Reklama

Lifestyle

Od środy w ośmiu rzeszowskich restauracjach Festiwal Restaurant Week

Aneta Gieroń
Dodano: 16.04.2018
38460_wesele
Share
Udostępnij
Początek Festiwal Restaurant Week już w środę, 18 kwietnia i potrwa do końca miesiąca. Restauratorzy zapraszają w 13 regionach i w ponad 30 polskich miastach. W trakcie festiwalu za trzydaniowy posiłek zapłacimy 49 zł od osoby. Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl, zarejestrować konto, wybrać dzień, godzinę i liczbę osób, która usiądzie przy stole, a już czekać będzie na nas wieczór ze specjalnościami lokalnych i nie tylko kuchni. 
 
W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Rzeszowa: Liszt, Lord Jack, Parole Art Bistro, Republika polsko – francuska, Restauracja Kulisy, Oranżeria, Restauracja Patio i Wesele. W każdy z lokali są dwie wersje menu za 49 zł.
 
Restauracja Liszt
 
Sałatka z grillowaną papryką, serem camembert i sosem musztardowym
Leczo z kasza kuskus, żurawiną i grillowaną cukinią
Ciasto Gerbeaud
albo
Przysmaki węgierskie
Tokan z makaronem tarhonya
Puree kasztanowe z bitą śmietaną w aromacie rumu
 
Lord Jack
 
Carpaccio z gęsi / owoce / parmezan / oliwa pomarańczowa
Duszony rostbef wołowy / puree ziemniaczane / warzywa sezonowe
Eton mess (beza z bitą śmietaną i owocami)
albo
Krem z kukurydzy / chili / oliwa pietruszkowa
Gołąbki z modrej kapusty / kasza pęczak / borowiki / ser górski
Suflet czekoladowy / lody / sos malinowy
 
 
Archiwum Festiwal Restaurant Week 
 
Parole Art Bistro
 
Tatar z polędwicy wołowej z krwistą pomarańczą, tymiankiem i whisky
Smażona pierś z przepiórki w melisie z sosem malinowym, ziemniakiem Hasselback i pastą pomidorową
Ciasto cytrynowo-migdałowe z kremem z palonego kakao
albo
Podwędzany burak z konfitowanym żółtkiem i pikantnym dressingiem pomarańczowym
Pieczone marchewki z orzechami ziemnymi, kremem bazyliowym i smażonym, dojrzewającym kozim serem
Mus z białej czekolady i mascarpone z marakują i lionką
 
Republika polsko – francuska
 
Quiche ze szparagami i kozim serem
Marokański couscous wegetariański
Krem kasztanowy
albo
Zupa krem z białych szparagów z boczkiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie kasztanowym, pieczone bataty, surówka z marchewki i selera
Ciasteczka kokosowe
 
Restauracja Kulisy
 
Zupa krem z gruszki i pietruszki
Smażony sandacz serwowany z ratatouille warzywnym i palonym masłem
Crumble z truskawką i rabarbarem
albo
Zupa tajska z kurczakiem curry
Pappardelle z kaczką, rozmarynem i sosem na bazie czerwonego wina
Tort ,,Leśny mech"
 
Restauracja Oranżeria
 
Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
Królicze udo w białym winie, z grzybami schimei, z kaszą pęczak, wiosennym bobem i szparagami
Deser cytrynowa fantazja
albo
Pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z serem scamorca
Filet z okonia morskiego, risotto z czarnego ryżu, ze szparagami, parmezanem i gotowaną rzodkiewką
Deser cytrynowa fantazja
 
 
Archiwum Festiwal Restaurant Week 

Restauracja Patio
 
Wędzona pierś kaczki, chutney z pomarańczy, sos ziołowy, pistacje
Duszony udziec cielęcy z figą, kasza jęczmienna, gratine z buraka i chrzanu, sos własny, salsa warzywna
Tarta fiołkowa z lodami bazyliowymi i watą cukrową
albo
Consomme z dojrzałych pomidorów, ośmiornica, oliwa smakowa, malina
Risotto na zielonej herbacie z mango i miętą, ser mascarpone, truskawka
Kokosowe ciasto cygaretkowe, mus czekoladowo-kokosowy z malibu
 
Restauracja Wesele
 
Sałatka z pieczonym rostbefem i sosem vinegret truskawkowym
Policzki wołowe z purre ziemniaczanym i młodymi warzywami
Mini beza Pavlova z owocami
albo
Sałatka z karmelizowanym kozim serem i owocem granatu
Kaszotto z grzybami, śliwką i serem bursztyn
Mini beza Pavlova z owocami
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy