Reklama

Smakowita wiosna. Początek wszystkiego świeżego

A A A
Anna Olech

Dodano: 31-05-2013

Dania przygotowane w restauracji Zamku Dubiecko (fot. T. Poźniak)

Dania przygotowane w restauracji Zamku Dubiecko (fot. T. Poźniak)

Przełom maja i czerwca to czas niezwykle symboliczny. Wiosna w rozkwicie i nadchodzące lato skłaniają nas do zmian. Odmiany i sposobu na odrodzenie się szukamy także w kuchni. Chcemy by była lżejsza, bardziej rześka i aromatyczna. A zatem czas na zmiany.
 
Chyba żadna pora roku nie zachęca do zmian tak bardzo, jak wiosna. Kiedy po kilku miesiącach szarości i chłodu w końcu nasze twarze ogrzewają ciepłe promienie słoneczne, a wokół wszystko zaczyna się zielenić, my sami też chcemy się przemienić. Przede wszystkim metamorfozę przechodzi nasza garderoba, a zaraz po niej zmieniamy naszą kuchnię. Już nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste i gorące potrawy. Podświadomie chcemy zrzucić jarzmo zimy, chcemy czuć się lekko i podobnie jeść.
 
Zielona polska wiosna
 
Czy ktoś pamięta albo, jeśli dziś ma kilkanaście lat, zastanawiał się, jak wyglądała polska wiosenna kuchnia przed ponad dwudziestoma laty? Czy dania podawane wówczas w polskich domach smakowały inaczej niż obecnie? Można by tak sądzić przyglądając się dzisiejszemu zaopatrzeniu super- i hipermarketów, w których jest mnóstwo warzyw, owoców i produktów, o jakich nie śniło się większości Polaków na przełomie lat 80.i 90. ubiegłego wieku. Wtedy podstawą wiosennego menu było to, co urosło na polach rolników: młode ziemniaki, kapusta, fasola, kalafior, młodziutkie buraczki ćwikłowe. A dziś? Obecnie dostępnych jest całe mnóstwo warzyw sprowadzanych z zagranicznych upraw, często takich, które w naszym kraju nie rosną. Można z nich tworzyć prawdziwe kulinarne cuda, ale tak naprawdę i tak większość z nas preferuje te tradycyjne, polskie potrawy smakujące tak samo, jak przed dwoma dekadami. Dlaczego?
 
– Na młode ziemniaki, kapustę, kalafiora, fasolkę wszyscy czekają, więc chyba nikt nie dałby się przekonać, żeby to zmieniać i modyfikować – odpowiada Janusz Pyra, zawodowy kucharz. – Bo przecież smaku ziemniaków z koperkiem i masłem czy kapusty duszonej w śmietanie i z marchewką niczym nie da się zastąpić ani porównać. Ja również nie zmieniam tych smaków. Przecież czeka się na nie cały rok, a czas, gdy one są właśnie takie, trwa bardzo krótko. Warto natomiast zmieniać formę podania i do tego zachęcam. Na przykład botwinkę można wykorzystywać nie tylko do chłodników, ale również do sałatek lub jako dodatek do serów czy twarogów - doradza. 
 
To, co nowalijką zwane
 
Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat moda kulinarna z całą pewnością rozwinęła się i niewątpliwie zmieniła, ale okazuje się, że nasze upodobania kulinarne wciąż są bardzo tradycyjne. Szczególnie, jeśli chodzi o kuchnię wiosenną i wczesnoletnią. Gdy tylko zazieleni się trawa i słońce mocniej zaczyna przygrzewać, rozpoczynamy poszukiwania smaków, które kojarzą się nam z ciepłymi porami roku. Chcemy, by nasze kanapki z twarożkiem zazieleniły się szczypiorkiem, obiad urozmaiciła świeża sałata z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką, a w deserach pojawiły się soczyste i słodkie owoce. W sklepach szukamy nowalijek, które zwiastują cieplejsze i pełne słońca dni. Mając je na talerzu jesteśmy pewniejsi, że zima odeszła na dobre, a wszystko co się z nią wiąże minęło, przynajmniej na kilka najbliższych miesięcy.
 
Reklama
– Obecnie są to produkty całoroczne, ale w rzeczywistości nowalijką można nazwać tylko to, co jest wyhodowane niemalże na własnej działce. Dopiero to ma wyrazisty smak, dopiero w tym czuć wiosnę. Tylko warzywa, które są dostępne w okresie swojego naturalnego dojrzewania są naprawdę takie, jakich oczekujemy. I właśnie do takich rzeczy chcę nawiązywać w swoich potrawach, ale wtedy, gdy przychodzi na nie ich prawdziwa pora. Warto poczekać na to, co naprawdę smakuje wiosną – podkreśla Janusz Pyra. 
 
Niestety, większość świeżych warzyw, które można kupić nawet w środku zimy, nie ma ani wiosennego smaku, ani aromatu. Sprowadzane z zagranicznych upraw z pewnością urozmaicają i ubarwiają potrawy, ale z tym, co w Polsce nazywamy nowalijkami, tak naprawdę niewiele mają wspólnego. 
 
Pory roku na talerzu
 
Pory roku mają ogromny wpływ na potrawy, które trafiają na nasze stoły i to nie tylko ze względu na inne składniki. – W polskiej kuchni bardzo dokładnie widać zmieniające się pory roku – zauważa Janusz Pyra. – Kuchnia wiosenna jest zdecydowanie lżejsza od zimowej. Zimą potrzebujemy więcej energii, więc potrawy są ciężkie i tłuste, wiosną natomiast są one lekkie i delikatne. Można sobie nimi pojeść, ale bez uczucia przesytu. I właśnie takie są potrawy zaproponowane przez szefa kuchni Zamku Dubiecko na koniec maja i początek czerwca, na czas zmian i odradzania się. Na śniadanie, kolację lub jako przekąska w pracy doskonale nadaje się duet serów na miksie wiosennych sałat z rzodkiewką. Jako para serów świetnie sprawdzają się ser owczy i ser philadelphia, które przed podaniem zostały zamarynowane w natce pietruszki, ziołach i pieprzu. Do tego oczywiście rzodkiewka i ogórek, które dopełniają wiosennego smaku i aromatu całości.
 
Najlepsze polskie truskawki
 
Jako danie główne wiosennego obiadu można podać grillowanego kurczaka z cukinią. Pierś kurczaka wystarczy włożyć do marynaty z oliwy z oliwek, ziół, soli i pieprzu, a następnie położyć na rozgrzanym ruszcie grilla. Dodatkiem do mięsa jest młodziutka cukinia zamarynowana w ziołach prowansalskich, a następnie pieczona na grillu. Danie proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim zapowiadające wiosnę, czas grillowania i miłych chwil spędzonych na świeżym powietrzu z najbliższymi. Na deser szef kuchni Zamku Dubiecko proponuje wspaniałą śmietankową pannacottę, oczywiście z truskawkami pachnącymi słońcem. Do 30-procentowej śmietanki wystarczy dodać rozpuszczoną żelatynę i białka ubite na parze. Tak przygotowaną masę przekłada się do foremki o dowolnym kształcie, filiżanki, bulionówki czy małej miseczki. Oczywiście w środek należy włożyć piękną truskawkę, która będzie stanowiła serce deseru. Po zmrożeniu pannacotty wystarczy wyłożyć ją na talerzyk, a smakowitym tłem dla pannacotty będzie sos z przetartych owoców, którym polany jest talerz.
 
Po sezonie truskawkowym w deserze doskonale sprawdzą się również maliny dojrzewające w ciepłym słońcu. W tradycyjnej polskiej kuchni cykliczność pór roku jest bardzo widoczna, wręcz namacalna. Wiosenne menu jest delikatne i lekkie, kojarzy się z odpoczynkiem i beztroskim spędzaniem wolnego czasu przy grillu. Wiosna, pora roku tak odmienna od zimy, skłania nas do przemiany i przebudzenia się. Inaczej wyglądamy i inaczej komponujemy nasze menu, wybieramy potrawy lekkie i delikatne i takie, które aromatem przypominają, że właśnie zaczyna się zupełnie inny czas. Czas pełny nadziei i radości. 

KOMENTARZE

Marszałek bierze pod skrzydła Muzeum Historyczne w Sanoku

Muzeum Historyczne Zamek Królewski...

Co kryją w sobie warzywa i owoce?

Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika...

Świdośliwa. Skarbnica białka i witamin w twoim ogrodzie

Świdośliwa pochodzi z Kanady i północnych rejonów USA. Jest ceniona ze względu na wartościowe owoce, które zawierają bardzo dużo białka, tłuszczów i błonnika oraz witamin...

Robimy wino domowe z rozmaitych owoców

Moda na trunki domowej roboty wraca wraz z apetytem na swojskie jadło i żywność lepszej jakości. Coraz więcej osób ma też ochotę zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest produkcja wina. Nie jest to rzecz trudna, a jak...

zobacz więcej
Reklama

Zespół pałacowo-parkowy - perełka Boguchwały

Zespół pałacowo-parkowy jest największą atrakcją...

Podkarpackie na wakacje. Bieszczady Andrzeja Potockiego

Andrzej Potocki, dziennikarz, reportażysta...

Broadway w filharmonii. Huczne urodziny Akademii "Artysta"

Cztery koncerty wypełnione największymi...

Do Dąmbskich wkroczyła moda. Pokaz Basi Olearki w Muzeum Okręgowym

Takiego szturmu gości jak w sobotni wieczór Muzeum Okręgowe w Rzeszowie nie przeżyło nawet dwa lata temu, gdy na ścianach zawisły obrazy Jacka Malczewskiego...

Od lipca joga nad Wisłokiem. Za darmo

W pierwszą sobotę lipca ruszają plenerowe zajęcia jogi w Rzeszowie. Są darmowe, trwają godzinę i każdy może z nich skorzystać, bez względu na wiek. Wystarczy tylko założyć wygodny strój sportowy, wziąć ze sobą...

Rzeszowianka uczy Amerykanki zdrowego stylu życia

Z Marzeną Papierz, coachem zdrowia, rozmawia Aneta Gieroń

Reklama

W Galicyjskim Miasteczku w Sanoku wypiekają chleb na drewnie

Galicyjskie Miasteczko w Sanoku powiększyło się o piekarnię, w której rodzina Wolaninów wypieka tradycyjny chleb na zakwasie. W piecu opalanym drewnem piecze się niekiedy 80...

Wizytówka Natury otwarła w Rzeszowie sklep. Produkty BIO dostarcza do domu i pracy

Sezonowe warzywa prosto z ekologicznego gospodarstwa, mięso od hodowców, którzy nie stosują przemysłowych pasz i alkaliczna woda...

Kajko i Kokosz ożyją?! W Bieszczadach będzie kraina inspirowana komiksem

W Stężnicy koło Baligrodu oraz w Rajskiem nieopodal Soliny ma powstać Kraina Kajka i Kokosza. Będzie to kompleks wypoczynkowy inspirowany przygodami...

Piękna przeszłość, urodziwa teraźniejszość. Pokaz mody Basi Olearki

W Muzeum Okręgowym w Rzeszowie, z wykorzystaniem kobiecych akcesoriów z XIX i XX wieku odbędzie się jubileuszowy, 10. pokaz mody "East" rzeszowskiej...

Wakacyjne potańcówki dla seniorów na Bulwarach [HARMONOGRAM]

"Tańcz, nie żałuj podłogi. Tańcz, niech niosą Cię nogi. Tańcz, nich ludzie się gapią. Tańcz...!" Słowa piosenki "Szarpany" Golec uOrkiestry nabierają szczególnego...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 63

VIP Biznes&Styl Nr 63
w numerze m.in.:

Milioner, który dla Puszczy Karpackiej porzucił biznes Tomasz Róg, efekt motyla w Cieszanowie Maria i Marcin Piotrowscy Folkowisko z Goracja Porsche może mieć każdy, ale rzeźbę już nie! Za 2 lata S19 połączy Rzeszów z Lublinem Dzieje firmy kupieckiej I. Schaitter i Spółka Kongres i Targi TSLA EXPO 2019
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.