Reklama

Jak święta spędzają znani mieszkańcy Podkarpacia?

A A A
Katarzyna Grzebyk, Anna Olech

Dodano: 22-12-2012

Teresa Kubas-Hul, przewodnicząca Sejmiku Województwa Podkarpackiego i wykładowca Wyższej Szkoły Prawa i Administracji (fot.T. Poźniak)

Teresa Kubas-Hul, przewodnicząca Sejmiku Województwa Podkarpackiego i wykładowca Wyższej Szkoły Prawa i Administracji (fot.T. Poźniak)

Boże Narodzenie ma w sobie niebywałą magię, którą nie sposób odtworzyć w innym okresie w roku. To wyciszenie, spowolnienie, te chwile spędzone z najbliższymi. Bez tego trudno wyobrazić sobie ten świąteczny czas. Dlatego Teresa Kubas-Hul od lat piastuje tradycję dwóch wigilii, Lucjan Kuźniar, członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, każdego roku rodzinnie uczestniczy w pasterce, Marta Wierzbieniec, dyrektor Filharmonii Podkarpackiej pilnuje, by na stole królowały dania bezmięsne, a Ilona Małek, dziennikarka TVP Rzeszów, przygotowuje 12 potraw według rodzinnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Święta i sylwester w nowym domu

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą wyjątkowe dla rodziny Ilony Małek, dziennikarki TVP Rzeszów. Małkowie na kilka dni przed Wigilią przeprowadzili się do nowego domu. - Jesteśmy bardzo podekscytowani. Nie dość, że święta spędzimy w naszym nowym domu, to po raz pierwszy od lat nie będzie mnie w pracy. Wzięłam urlop na całe święta, więc cały ten czas będę mogła poświęcić tylko i wyłącznie rodzinie - mówi dziennikarka TVP Rzeszów.
 
Wigilia rozpocznie się tradycyjnie wraz z pierwszą gwiazdką na niebie, której pilnie wypatruje trójka pociech. - Ponieważ pod choinką, którą na kilka dni przed świętami ubierają dzieci, znajdują się prezenty, dzieci chcą rozpocząć kolację jak najwcześniej - śmieje się dziennikarka. Na wigilijnym stole w nowym domu Małków pojawią się potrawy przygotowane na podstawie rodzinnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Potraw będzie dwanaście. Wśród dań znajdą się m.in. gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami, dwa rodzaje pierogów, groch z kapustą, śledzie z cebulą i kogutki, czyli słodkie ciasto z makiem. W przygotowaniu wigilijnej kolacji pani Ilonie pomoże mama. Pani Ilona zajmie się natomiast pieczeniem gęsi w jabłkach i majeranku, która zostanie podana na stół w Boże Narodzenie, oraz przygotowaniem tortu szwarcwaldzkiego uwielbianego przez dzieci. Kolejne świąteczne dni Małkowie spędzą w gronie najbliższych, na odwiedzinach u teściów i rodzeństwa męża.
 
Święta bez upraszczania tradycji

Lucjan Kuźniar, członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, zaznacza, że Święta Bożego Narodzenia w jego domu są co roku bardzo tradycyjne. - Bez żadnych zmian, wyjazdów czy wyskoków, bez upraszczania tradycji i tego, co przez lata przekazywali nam rodzice i dziadkowie. Spotykamy się całą rodziną i zawsze zabiegamy o to, aby w święta były obecne wszystkie nasze dzieci, także córka, która mieszka w Warszawie i ma do pokonania wiele kilometrów z małym dzieckiem. Jest to dla nas niesłychanie ważne - przyznaje.

Zarówno Lucjan Kuźniar, jak i jego najbliżsi, zawsze starają się, aby Wigilia była dniem wolnym od pracy i by mogli poświęcić się przygotowaniom do wigilijnej kolacji. W kuchni państwa Kuźniarów prym wiedzie żona, Jadwiga Kuźniar, właścicielka Zakładu Tłuszczowego Białoboki, która kieruje całością przygotowań, a dania przyrządza z pomocą męża i dzieci. - Bardzo lubię to świąteczne krzątanie się w kuchni i muszę przyznać, że nawet mam określone zadania. Oporządzam karpia, bo to przecież jest męska sprawa, i smażę pączki - zdradza Lucjan Kuźniar.

Na wigilijnym stole u państwa Kuźniarów zawsze jest dwanaście bardzo tradycyjnych potraw, m.in. kilka rodzajów pierogów: z kapustą, ruskie i z suszonymi śliwkami; kapusta, groch, karp w galarecie, który cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników, oraz pączki i kompot z suszonych owoców. - Po kolacji jest chwila odpoczynku, słuchamy kolęd w radiu, z płyty albo w telewizji, sami również trochę śpiewamy. O północy tradycyjnie udajemy się na pasterkę. To jest taki nasz rodzinny obowiązek - mówi Lucjan Kuźniar. - Kolejne świąteczne dni przeznaczamy na relaks i świętowanie w gronie rodzinnym.

Zakupy i prezenty nie mogą przesłonić nam świąt

Reklama
Święta Bożego Narodzenia to bardzo rodzinny czas również dla europosła PiS Tomasza Poręby, więc nie wyobraża sobie innego sposobu spędzania świąt niż z rodziną. - Dla mnie święta to przede wszystkim przeżycie duchowe. Dzisiejszy konsumpcjonizm, niestety, przesłania nam to, co najważniejsze: że magia świąt polega właśnie na tych przeżyciach wewnętrznych, na radości z narodzin Jezusa, a nie na szaleństwie związanym z zakupami czy szukaniem prezentów dla bliskich. Owszem, mogą one być dodatkiem, przeważnie bardzo miłym, ale nigdy nie powinny nam przesłonić tego, co w tych dniach jest najważniejsze i do czego przygotowywaliśmy się przez cały okres Adwentu - wyjaśnia Tomasz Poręba.

Do wigilijnego stołu, oprócz Tomasza Poręby, jego żony Agnieszki i córeczek Antoniny i Zosi, zasiądą jeszcze rodzice oraz teściowie europosła. Nie zabraknie też jednego pustego miejsca przy stole. - Oczywiście, obchodzimy Wigilię w bardzo tradycyjny sposób. Dzieci wypatrują pierwszej gwiazdki, ale z tej racji, że w zimie pojawia się ona bardzo wcześnie, nie zasiadamy do stołu, gdy tylko się pojawi. Jeżeli chodzi o wigilijne potrawy, to staramy się, aby było ich jak najwięcej i nigdy nie może zabraknąć tych tradycyjnych, takich jak barszcz z uszkami, pierogi i oczywiście karp, który jest specjalnością teściów. Po wieczerzy jest czas na wspólne kolędowanie, a o północy wszyscy wybieramy się na pasterkę - opowiada europoseł.
 
Tomasz Poręba przyznaje, że nie angażuje się zbytnio w przygotowywanie potraw. Z prostej przyczyny: średnio zna się na gotowaniu. Do obowiązków europosła należą przede wszystkim zakupy. Oprócz tego, jego obowiązkiem w ostatnich latach stało się ubieranie choinki. W tym roku ubierze ją razem z córeczkami.

Dwie wigilie Teresy Kubas-Hul

Tradycją stało się, że od lat Teresa Kubas-Hul, przewodnicząca Sejmiku Województwa Podkarpackiego i wykładowca Wyższej Szkoły Prawa i Administracji, uczestniczy w dwóch wigiliach. Najpierw zawsze jedziemy na wigilię do mojej mamy, która mieszka w Stykowie, gdzie spotykamy się w szerszym gronie - z rodzinami mojego rodzeństwa. Druga wigilia odbywa się u nas - z moimi teściami i rodzeństwem męża - opowiada Teresa Kubas-Hul.

Na obu wigiliach podawane są tradycyjne potrawy. U mamy pani Teresy króluje na stole zupa grzybowa z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie, kapusta z grochem, łazanki z kapustą oraz ryba, którą Teresa Kubas-Hul przygotowuje u siebie w domu. Zwykle jest to karp panierowany, karp w galarecie, albo karp zapiekany. Natomiast na stół wigilijny przewodniczącej sejmiku podawane są także żurek z grzybami, gotowany, dobrze przyprawiony groch, ryż z wieloma owocami oraz kompot z suszonych owoców. - W przygotowaniu wigilii pomaga mi teściowa i siostra męża, dzielimy się obowiązkami, a najwięcej czasu pochłania lepienie pierogów, bo zawsze przygotowujemy ich bardzo dużo tak, aby można je było jeść w kolejne dni - przyznaje Teresa Kubas-Hul. - Oczywiście przed świętami piekę placki. W ciągu roku mam na to zbyt mało czasu, ale na święta zawsze staram się upiec coś słodkiego. W tym roku będzie to sernik, makowiec i szarlotka.
 
Druga wigilia trwa dość długo, bo jest to jeden z niewielu dni w roku, kiedy wszyscy mogą spokojnie usiąść przy stole. - Potem, oczywiście, śpiewamy kolędy, a w nocy idziemy na pasterkę. W pierwszy dzień świąt odwiedzamy moją mamę, a w drugi dzień spotykamy się z teściami i rodzeństwem męża - dodaje Teresa Kubas-Hul.

Po wigilii śpiewamy kolędy
 
Profesor Marta Wierzbieniec, dyrektor Filharmonii Podkarpackiej im. A. Malawskiego, przyznaje, że uwielbia święta spędzać rodzinnie i tę tradycję podtrzymuje od lat, gromadząc przy wigilijnym stole najbliższych. Wigilie zwykle spędza u mamy albo zaprasza bliskich do swojego mieszkania. Kolejne świąteczne dni również poświęca na spotkania z rodziną. - Uwielbiam świąteczną atmosferę, kiedy wreszcie mamy czas dla siebie i nigdzie nie pędzimy, a tempo naszego życia spowalnia - mówi dyrektor filharmonii. - Muszę też przyznać, że cieszą mnie już same przedświąteczne przygotowania, a krzątanie się w kuchni nie jest dla mnie problemem, tylko przyjemnością.

Na wigilijnym stole państwa Wierzbieńców znajdą się tradycyjne dania, oczywiście bezmięsne, w większości przygotowane przez panią Martę. Będą to: barszcz czerwony z uszkami, kilka rodzajów pierogów, w trym ruskie oraz z kapustą i grzybami, ryba, gołąbki oraz kompot z suszonym owoców. - Po kolacji obowiązkowo zaśpiewamy kolędy - przyznaje Marta Wierzbieniec, dodając że Wigilia kojarzy jej się z wigiliami z dzieciństwa, gdy w rodzinie czuło się prawdziwą bliskość. - Mam nadzieję, że tę bliskość czuć również u nas i że w przyszłości moje dziecko również będzie o to dbać.

Jedyną „nowością” w tych tradycyjnych, rodzinnych świętach u Wierzbieńców stał się zwyczaj obdarowywania się nawzajem upominkami. - Staramy się, aby pod choinką znalazły się bardzo przemyślane prezenty, zazwyczaj ręcznie robione - dodaje dyrektor filharmonii.

KOMENTARZE

XX Rzeszowskie Juwenalia wystartowały

Od środy do piątku Rzeszowem niepodzielnie rządzą studenci czterech uczelni:...

Global Village - multikulturowy Rzeszów

Prawie pięćdziesięciu przedstawicieli z 22 państw wzięło udział w festiwalu Global Village. Wydarzenie miało na celu prezentację bogactwa kultur osób, które przyjechały na Podkarpacie, aby brać udział w projektach...

AIESEC - zdobądź doświadczenie

AIESEC Rzeszów to jeden z kilkunastu oddziałów AIESEC w Polsce. Pracuje w nim kilkadziesiąt studentów ze wszystkich rzeszowskich uczelni. Kiedy pytamy ich dlaczego tu są, poza kilkoma innymi powodami, wymieniają oni jedno bardzo...

zobacz więcej
Reklama

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi...

Ręcznie malowane sukienki Doroty Zielińskiej

Z muślinu jedwabno-bawełnianego, luźno opadające i pełne...

Broadway w filharmonii. Huczne urodziny Akademii "Artysta"

Cztery koncerty wypełnione największymi...

Elektryczne hulajnogi, rowery i skutery już do wypożyczenia w Rzeszowie

Miejskie rowery i skutery w końcu pojawiły się w Rzeszowie. Od środy, 1 maja, mieszkańcy i turyści mogą korzystać z 80 rowerów, 20 skuterów elektrycznych...

Noc Muzeum w Rzeszowie. Co najciekawsze? Oto program i podpowiedzi!

Pierwsza prezentacja greckiej amfory, czyli sensacyjnego znaleziska rzeszowskich archeologów w Chotyńcu i koncert solo na trąbce Piotra Damasiewicza, zdobywcy Fryderyka...

Bułgaria, Grecja, Turcja... 30 maja rusza sezon lotów czarterowych z Jasionki

Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka 30 maja rozpoczyna sezon lotów czarterowych. Już w tym dniu turyści będą mogli polecieć z Rzeszowa na grecką...

Reklama

Kajko i Kokosz ożyją?! W Bieszczadach będzie kraina inspirowana komiksem

W Stężnicy koło Baligrodu oraz w Rajskiem nieopodal Soliny ma powstać Kraina Kajka i Kokosza. Będzie to kompleks wypoczynkowy inspirowany przygodami...

Dzień Wolnej Sztuki w kolbuszowskim skansenie za złotówkę

Warsztaty pieczenia legendarnej wuzetki, inspirujące fotografie i odręcznie zapisane receptury kulinarne… W najbliższą sobotę, 27 kwietnia, w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej...

W piątek Paniaga po chorwacku! Szesnaste święto ul. 3 Maja

Przy smakach chorwackiej kuchni i dźwiękach chorwackiej muzyki rzeszowianie będą obchodzić święto Paniagi, które już od 16 lat co roku 3 maja odbywa się na ulicy 3 Maja...

Posadź swoje drzewo - na Podkarpaciu rozdadzą 6 000 sadzonek

Ogólnopolska akcja #sadziMY odbędzie się w piątek, 26 kwietnia. Każdy może się do niej przyłączyć i posadzić swoje drzewko. Sadzonki od godz. 9. rozdawać będą wszystkie...

Tam, gdzie tańczą żurawie... Rosyjska wieś, gdzie nie piją

- Nikt w Moskwie nie wierzy, kiedy mówię, że jest w Rosji wieś, gdzie nie piją. Wieś, gdzie nie ma zamków w drzwiach. "Niemożliwe, wieś w Rosji nie może być bez zamków...

zobacz więcej

POLECANE

VIP Biznes&Styl Nr 62

VIP Biznes&Styl Nr 62
w numerze m.in.:

Jakub Kocój - Nie warto bać się lepszych od siebie Elżbieta Łukacijewska, Tomasz Poręba - 15 lat Polski w Unii Europejskiej Radosław Fedaczyński - Najważniejsze są zwierzęta 58. Muzyczny Festiwal w Łańcucie Żydzi z Podkarpacia - Grzech naszego zapomnienia Kongres i Targi TSLA EXPO 2019
RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Cegielniana 18c/3, 35-310 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.