Reklama

Lifestyle

W sobotę w hotelu Grand wieczór z kuchnią i kulturą żydowską

Artykuł Partnera
Dodano: 20.01.2014
10420_dybuk-03
Share
Udostępnij
1 lutego (sobota) o godz. 19 odbędzie się „Wieczór z kuchnią i kulturą żydowską”. Podczas spotkania będzie można spróbować tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej, posłuchać nastrojowej muzyki, a także obejrzeć mistyczny spektakl „Dybuk” w wykonaniu Teatru Przedmieście. 
 
Filet z pstrąga z kuglem, czulent z wołowiną, karp po żydowsku, pasztet z gęsi, tradycyjna chałka i maca – właśnie takie smakowitości będzie można skosztować podczas „Wieczoru z kuchnią i kulturą żydowską”, odbywającego się w Grand Hotelu Rzeszów przy ul. Dymickiego 1a. W programie znajduje się jednak nie tylko uczta dla ciała, lecz również dla ducha. Teatr Przedmieście zaprezentuje przedstawienie „Dybuk”, stworzone z inspiracji folklorem żydowskim.
 
„Dybuk” to żydowskie wyobrażenie zawładnięcia ciałem żywego człowieka przez ducha zmarłej osoby. Dusza po śmierci nie może zaznać spoczynku z powodu popełnionych grzechów, dlatego też próbuje zawładnąć żywym ciałem. Dramat został stworzony w języku jidysz, jest bardzo mocno zakorzeniony w tradycji żydowskiej. W teatrze żydowskim odgrywa równie istotną rolę co „Dziady” Mickiewicza dla Polaków.
 
W Rzeszowie – typowo galicyjskim mieście – jeszcze niespełna sto lat temu mieszkała liczna społeczność żydowska. Żydowskie opowieści, chasydzkie śpiewy i tańce, gwar jidysz wypełniał tutejsze ulice. Teatr Przemieście w swoim spektaklu próbuje odtworzyć tę specyficzną, niezwykle mistyczną atmosferę, której cień ukryty jest w rzeszowskich synagogach, kamieniczkach, przy ulicach Joselewicza, Tannenbauma, Bluma… Czy twórcom przedstawienia uda się uchwycić żydowski mistycyzm tamtych lat?
 
  • Teatr Przemieście "Dybuk"
Autor: Szymon An-ski
Adaptacja tekstu i reżyseria: Aneta Adamska
Scenografia: Paweł Sroka
Występują: Jakub Adamski, Kinga Fornek, Paweł Sroka, Stanisław Surma, Maciej Szukała, Iwona Żytecka
Muzycy: Jakub Adamski – akordeon, Szymon Tadla – cymbały, Marek Telwach – skrzypce
 
Cena biletu wstępu: 89 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, spektakl, parking)
Rezerwacje: info@grand-hotel.pl  lub  tel. 17-250-00-00
 
 
Share
Udostępnij
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasi partnerzy