Reklama

Rzeszowianka uczy Amerykanki zdrowego stylu życia

A A A
Z Marzeną Papierz, coachem zdrowia, rozmawia Aneta Gieroń

Dodano: 29-06-2019

Marzena Papierz. Fot. Ivona Kaplan

Marzena Papierz. Fot. Ivona Kaplan

Aneta Gieroń: Jak to się stało, że rzeszowianka od kilku lat uczy Amerykanki, jak zdrowo żyć?
 
Marzena Papierz: Odkąd pamiętam, zawsze interesowałam się wszystkim, co związane ze zdrowiem. Urodziłam się i większą część życia spędziłam w Rzeszowie, tutaj też ukończyłam filologię rosyjsko-angielską na Uniwersytecie Rzeszowskim i pracowałam jako nauczycielka języka angielskiego w gimnazjum. Kilkanaście lat temu wyjechałam do Stanów Zjednoczonych - to był mój sposób na nieszczęśliwą miłość.
 
I trafiłaś do firmy propagującej zdrowy styl życia?
 
Niezupełnie, na to trzeba było jeszcze sporo czasu (śmiech). Moja pierwsza praca związana była z wynajmem przestrzeni biurowych w najlepszych miejscówkach Manhattanu. Świetne zajęcie, bardzo dobrze płatne, dla młodej dziewczyny z Polski idealny start w Nowym Jorku. Karierę zaczynałam od recepcjonistki, by na końcu dojść do zarządzania przestrzeniami do wynajęcia w Rockefeller Center. To był też punkt zwrotny w mojej karierze. Wiedziałam, że to już absolutnie wszystko, co mogę osiągnąć w tej firmie. Jednocześnie przez kilka lat kontaktów z bardzo różnymi biznesami, sama zaczęłam marzyć, by zacząć pracować na własny rachunek. W Stanach Zjednoczonych spotkałam tak wiele aktywnych i inspirujących kobiet, że uwierzyłam, że potrafię w życiu robić coś więcej, niż tylko być nauczycielką.

Stany Zjednoczone potrafią rozbudzić biznesowe aspirację nawet u osób, które od zawsze pracowały na etat?
 
Chyba tak (śmiech). To jest wspaniały kraj, by poznać swoje możliwości, zwłaszcza jak się jestem młodym, ambitnym i głodnym zmian, tak jak to było ze mną przed kilkunastu laty. Gdy po 5 latach mojej pracy na Manhattanie składałam wymówienie, wszyscy się dziwili, tym bardziej, że wcale nie miałam do końca sprecyzowanego pomysłu na biznes. Przez przypadek spotkałam Polkę, która w Montclair w stanie New Jersey prowadziła studio opalania natryskowego z wykorzystaniem organicznych kosmetyków. Jednocześnie planowała otwarcie kolejnego studia na Manhattanie, a ja byłam gotowa, by je poprowadzić. Wtedy też uświadomiłam sobie, że bez względu na to, jaki w przyszłości biznes będę prowadzić, bardzo bym chciała, by kobieta była w centrum jego zainteresowania. To miejsce otworzyło mi też oczy, jak kobiety są krytyczne w stosunku do siebie samych. Mimo że pracowite, wykształcone, przedsiębiorcze, to jednocześnie bezlitosne dla siebie i swojego wyglądu. To tam narodził się w mojej głowie pomysł, by prowadzić dla kobiet szkolenia nie tyle z dietetyki, co ze zdrowego stylu życia. W tamtym czasie ukończyłam Institute for Integrative Nutrition. To była nauka bardzo kompleksowego podejścia do człowieka, nie tylko do jego sposobu odżywiania, ale też, w jakim momencie życia jesteśmy, jaką wykonujemy pracę, jak wygląda nasze życie rodzinne i relacje z innymi. To co mamy na talerzu jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, ale to nie jedyny sposób na odnalezienie równowagi w życiu.

Od kiedy zaczęła się regularna praca z kobietami, które chcą zmienić coś w swoim życiu?
 
Na dobre wystartowałam w 2014 roku – to już 5 lat i właściwie bardzo szybko udało mi się zdobyć zaufanie kobiet, które rozpoczęły ze mną współpracę. Zaczęło się od pań, którym najbardziej zależało na redukcji wagi, ale w kolejnych latach mój coaching ewoluował. Obecnie prowadzę programy 3 i 6-miesięczne ale i coraz bardziej aktywna jestem w organizowaniu warsztatów kulinarnych. To był też czas dużych zmian w moim życiu prywatnym, kiedy urodził się mój synek.
 
Na czym polegają te programy?
 
Wśród klientek mam Polki oraz Amerykanki i prawie zawsze nasza współpraca rozpoczyna się od próby zrzucenia zbędnych kilogramów – na tym najbardziej zależy klientkom. Pracując z nimi indywidualnie okazuje się zazwyczaj, że problem jest nie tyle nadwaga, co bardzo szybki, nerwowy tryb życia, brak snu, brak adekwatnego ruchu, brak zadowolenia z wykonywanej pracy, brak wsparcia ze strony najbliższych a problemy z wagą są tego następstwem. Większość z nich nie przestrzega najprostszych reguł racjonalnego i systematycznego jedzenia.
 

Marzena Papierz. Fot. Ivona Kaplan
 
Od czego zaczyna się pracę z takimi osobami?
 
Konieczne jest określenie, co się dzieje w życiu zawodowym takiej osoby, jak wygląda jej życie rodzinne. Jak organizuje życie codzienne – gdy to określimy, próbujemy nakreślić program zmian. Ja niczego nie narzucam, raczej proponuję i doradzam. Wiem jednak, że czasami naprawdę warto podjąć rewolucyjne zmiany w życiu, by ukoić swój organizm. To nie są łatwe sprawy, bo większość z nas panicznie boi się zmian, ale wszystko jest bardzo powolnym procesem, w którym poczucie bezpieczeństwa jest najważniejsze. 
 
I od czego rozpoczynamy zmiany w naszym życiu?
 
Najważniejsza jest autentyczna chęć, by rozpocząć proces zmian. Zaczynamy zazwyczaj od najprostszych rzeczy: co jemy, jak jemy, kiedy i z kim jemy, jak reagujemy na stres, jakie mamy sposoby, by stres wykorzystać na naszą korzyść…
 
I jak klienci radzą sobie ze stresem?
 
Reklama
Nie radzą sobie najlepiej. Często to co robią, przynosi wręcz odwrotne rezultaty. Jak chociażby panie, które wpadają w pułapkę codziennych wizyt na siłowni i odreagowywanie tam stresu dnia codziennego. Zbyt duże obciążenie, źle dobrane ćwiczenia będą tylko potęgowały stres a w efekcie doprowadzą do sytuacji, która nazwę wypaleniem.
 
A co można robić?
 
Zacząć stosować najprostsze chociażby techniki relaksacyjne, jak banalny głęboki wdech i wydech po przebudzeniu czy przed podjęciem kolejnej decyzji w pracy. W trakcie przerwy na lunch, choć na chwilę wyjść z budynku, jeśli jest taka możliwość. Posiłek zjeść w ciszy i bardzo powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Większość osób zjada obiad albo kolację nawet nie czując smaku potraw, bo tak nerwowa połykają maksymalnie duże kęsy. Do tego olbrzymie ilości kawy, pitej także w późnych godzinach, co jeszcze bardziej pobudza znerwicowany organizm. Wysypiajmy się, zaprzyjaźnijmy się z naszym dobowym zegarem biologicznym.

Kto korzysta z Twojego doradztwa?
 
Większość kobiet od 35. do 45. roku życia. Dojrzałe osoby, które na koncie mają już swoje pierwsze sukcesy i porażki. W równych proporcjach są to Polki i Amerykanki, choć na pewno większość Polek mam na warsztatach kulinarnych.
 
Skąd pojawiły się warsztaty kulinarne w ramach twojego coachingu?
 
Żywienie jest bardzo ważną częścią naszego życia i od jakiegoś czasu byłam zasypywana pytaniami, co jeść, czego nie jeść i jaki to ma wpływ na nasze zdrowie. W dodatku wielu z nas wydaje się, że gotowanie jest skomplikowane i bardzo czasochłonne. Ja na moich warsztatach udowadniam, że może być inaczej. Sezonowy wegetarianin, ale i zdrowa dieta zawierająca umiarkowane ilości mięsa – tak najkrócej można nazwać to, co proponuję. Na pewno zachęcam, by maksymalnie upraszczać nasze gotowanie, do którego warto wykorzystywać jak najwięcej sezonowych owoców, warzyw i nasion. Jak najmniej przetworzone dania powinny jak najczęściej gościć na naszym stole. Trzeba jednak pamiętać, że każdy z nas ma odrobinę inne potrzeby i preferencje, dlatego warto dopracować sposoby żywienia dla nas optymalny, a nie katować się modnymi dietami, które wykluczają te, bądź inne składniki. Nikogo nie zaskoczę, gdy stwierdzę, że latem w Polsce uwielbiamy chłodniki i lżejsze potrawy natomiast jesienią, zimą dużo bardziej smakują nam potrawy mięsne, bardziej tłuste.

Jak wytrwać w postanowieniach zdrowego odżywiania?
 
Trzeba być cierpliwym i stosować metodę małych kroków. Zauważać i doceniać każdy swój sukces. Zachęcam też, by prowadzić notatnik, w którym zapisujemy swoje cele oraz to, co jemy w ciągu dnia i jak się po tym czujemy. Jak i czym karmimy nasze ciało i emocje.
 
Osoby, które do Ciebie trafiają, chcą lepiej wyglądać, czy bardziej zależy im na poprawie zdrowia?
 
Zazwyczaj kontaktują się ze mną, bo chcą zmienić coś w swoim wyglądzie, ale bardzo szybko uświadamiają sobie, że najważniejsze jest zdrowie i tylko ono gwarantuje dobry wygląd. Zrzucanie wagi jest tylko efektem ubocznym na drodze do poprawy jakości życia.
 
I najczęściej, jakich błędów popełniamy najwięcej?
 
Za dużo cukru, zbyt mało zdrowych tłuszczów, źle skomponowane posiłki i brak ruchu, to najczęściej popełniane błędy. Zbyt często traktujemy jedzenie jak nagrodę albo pocieszenie, a na dłuższą metę to droga donikąd.

Od jakiegoś czasu w Polsce bardzo popularne są posty, zwłaszcza post doktor Dąbrowskiej.
 
Jestem zwolennikiem racjonalnego odżywiania, przy czym nie krytykuję warzywno-owocowego postu doktor Dąbrowskiej, który pod kontrolą lekarza może się okazać bardzo dobry dla niektórych osób. Szczególnie dla tych, które przed postem lubiły wędliny, mięso, białe maki, fast-foody, kolorowe napoje… Na dłuższą metę wierzę w umiar, rozsądek i solidną wiedzę na temat odżywiania. A jeżeli już tak bardzo chcemy spróbować postu, to można praktykować zamykanie lodówki od godz. 19 do 7 rano dnia następnego. To najprostsza forma tak popularnego dziś na zachodzie tzw. postu przerywanego. Na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
 
Liczenie kalorii nie jest już dziś decydujące przy redukcji wagi. Co więc jest najważniejsze?
 
Przede wszystkim systematyczne odżywianie od 3 do 5 posiłków dziennie - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb oraz jakość jedzenia. Musimy mieć świadomość, że to co na talerzu ma nam nie tylko smakować, ale i odżywiać każdą komórkę naszego organizmu. To w efekcie one budują nasze tkanki i organy. Pokarm to informacja. Poza tym nie podjadamy, nie jemy po 19 wieczorem, nie ćwiczymy do upadłego, nawadniamy się… To jak wyglądamy, jak się czujemy, ile mamy energii życiowej, to wszystko ma duży związek z tym, co jemy.
 
Kuchnia fascynuje Cię coraz bardziej?
 
Chyba tak (śmiech). Już od dawna przygotowuję się do wydania  e-booka z moimi przepisami. Chciałabym też zdobyć tytuł szefa kuchni naturalnej i pracować indywidualnie z pacjentami onkologicznymi. W tej chorobie odżywianie ma ogromne znaczenie, ale to bardzo długi i skomplikowany temat. Wracając do samej kuchni – wszystkiego o zdrowym odżywianiu i gotowaniu w każdym wieku można się nauczyć. Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowych zmian.

KOMENTARZE

Nie wierzmy w magię medycyny i przemysłu farmaceutycznego

Z prof. dr. hab. n. med. Janem Gmińskim...

Buraki czerwone na jesienne chłody

Buraki czerwone to nie tylko ćwikła czy podstawa popularnej zupy, ale też zdrowe...

Reklama

Podkarpackie Targi Ślubne. GALERIA FOTOGRAFII

Z najważniejszymi weselnymi trendami, najnowszą ofertą oraz...

Żywa pamiątka po rodzicach i dziadkach we wsi Rogi

We wsi Rogi k. Miejsca Piastowego, naprzeciw starego...

Z Wenecji do Dubiecka - przebiegną 1111 kilometrów dla serca i krwi

1111 kilometrów – taka odległość dzieli małe Dubicko na Podkarpaciu od Wenecji na północy Włoch nad Adriatykiem. W 14 dni chcą ją pokonać biegacze: Łukasz...

"Galeria nad Berehami" w "Sprawie dla reportera". Emisja już 12 grudnia!

W obronę kultowej "Galerii nad Berehami", która decyzją wójta gminy Lutowisk ma iść do rozbiórki, zaangażowali się nie tylko przewodnicy górscy...

XIV Podkarpackie Targi Ślubne. Wszystko, co najlepsze dla nowożeńców!

W niedzielę, 20 października od godz. 10 do 18. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce ponad 80 wystawców po raz kolejny udowodni, że...

Reklama

Setki zwiedzających na Targach TSLA EXPO Rzeszów 2019

W piątek, 11 października rozpoczęły się Targi TSLA EXPO Rzeszów 2019. Impreza ściągnęła do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego G2A Areny w Jasionce setki miłośników motoryzacji...

Historia Łemków zaklęta w kolekcji "Łemkowyna" Anny Marii Zygmunt

Wschodnia Łemkowszczyzna, pełna starych cerkwi, górzystych szlaków, łemkowskich chyż i wciąż żywych historii o ludziach sprzed Akcji "Wisła", stała się...

W Rzeszowie można się zaszczepić przeciw grypie. Za darmo!

Od tego tygodnia, mieszkańcy Rzeszowa mogą się bezpłatnie zaszczepić przeciw grypie. Akcja zorganizowana przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej nr 1 w Rzeszowie...

"Out of Season" Basi Olearki na TSLA EXPO 2019

Pokaz mody "Out of Season" Basi Olearki był jednym z najważniejszych, a na pewno najpiękniejszym wydarzeniem na Wieczorze VIP SHOW w ramach Kongresu i Targów TSLA EXPO 2019. Specjalnie na tę okazję projektantka...

Gala mody ślubnej i wieczorowej na XIV Podkarpackich Targach Ślubnych

Podczas XIV Podkarpackich Targów Ślubnych, które w niedzielę odbyły się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce, aż kipiało od modowych...

zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.