Reklama

Pączkowe fantazje blogera Michała Korkosza w tłusty czwartek

A A A
Natalia Chrapek

Dodano: 28-02-2019

Facebook/Rozkoszny

Facebook/Rozkoszny

Miękkie, puszyste, pachnące wanilią, pomarańczą, rumem lub tradycyjną konfiturą różaną. Po prostu idealne. Takie są pączki Michała Korkosza, znanego rzeszowskiego blogera kulinarnego, który, co roku w tłusty czwartek wypieka krocie tych przysmaków. Wszystko po to, by solidnie najeść się przed nadchodzącym Wielkim Postem. 

Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu zapominamy o dietach, jemy za to dużo, słodko, tłusto, niezdrowo i przede wszystkim smacznie. Najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek są oczywiście pączki oraz faworki, zwane także w niektórych regionach Polski chrustem lub chruścikami. 
 
Przed XVI wiekiem pączki wcale nie kojarzyły się z deserem. Początkowo były nadziewane słoniną, grochem, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. 
Obecnie mamy do wyboru różnorodne rodzaje tego przysmaku, który różni się nadzieniem,  wielkością oraz posypką. Michał Korkosz, 20-letni bloger kulinarny z Rzeszowa podkreśla, że pączki to wyjątkowy przysmak, który można smakować nie tylko przy okazji tłustego czwartku. 
 
- W miastach coraz częściej spotykamy tzw. pączkarnie, czyli stoiska ze świeżo wysmażonymi pączkami. Znajdziemy w nich kilkanaście, czasami nawet kilkadziesiąt rodzajów tego przysmaku. Dzięki temu nie będziemy musieli czekać aż do tłustego czwartku, aby rozsmakować się w puszystym cieście i aromatycznym nadzieniu – mówi Michał Korkosz, autor bloga kulinarnego rozkoszny.pl i zwycięzca amerykańskiego konkursu na najlepszą fotografię kulinarną Saveur Blog Awards 2017. 

Ponad 300 kalorii słodkiej przyjemności 
 
- Idealny pączek nie może być ani za mały, ani za duży. Ma być w sam raz na jeden raz.  Powinien być lekko spłaszczony i zarumieniony, z wyraźną obwódką wzdłuż tłuściutkiej talii.  Najważniejsze jest nadzienie. Nie jestem ortodoksyjny, nie uważam, że musi to być  koniecznie róża, a jeśli już to warto użyć prawdziwej konfitury z płatków róż zamiast  marmolady różanej. Mogą też być bardziej nowoczesne wersje z solonym karmelem, bitą śmietaną, kremem z ajerkoniakiem, kawą, tiramisu czy budyniem. Ten ostatni ma być zrobiony na prawdziwych wiejskich żółtkach z dużą ilością wanilii – tłumaczy Michał Korkosz. 
 
 
Fot. Pixabay
 
Reklama
Według blogera pączki trzeba nadziewać dopiero po usmażeniu, dzięki temu można wtłoczyć do nich więcej słodkiej zawartości. Służy do tego tradycyjna szpryca cukiernicza bądź strzykawka kuchenna. Nadzienie aplikuje się, gdy pączek nieco ostygnie, od dołu lub od boku. Istotny jest też sposób przyrządzenia posypki czy lukru. Ten ostatni dobrze jest przygotować z soku z cytryny.  Kwaśny, cytrusowy posmak przełamie pączkową słodycz. Lukier powinien być lepki, w żadnym wypadku kruchy. 
 
- Nie jestem osobą, która jada pączki tylko raz do roku, na zakończenie karnawału. Uwielbiam się nimi delektować i rozkoszować, gdy tylko mam na to ochotę. Zawsze przygotowuję je własnoręcznie. Pączki usmażone w domu są znacznie lepsze od tych kupionych nawet w najlepszej cukierni czy piekarni. Jeśli zrobimy je sami, będziemy mieć pewność, że użyliśmy świeżego masła, oleju, mleka i drożdży. Przesłanka, że nie powinno się ich jeść na ciepło, to tylko babciny mit. Świeżo wypieczone pączki czy chleb smakują najlepiej. Ciasto jest puszyste, delikatne, a zarazem rumiane i chrupiące. Zapach, który wtedy unosi się w domu jest bezcenny, dlatego babcie straszyły nas „szkodliwym wpływem” wypieków prosto z pieca, aby od razu wszystkiego nie zjeść – dodaje z uśmiechem bloger. 

Idealny przepis na rozkoszne pączki
 
- Pączki robi się z ciasta drożdżowego, które zwykle wyrasta w przeciągu 1,5 godziny.  Smażę je zawsze na oleju z dodatkiem masła klarowanego, dzięki temu nadaję im lekkiego maślanego posmaku. Bardzo ważny jest też sam proces smażenia. Trzeba kontrolować temperaturę oleju, a w tym z pewnością pomoże termometr cukierniczy. Paczki najlepiej czują się w 170 stopniach, maksymalnie w 180. Jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady, paczki  nam się spalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Z kolei jeśli temperatura oleju będzie za niska, nasze smakowe kulki nasiąkną olejem i będą niesmaczne – wyjaśnia Michał Korkosz, który przepisy na pączki z tradycyjną konfiturą różaną, lukrem na bazie soku z cytryny i startą skórką pomarańczy zdradzi w tłusty czwartek na swoim blogu.

Pączki „fit” czy „fat”

Tradycyjne pączki są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne. Chociaż przez wieki ten smakołyk przechodził różne metamorfozy, po dziś dzień ustawiają się za nim bardzo długie kolejki w cukierniach. I jak się okazuje, wciąż najpopularniejsze są tradycyjne pączki, czyli z nadzieniem różanym i skórką pomarańczową. Coraz modniejsze stają się lżejsze wersje tego przysmaku. Najczęściej są wypiekane w piecu, na przekór rodzimym tradycjom wrzucania pączków na gorący olej. 
 
- Takie pieczone pączki to nic innego jak drożdżówki, które dostępne są na każdym kroku, dlatego warto chociaż ten jeden raz w roku pozwolić sobie na chwilę słodkiego zapomnienia. Można nawet pójść o krok dalej i własnoręcznie przygotować takie pyszności. To niesamowita rozrywka, a ten moment, gdy bliscy sięgają po świeżo wysmażone pączki z uśmiechem na twarzy – bezcenny – dodaje bloger.   

KOMENTARZE

Najlepszy pączek to taki, jak u babci

Pulchny, z jasną obwódką dookoła, lukrowany lub oprószony cukrem pudrem...

Pączek! Król tłustego czwartku

Są słodkie, tłuste i bardzo kaloryczne, ale któż mógłby się im oprzeć w tłusty...

Rekordowy wynik marki Volkswagen Samochody Użytkowe w 2016 roku w Polsce

Miniony rok marka Volkswagen Samochody Użytkowe zakończyła rekordowym wynikiem. Od stycznia do grudnia 2016 roku zarejestrowano w naszym kraju 8484 aut...

Darmowe pączki i kawa w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia"

500 smakowitych pączków i tyle samo kubków z aromatyczną kawą będzie można odebrać w tłusty czwartek (28 lutego) w rzeszowskiej restauracji "Stolarnia" przy ul. Juliusza...

zobacz więcej
Reklama

W Kolbuszowej powstają buty z liści ananasa

Nurt wegański coraz śmielej wkracza na światowe salony. Los...

Rzeszowianka uczy Amerykanki zdrowego stylu życia

Z Marzeną Papierz, coachem zdrowia, rozmawia Aneta...

W Galicyjskim Miasteczku w Sanoku wypiekają chleb na drewnie

Galicyjskie Miasteczko w Sanoku powiększyło się o piekarnię, w której rodzina Wolaninów wypieka tradycyjny chleb na zakwasie. W piecu opalanym drewnem piecze się niekiedy 80...

Wizytówka Natury otwarła w Rzeszowie sklep. Produkty BIO dostarcza do domu i pracy

Sezonowe warzywa prosto z ekologicznego gospodarstwa, mięso od hodowców, którzy nie stosują przemysłowych pasz i alkaliczna woda...

Wakacyjne potańcówki dla seniorów na Bulwarach [HARMONOGRAM]

"Tańcz, nie żałuj podłogi. Tańcz, niech niosą Cię nogi. Tańcz, nich ludzie się gapią. Tańcz...!" Słowa piosenki "Szarpany" Golec uOrkiestry nabierają szczególnego...

Reklama

Darmowa wypożyczalnia kajaków nad Wisłokiem. Spływ z Wojkówki!

Gmina Wojaszówka, w której rozpoczyna się Szlak wodny rzeki Wisłok przez malownicze Pogórze Strzyżowskie i Dynowskie, z początkiem wakacji otworzyła darmową...

Od zagrzybionych piwnic do luksusowych łaźni. W Zamku w Łańcucie remont

Muzeum-Zamek w Łańcucie wygląda, jak wieki plac budowy. Pracami remontowo-konserwatorskimi objęto już dziedziniec, ujeżdżalnię oraz piwnice. W...

Ekskluzywny Menel i kosmetyki z węglem drzewnym z Bieszczad

Kamil Pawelski, bloger modowy znany jako Ekskluzywny Menel reklamuje kosmetyki, które powstają na bazie węgla drzewnego z Bieszczad. Produkuje je warszawska marka kosmetyczna "ZEW...

Misjonarze z USA uczą angielskiego w Rzeszowie. Za darmo

W każdy wakacyjny wtorek przy ul. Dymnickiego 1 w Rzeszowie odbywają się darmowe lekcje języka angielskiego. Prowadzą je Amerykanie: Carter Chugg z Kalifornii i Blake Oler z Utah. Misjonarze...

Stara Szwalnia w stylu retro gotowa w styczniu

Galerię handlową przy ul. Okulickiego 1 w Rzeszowie zastąpi Stara Szwalnia. Obiekt ma być nietypowy, bo urządzony w stylu retro. Znajdą się tu: kwiaciarnia, restauracja i inne lokale handlowo-usługowe...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 63

VIP Biznes&Styl Nr 63
w numerze m.in.:

Milioner, który dla Puszczy Karpackiej porzucił biznes Tomasz Róg, efekt motyla w Cieszanowie Maria i Marcin Piotrowscy Folkowisko z Goracja Porsche może mieć każdy, ale rzeźbę już nie! Za 2 lata S19 połączy Rzeszów z Lublinem Dzieje firmy kupieckiej I. Schaitter i Spółka Kongres i Targi TSLA EXPO 2019
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.