Redakcja
Dodano: 08-12-2017
Samorząd województwa będzie gościł delegację przedsiębiorców branży spożywczej i kosmetycznej z chińskiego regionu Guangxi Chuang. W programie Ekolgali są nie tylko kulinarne pokazy, degustacje i warsztaty, ale także konferencje i konkursy, w których zwiedzający mogą wygrać choinki oraz karpie.
TO MOŻE CIĘ ZAINTRESOWAĆ
Odbędą się także trzy konkursy dla mistrzów gotowanie i wystawców: XII Europejski Konkurs Kulinarny (dla szkół gastronomicznych), Konkursu „Polski Smak” o nagrodę prezydenta RP Andrzeja Dudy i statuetki Polski Smak 2017 oraz konkursu na „Najładniejsze stoisko targowe”.
W sobotę na Ekogali odbędzie się pokaz „Vipy gotują” – swoimi kulinarnymi umiejętnościami popiszą się m.in. marszałek podkarpacki Władysław Ortyl, członek zarządu województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, zastępca prezydenta Rzeszowa Andrzej Gutkowski i przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Cypryś.
Program
PROGRAM EKOGALI
8 grudnia 2017 r. (piątek)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
11.00 – 15.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
11.00 – 14.00 Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017
11.00 – 14.00 Konkurs na „Najładniejsze stoisko targowe”
10.00 – 13.00 Konferencja „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”
10.00 - 12.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie” - Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu
10.00 - 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
10.10 - 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna „W zdrowym ciele zdrowy duch!” – dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
10.30 – 11.00 „Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców” - Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
11.00 – 11.30 Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci
12.00 – 14.00 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw” Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno– Epidemiologiczna w Rzeszowie - scena w holu
12.00 - 12.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12.10 – 12.40 „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?” – Mirosław Pytko
12.40 – 13.00 „Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?” - Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki p. z o.o.
13.00 – 13.30 Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac - wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży
14.00 – 14.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
14.30 – 15.00 Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki
POLSKI SMAK 2017
15.30 Zwiedzanie stoisk wystawowych
15.00 – 16.00 Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce - wprowadzenie do dyskusji - Ireneusz Drzewiecki - Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA - organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA - scena w holu
16.00 – 17.00 Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA – organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie – scena w holu
W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”
9 grudnia 2017 r. (sobota)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
10.00 – 16.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
11.00 – 13.00 Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego
12.00 – 12.45 VIP-y gotują (część I) - (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) - część wystawowa
13.00 – 13.45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
15.00 - 15.15 Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targowe” – scena w holu 16.
16.55 Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu
17.00 Zamknięcie Targów
W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”
Popularne zagadnienia: , COVID-19 , premier , Ukraina , MZ , nowe zakażenia koronawirusem , zakażenia , Morawiecki , koronawirus w Polsce , prezydent , koronawirus