na kwaśnym mleku. Przypomina bardziej zalewajkę, jest klarowny – informuje Renata Czelny-Kawa.

Większość osób mówi jednak, że żureki barszcz biały to te same potrawy. Różnica jest jednak znacząca.

Wielkanocna tradycja na przełomie wieków

Wielkanocne dania raczej nie ewoluowały. O ile na Boże Narodzenie tworzy się często coś nowego, tak na Wielkanoc pozostaje się przy tradycji. - Przynajmniej w mojej rodzinie nie zmieniło się zbyt dużo. Zazwyczaj na wielkanocnym stole króluje galaretka z kurczaka na zimno, sos tatarski, pasztet, jajka, sałatka jarzynowa, żurek, czasem jakieś pieczone mięso na obiad. Są to raczej stałe, tradycyjne dania – dodaje pisarka.

 Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

Nowoczesna Wielkanoc

Do najciekawszych pomysłów możemy zaliczyć np. sałatkę wielkanocną w nowym wydaniu. – Wystarczy sałata, rzeżucha, jajko i do tego kasza jaglana, która bardzo ciekawie komponuje się z innymi składnikami, a do tego dobrze smakuje. Ciekawym pomysłem są też mini serniczki z ciecierzycy, na słono. Na to w formie przystawki kładziemy pokrojony śledzik. Otrzymujemy hummus z pieczonym twarogiem. Zapiekamy go w kokilkach, a na wierzch wystarczy posiekany w większe kawałki śledź, ozdobiony rzeżuchą. To coś nowego na bazie czegoś tradycyjnego – wymienia blogerka.

Propozycje dla dzieci

Jak wiadomo – dzieci bywają wybredne. Można więc spróbować umilić im wielkanocne śniadanie. - Wystarczy wielkanocny omlet z jajek. Po ułożeniu na talerzyku możnaudekorować go warzywami i koniecznie rzeżuchą w formie uśmiechniętej buźki, żeby dziecko chętniej sięgnęło po potrawę – proponuje Renata Czelny-Kawa.

Reklama

Renata Czelny-Kawa to rodowita rzeszowianka. Od lat jednak mieszka w Krakowie i jest pasjonatką kuchni, fotografii i nowych smaków. Prowadzi swoją stronę kulinarną „Raj dla podniebienia”, gdzie dzieli się ze swoimi czytelnikami autorskimi przepisami. Specjalizuje się w pieczeniu serników, a niedawno wydała debiutancką książkę „Serniki słodkie i wytrawne”.

Renata Czelny-Kawa Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

Autorskie przepisy Renaty Czelny-Kawa, autorki bloga Raj dla podniebienia

Wielkanocna tarta kokosowo-cytrynowa

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)

100 g dobrego, zimnego masła

3 płaskie łyżki cukru pudru

Masa:

3 jajka

250 g śmietanki 36%

sok z 3 cytryn

2 łyżki wiórków kokosowych

80 g cukru pudru

Wykonanie:

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min.

W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka wbijamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę.

Z cytryn wyciskamy sok, który cienką strużką wlewamy do masy jajecznej, cały czas miksując na średnich obrotach.

W osobnym naczyniu miksujemy zimną śmietankę, do której dodajemy wiórka kokosowe.

Masę jajeczno-cytrynową łączymy ze śmietanką. Całość można przemieszać łyżką lub zmiksować na najniższych obrotach.

Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy.

Tartę pozostawiamy do ostygnięcia.

Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

 

 Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

Tarta różana

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka

100 g zimnego masła

2,5 łyżki cukru pudru

Masa różana:

2 duże jajka

200 g śmietanki 36%

100 g cukru pudru

4 łyżki wody różanej

ziarenka  z 1/3 laski wanilii

Wierzch ciasta:

wiórki kokosowe

płatki róż do dekoracji

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.

Składniki na masę różaną umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.

Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.

Na podpieczoną tartę wylewamy masę różaną. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika.

Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.

Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania.

 Fot. Renata Czelny-Kawa, Raj dla podniebienia

KOMENTARZE

Święta Wielkiej Nocy!

Dyskusje o przewadze świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą przypominają tyrady z cyklu; pierwsza była...

Smak Wielkanocy

Święta Wielkanocne przypadające na przełomie zimy i wiosny przypominają nam o odradzającym się świecie, dlatego też...

Kiermasze wielkanocne czas zacząć!

Zwyczajowo, na kilkanaście dni przed Wielkanocą organizowane są kiermasze, na...

Wielkanocne smaki świata

Jak smakują polskie przysmaki z wielkanocnego stołu, wiemy wszyscy, ale jakie smakołyki przy okazji Wielkiej Nocy trafiają na stoły Szkotów, Chorwatów, albo Brazylijczyków, już niekoniecznie. W hotelu i restauracji "Jaś Wędrowniczek" w Rymanowie...

Niedziela Palmowa - w oczekiwaniu na Wielkanoc

Szósta niedziela Wielkiego Postu, nazywana Niedzielą Palmową, czyli Męki Pańskiej, rozpoczyna obchody Wielkiego Tygodnia i oczekiwanie na święta upamiętniające zmartwychwstanie Chrystusa. W naszej tradycji...

zobacz więcej
Reklama

Prawie 2 tys. osób na Biegu Niepodległości w Rzeszowie

Rekordowa liczba uczestników – prawie...

Pracownia Felczyńskiego w Przemyślu odlała dzwon największy na świecie

Największy na świecie dzwon kołysany "VoxPatris" ("Głos Ojca") rozbrzmiewać będzie w Sanktuarium Boga Ojca Przedwiecznego (Divino Pai Eterno) w Trindade...

Najpiękniejsze zdjęcia pokazujące Podkarpacie latem

Zdjęcie „Okolice Komańczy” autorstwa Ireneusza Bobowskiego zwyciężyło w konkursie „Podkarpackie ulubione - cztery pory roku - Lato” organizowanego przez Podkarpacką Regionalną Organizację...

Sukienki od Zygzaka z Rzeszowa podbiły polskie ulice

- Gdyby ktoś cztery lata temu powiedział, że nasza marka odzieżowa będzie w tym miejscu, co teraz, nie uwierzyłabym - przyznaje Elżbieta Bober, właścicielka marki Zygzak, którą założyła...

Reklama

Mistrzostwa we wspinaczce sportowej na nowej ściance Politechniki Rzeszowskiej

W V Akademickich Mistrzostwach Województwa Podkarpackiego we wspinaczce sportowej najlepsi okazali się studenci Politechniki Rzeszowskiej. Wśród...

Spotkanie na pasterskim szlaku w Chacie nad Wisłokiem i w Bacówce u Franosa

W sobotę i niedzielę 6-7 października w Beskidzie Niskim pasterska impreza. "Wołoska koliba, czyli folkowe spotkanie na pasterskim szlaku" to czas...

"Tribute to Black" Basi Olearki na TSLA EXPO 2018

Pokaz mody "Tribute to Black" Basi Olearki był jednym z najważniejszych, a na pewno najpiękniejszym wydarzeniem na Wieczorze VIP, który zwieńczył pierwszy dzień Kongresu i Targów TSLA EXPO 2018...

Cergowa z wieżą widokową na Bieszczady i Tatry

Cergowa - zalesiony szczyt Beskidu Dukielskiego w Beskidzie Niskim, który od zawsze uwielbiali amatorzy biegów górskich oraz miłośnicy "prawdziwych gór", od dwóch tygodni przeżywa najazd turystów...

Sanjati Travel Boutique - pierwsze na Podkarpaciu biuro podróży "szytych na miarę"!

Starannie dobrana oferta oraz indywidualne podejście do klienta – tym cechuje się Sanjati Travel Boutique- rzeszowskie biuro...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr. 59

VIP Biznes&Styl Nr. 59
w numerze m.in.:

VIP Biznes&Styl Nr. 59 • Sprężyny gazowe z FA Krosno • Ratowanie cerkwi w Baligrodzie • Lasowiak, co leczy serca i rozwija nowe technologie • Japońskie roboty i ręczna robota w Hucie Szkła w Jaśle • 100 lat niepodległej Polski
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.