Reklama

Na początek lata i upałów. Lodowa rozkosz

A A A
Anna Olech

Dodano: 21-06-2013

Fot. T. Poźniak

Fot. T. Poźniak

Zachwycające lodowe piramidy, delikatne sorbety i orzeźwiające koktajle. To ulubiony przysmak wszystkich w wieku od lat 2 do 102. Zimne desery są najlepszym sposobem na chwilę relaksu i ochłody w upalny dzień. Ich zalety doceniali już starożytni, lecz wtedy były jeszcze luksusem. Dziś na taką przyjemność i rozkosz dla zmysłów może pozwolić sobie każdy. I nie warto z niej rezygnować nawet ze względu na kalorie.

Ponad 30 wieków temu lodami zachwycali się chińscy władcy. Sorbety były ulubionym deserem Nerona, a owocowe koktajle narodziły się w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Są przysmakiem nie tylko dzieci, w upalny dzień także dorośli mają ochotę na orzeźwiający i przepyszny deser. Wybór jest tak ogromny, że każdy znajdzie swój ulubiony smak.
 
Made in China
 
Lody wydają się całkiem nowym wynalazkiem, ale w rzeczywistości ich smakiem rozkoszowano się już w starożytności. Ich wynalazcami są Chińczycy. Ponad 3000 tysiące lat temu zaczęto je serwować chińskim władcom. Lodowe desery, które przypominały raczej współczesne sorbety, przyrządzono ze śniegu lub rozkruszonego lodu sprowadzanego z górskich lodowców. Dodawano do niego świeże owoce, miód lub wino.
 
Już wtedy przygotowywanie lodów było prawdziwą sztuką kulinarną. Z niezwykłą starannością dobierano składniki, łączono smaki, wybierano dodatki i wypróbowywano najróżniejsze konsystencje. Później lody poznali Arabowie i Persowie, natomiast do Europy lody trafiły dzięki włoskiemu podróżnikowi Marco Polo. To on przywiózł z Chin recepturę na egzotyczny przysmak. Sposobem przygotowywania bardzo przypominał współczesne sorbety.
 
Datę, gdy lody dotarły do Włoch można uznać za ich ponowne narodziny. Dopiero tutaj sztuka ich przyrządzania naprawdę się rozwinęła i udoskonaliła. I nikt tak, jak Włosi nie miał większego udziału w udoskonalaniu lodowych przysmaków.
 
Królewski smak 

Ale zimny deser o kuszącym smaku był jedną ze słabostek już Nerona. Cesarz miał niewolników, którzy zajmowali się wyłącznie sprowadzaniem lodu z apenińskich szczytów po to, by przyrządzić humorzastemu władcy orzeźwiające desery.
 
Z każdym kolejnym stuleciem Włosi udoskonalali lodowe smakołyki. Jednak prawdziwą popularność zyskały dopiero dzięki Ruggeriemu, który wygrał ogłoszony we Florencji konkurs kulinarny. Lodami zachwyciła się Katarzyna Medycejska, która zabrała ich twórcę na francuski dwór. To był początek prawdziwej lodowej epoki.
 
Zazdrośni kucharze robili wszystko, żeby Ruggeriemu wykraść jego przepis. W końcu Włoch nie wytrzymał tego zamieszania, powierzył recepturę Katarzynie medycejskiej i wrócił do ojczyzny. Kucharze, którzy w końcu poznali tajemnicę zimnej pyszności, zaczęli udoskonalać przepis.
 
I tu pojawia się postać kolejnego Włocha, lodowego rewolucjonisty. Bernardo Buontalenti dodał do sorbetu śmietanę, krem, żółtka jaj i słodkie wino. Ten eksperyment na zawsze zmienił lody, które od tej pory miały gładką i kremową konsystencję. 

Lody dla każdego

Przez stulecia smak lodów znali jedynie królowie i arystokracja. Dopiero, gdy w Paryżu w 1686 roku powstała pierwsza lodziarnia, lody mogli jeść też mieszczanie. Lodziarnię „Cafe Procope”, która istnieje do dziś, założył sycylijczyk Procopio de’Coltelli.
 
Reklama
 Popularność lodów i sorbetów rosła wraz z rozwojem techniki, dzięki której znacznie prostsze było chłodzenie. Kolejną rewolucją w lodowym interesie było wynalezienie maszyny do lodów, składającej się z dwóch naczyń. Większe było wypełnione lodem i solą, która opóźnia topnienie lodu. Do niego wkładano mniejsze naczynie z masą na lody, którą mieszano za pomocą specjalnych mieszadeł. Ułatwiało to produkcję i odpowiednie zmrożenie masy lodowej. 
 
Chłodzące czary mary
 
Tajemnica smaku lodów zależy od składników użytych do ich produkcji. Do lodów wodnych i sorbetów nie używa się mleka, ale są to wyjątki. Natomiast skład większości pozostałych lodowych przysmaków jest bardzo podobny: mleko, proszek mleczny, śmietana, jajka i cukier oraz dodatki, które zależą od rodzajów lodów.
 
Pierwszym etapem produkcji lodów jest filtrowanie, kolejnym pasteryzacja oraz homogenizacja, która gwarantuje masie jednolitość. Ale najważniejsze jest zamrażanie. Musi przebiegać w odpowiednich warunkach, tak by kryształki lodu były mikroskopijnej wielkości, a masa nabrała właściwej puszystości i lekkości. 
 
Inaczej powstają sorbety, ale ich produkcja jest znacznie prostsza. Wystarczy zmiksować sok owocowy z miąższem owocowym i cukrem. Można też dodać wino lub inny alkohol do smaku. Tajemnicą grudkowatości sorbetu jest kilkukrotne miksowanie go zanim całkowicie zamarznie. Dzięki temu deser jest drobnoziarnisty i niezwykle lekki.
 
Bardzo łatwo przygotowuje się też koktajle owocowe. Są one dużo młodsze niż lody i sorbety, ponieważ pojawiły się dopiero w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych, a popularne stały się w drugiej połowie lat 90. Wtedy to właśnie zalety zmiksowanych świeżych owoców z dodatkiem mleka lub jogurtu, a następnie schłodzonych, doceniły osoby, które chcą zdrowo się odżywiać.
 
Lody w wielkim mieście

Lody są naszym ulubionym deserem, gdy tylko wzrasta temperatura i rozgrzewają nas gorące promienie słoneczne. - W upalny dzień najlepszym sposobem na ochłodę są lodowe desery - zapewnia Cukiernia Wiedeńska w Hotelu Ambasadorskim w Rzeszowie. - To doskonała kompozycja lodów i sorbetów, udekorowana sosami, bakaliami i bitą śmietaną.
 
Takie lody cieszą podniebienia wyśmienitym smakiem i kunsztem wykonania. To takie małe arcydzieła. Na ochłodę doskonale nadają się też koktajle ze świeżych owoców z dodatkiem kruszonego lodu. Uzupełnieniem może również być torcik z truskawkami i galaretką, na biszkoptowym cieście i z kremem na bazie jogurtu naturalnego, którego smak podkreśli wyśmienita kawa.
 
Nie należy też przejmować się kaloriami, które kryją się w lodowych piramidach. Kalorie, które są w deserach i lodach spalamy uśmiechając się.
 
Światowa kariera lodów
 
Te chłodzące przysmaki smakują w każdym zakątku świata. Największymi miłośnikami i zarazem specjalistami od ich wyrobu są Włosi. Lody nazywane przez nich gelato są tradycyjnym deserem w słonecznej Italii, bardzo często wyrabianym ręcznie i według starych receptur. Przyrządza się je z jajek, pełnego mleka, cukru oraz naturalnych aromatów smakowych i zapachowych.
 
Włosi natomiast nie znają lodów z automatu, które my nazywamy włoskimi. Ich przysmaki zawsze podawane są w słodkich waflach i nakładane szpatułką. W Turcji natomiast rzadko podaje się lody, znacznie popularniejsze są sorbety, a wśród nich największym specjałem jest Kahramanmaras. Głównym składnikiem tego deseru jest korzeń dzikiej orchidei.
 
Grecy z kolei lubią przyrządzać lody z oliwą z oliwek i figami oraz z greckiego wina deserowego. W Japonii najchętniej jedzone są lody czekoladowe, waniliowe i truskawkowe, ale bardzo lubiane są też te o smaku zielonej herbaty. I niezależnie od smaków i dodatków lody, sorbety i koktajle owocowe najlepiej smakują w słoneczne letnie dni.
 

KOMENTARZE

Fascynujący program Nocy Biologów na Uniwersytecie Rzeszowskim

Co kryje się w skałach? Jak smakuje komórka? Co da się zobaczyć pod mikroskopem? To tylko niektóre tajemnice, które odkryją przed ciekawskimi badacze z Uniwersytetu...

Reklama

Eko ubrania z Połomi - moda ręcznie malowana

Połomia, niewielka miejscowość kilkanaście kilometrów...

Iwona Raś w zwycięskiej sesji VIP BIZNES&STYL. Śpiewanie i pomaganie!

Miał być występ w telewizji, ale szczęśliwie zakończyło się na profesjonalnej sesji fotograficznej na łamach naszego magazynu VIP Biznes&Styl. Wszystko...

GOPR apeluje: nie wychodźmy w Bieszczady

Zarząd Główny Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, prosi, by zarówno mieszkańcy terenów górskich, jak i turyści w najbliższym czasie zrezygnowali z wszelkich wyjść w góry. Bieszczadzki GOPR też apeluje...

Ewa Minge i jej najnowsza kolekcja w Rzeszowie

Z Ewą Minge, jedną z najbardziej rozpoznawalnych polskich projektantek mody, będzie można się spotkać w Rzeszowie w sobotę, 7 marca w Millenium Hall. Podczas wydarzenia zaprezentowana zostanie najnowsza...

Reklama

Zostań mistrzem ortografii! 21 lutego IV Dyktando Rzeszowskie

Wyższa Szkoła Prawa i Administracji Rzeszowska Szkoła Wyższa zaprasza na IV Dyktando Rzeszowskie, którego tematem przewodnim będzie historia i 666-lecie lokacji miasta. Tegoroczny...

Pożyczki online - idealne rozwiązanie dla osób w każdym wieku

Pożyczki online cieszą się współcześnie ogromną popularnością. Wynika to głównie z faktu, że wniosek można złożyć o dowolnej porze oraz nie trzeba dostarczać...

Wielbiciele zdrowych soków, czas na pyszną zabawę!

Lubisz zdrowe i pełne witamin soki? A może wolisz pyszne i pożywne smoothies? Wygraj nagrody, dzięki którym urządzisz dla najbliższych owocowe party. Wystarczy od 6 do 21 marca wziąć udział...

Bezstresowy pobyt na lotnisku - o co warto zadbać?

Daleka podróż, niezależnie od tego czy jej celem są biznesowe kontakty czy wymarzone wakacje na egzotycznej wyspie, często są powodem do stresu. Zakup biletu, pokonanie wszystkich etapów przed...

Akwarystyka morska - jak się do niej przygotować?

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z akwarystyką? Zatem musisz najpierw dowiedzieć się, jaki sprzęt jest najważniejszy, by stworzyć swoim rybom środowisko zbliżone do naturalnego. Szczególnie...

zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.