Reklama

Boże Narodzenie u znanych i lubianych: Spotkanie jest najważniejsze

A A A
Alina Bosak

Dodano: 24-12-2019

Dagny Mikoś, aktorka Teatru im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Fot. Tadeusz Poźniak

Dagny Mikoś, aktorka Teatru im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Fot. Tadeusz Poźniak

Raper Bartosz „Eskaubei” Skubisz z kumplami z dzieciństwa przegada noc i razem wybiorą się na pasterkę. Europoseł Elżbieta Łukacijewska ze Strasburga wróciła w piątek, przed kolacją wspólnie z córkami zakasze rękawy, by na rodzinny stół w Cisnej przygotować 12 dań. Aktorka DagnyMikoś nie wie, jak będzie. Właśnie wyszła za mąż i po raz pierwszy spędzi wigilię u teściów.
 
Ta wigilia będzie na pewno inna. Po raz pierwszy jadę na całe święta do teściów. To ten sam region, więc wielkich różnic co do potraw nie spodziewam się. Ale każda rodzina celebruje Boże Narodzenie na swój sposób. W moim rodzinnym domu bardzo ważny jest szacunek do tradycji przekazanej przez dziadków. Dość wcześnie ich straciłam i pielęgnowanie zwyczajów, które wprowadzili do naszej rodziny, traktuję jako sposób na ich uczczenie i pamięć.
 
Dziadek od strony taty  wprowadził do wigilijnych zwyczajów wschodnie akcenty. Wprawdzie był katolikiem, ale Karpaty to tereny, gdzie mieszały się różne narodowości i kultury, obok siebie wyrastały kościoły obrządku zachodniego i wschodniego. Tak więc obowiązkowo przed wigilijną kolacją każdy musiał zjeść surowy ząbek czosnku, bo to miało zapewnić odporność na choroby i zdrowie przez cały rok, a także lepsze trawienie w trakcie kolacji. Dziadek zawsze nas też upominał, aby podczas wigilijnej kolacji nawet na moment nie wypuszczać łyżki z rąk. To miało sprawić, że w domu nigdy nie zabraknie jedzenia. Przez cały wieczór dziadek stroił sobie z nas żarty, próbując różnymi fortelami odwrócić naszą uwagę, a potem udawał, że chce nam tę łyżkę wyrwać z rąk. Było przy tym mnóstwo śmiechu. Przy podawaniu dań z grochem każde dziecko musiał zdzielić łyżką po głowie, krzycząc przy tym: „Wilki do grochu!”. Nie wiem, co to oznaczało, ale przy naszym bieszczadzkim stole wywoływało sporo radości.

Moja mama góralka wprowadziła na stół wigilijny kwaśnicę i groch ze śliwkami, oraz inne potrawy z okolic Krościenka nad Dunajcem. Mistrzynią kuchni jest ona, ja sprawdzałam się zazwyczaj w roli pomocnika lub obserwatora. Sama nie mam jeszcze odwagi samodzielnie wigilijnej potrawy przyrządzić, chociaż myślę o tym, aby z tym zadaniem się zmierzyć i urządzić Wigilię u siebie. Póki co rzeźbię inne talenty.

Okres świątecznych ferii upłynie mi w rytmie piosenki francuskiej, bo i przed Bożym Narodzeniem i w Sylwestra w Teatrze Siemaszkowej wystawiamy „Piaf”. Wznowienie spektaklu w reżyserii Jana Szurmieja wymagało przygotowań. Tego spektaklu nie graliśmy przez rok, więc dla zespołu powrót z nim na scenę był trochę stresującą sytuacją. Ale też piosenki „Piaf” miałam okazję śpiewać przez ostatnie miesiące podczas recitali. Zaczęliśmy również próby z Waldemarem Śmigasiewiczem do „Iwony, księżniczki Burgunda”, ale premiera dopiero pod koniec marca na Międzynarodowy Dzień Teatru. Pracuję także nad własnymi projektami, ale o tym na razie cicho sza!

Bartosz „Eskaubei” Skubisz, raper w jazzowo-rapowym zespole Eskaubei& Tomek Nowak Quartet 
 
Święta są dla mnie czasem spotkań z rodziną i przyjaciółmi, oraz nadrabiania zaległości – słuchania płyt, które ukazały się w ostatnim roku, i przygotowywania się do przedsylwestrowych audycji podsumowujących muzyczne premiery. Zawsze odkrywam jakieś świetne utwory, których nie zdążyłem przesłuchać, które umknęły mi wśród codziennych zajęć. Płyty do „nadrobienia” w okresie świątecznym to np: Steve Lehman Trio + Greg Taborn „The People I Love”, Bill Frisell „Harmony”, FreeNationals „FreeNationals” czy Jazzmeia Horn „Love &Liberation”. Będę też wracał do moich ulubionych tegorocznych płyt: Gang Starr „One of the Best Yet”, J.Lamotta„Suzume” czy Common „Let Love”.
 
 
Bartosz "Eskaubei" Skubisz. Fot. Patryk Kaflowski

Okres świąteczny w muzycznym świecie jest okazją do zorganizowania jam session. Ale w Rzeszowie jeszcze nie jest to popularne. Tymczasem koniec roku, kiedy artyści są mniej zajęci, to świetna pora na wspólne, improwizowane granie. W Rzeszowie póki częściej spotykamy się w święta towarzysko. Chociażby z tej racji, że niektórzy muzycy są w tym okresie nieobecni. Vitold Rek mieszka w Niemczech, część wyjeżdża do rodziny do Krakowa. Wspólne koncerty i trasy po Nowym Roku w różnych zakątkach kraju. W kwietniu zagramy z Quartetem Tomka Nowaka w Radiu Rzeszów. To będzie premiera winylowej płyty, będącej kompilacją dwóch wcześniejszych albumów. Świąteczno-sylwestrowy czas, bez koncertów, sprzyja pracy koncepcyjnej. Wtedy wykuwają się pomysły na kolejne muzyczne przedsięwzięcia, dopracowuję koncepcje kolejnych edycji Art Celebration, powstają teksty na płyty.
 
Reklama
W święta słucham, jak muzykują inni. Płyta, która towarzyszy mi w co roku w Boże Narodzenie to nagrane live „Kolędy w Teatrze STU” w wykonaniu Andrzeja Zauchy, Alicji Majewskiej i Haliny Frąckowiak. Świetne interpretacje kolęd i pastorałek. Słuchamy jej w domu rodziców wielokrotnie. Sam nie śpiewam kolęd, bo nie potrafię. Muzyka stała się moją pasja i zawodem, ale jestem samoukiem. Do wielu rzeczy docierałem powoli i okrężną drogą, przez co może trwało to dłużej. Tato grał na gitarze i dorabiał jako perkusista, ale ja do szkoły muzycznej nie chodziłem. Jako dziecko wsłuchiwałem się w płyty starszego rodzeństwa, a potem jako 15-latek wszedłem w środowisko hip-hopowe. Ten styl pozwala ludziom bez umiejętności śpiewu i grania na instrumencie, uzewnętrznić swoją muzyczną wrażliwość. Pisząc teksty, tworząc melodie przy użyciu komputera, miałem szansę na rozwój. Przez muzykę hip-hopowa, która czerpała również z jazzu, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, a także z innych gatunków, wiele rzeczy poznawałem, odkrywałem.
 
Święta to dla mnie jednak czas spotkań nie tyle muzycznych, co po prostu człowieka z człowiekiem. Dla mnie spotkania twarzą w twarz są ważne– rozmowy, bycie razem. Dbam więc o takie relacje codziennie, nie tylko w Boże Narodzenie. Jestem chłopakiem z Baranówki. I wciąż spotykam się kolegami z podwórka, tak samo jak wtedy, kiedy mieliśmy po 15 lat. Idziemy do któregoś posiedzieć, potem wspólna pasterka, wracamy, dalej razem siedzimy, rozmawiamy. Oczywiście, ludzie mają swoje rodziny, dzieci, obowiązki. Ja też jeżdżę do Tarnowa, skąd pochodzi moja żona. Ale znajdujemy sposób, by się spotkać. I z bliskimi, i z przyjaciółmi, i ze znajomymi, którzy przyjeżdżają na chwilę z zagranicy. Chyba wszyscy tak właśnie się odwiedzają. To całkiem zwyczajne. Prawda?
 
Elżbieta Łukacijewska, poseł do Parlamentu Europejskiego
 
W okresie polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej nasz klub zorganizował w Brukseli Wigilię według polskiej tradycji. Były opłatki i dwanaście dań. Wtedy ze zdziwieniem dowiedziałam się, że łamanie się opłatkiem nie jest powszechną tradycją w krajach katolickich. Spotkania opłatkowe na mniejszą skalę, w ramach naszych klubów, odbywają się co roku. Zapraszamy księdza, by pobłogosławił opłatki, jest kilka wigilijnych dań. W Parlamencie Europejskim czuć świąteczną atmosferę. Jedni drugich zagadują o świąteczne i noworoczne plany. Nie są milsi niż zazwyczaj, bo zazwyczaj są mili nie tylko od święta.  

20 grudnia, po ostatniej sesji w Strasburgu, wróciłam do Polski i mogłam zabrać się za świąteczne przygotowania. Lądowałam w Rzeszowie i tu zrobiłam część zakupów. Także żywnościowych, ponieważ w Cisnej nie kupię takich ryb, jakie lubimy. Ale bardzo wiele produktów nabywam u rolników z rodzinnych okolic - mąkę w małym, rodzinnym młynie, jajka, kaczkę czy kurę z wiejskich gospodarstw, także od moich rodziców. Kiedy zakupy są zrobione, zabieram się za wielkie gotowanie. 
 
 
Elżbieta Łukacijewska. Fot. Tadeusz Poźniak
 
Lubię te świąteczne prace. Włączam kolędy i razem z córkami, które na święta przyjeżdżają do domu, lepimy pierogi, uszka i przyrządzamy wszystkie dwanaście dań. Oczywiście, dwanaście. Nigdy niczego gotowego nie zamawiamy. Wszystko gotujemy, pieczemy same. Wśród słodkości nie może zabraknąć solidnego sernika. Na wiejskim serze, kilkunastu jajkach, nigdy się „nie zapada”. To smak mojego dzieciństwa. Podobnie jak drożdżowe strucle z makiem, piernik. Robię także ciasteczka. W dzień Wigilii, zgodnie z tradycją zachowujemy post. Piekę na ten dzień bułkę drożdżową, która zjadamy z masłem i dżemem.    
 
Na wigilijnej kolacji podawany jest barszcz czerwony z uszkami i barszcz biały z grzybami. Zawsze są też pierogi z kapustą i grzybami. To dania, które były również w moim domu rodzinnym. Jedynie gołąbków postnych, jakie przyrządzała moja mama, nie powtarzam. Zamiast nich robię więcej dań rybnych. Karpia podaję przyrządzonego na dwa sposoby – smażonego i pieczonego z migdałami i pomarańczami. 

Tradycja, którą podczas kolacji wigilijnej kultywujemy to modlitwa za wszystkich z rodziny, którzy odeszli. Choinkę, również zgodnie z tradycją, ubieramy dopiero w dzień Wigilii.  
 
Na Boże Narodzenia zawsze się cieszę, bo to czas spędzony z rodziną. Moje córki mieszkają w Warszawie i kiedy przyjeżdżają do domu panuje wielka radość. Świetnie razem się bawimy. W kolejne świąteczne dni znajdujemy nawet czas na gry planszowe. Rodzinne rozgrywki najczęściej kończą się zwycięstwem córek. W te święta przyjeżdżają do nas krewni, moja siostra, rodzice. Będziemy cieszyć się sobą. Ksiądz Twardowski kiedyś powiedział: „Tam, gdzie człowiek uśmiecha się do człowieka, tam jest Boże Narodzenie”. Takiej radości i uśmiechu chciałabym życzyć wszystkim.

KOMENTARZE

Piękne, tradycyjne Boże Narodzenie na kiermaszu BuzzArt

Ponad 50 rękodzielników z Podkarpacia...

Bożonarodzeniowa elegancja, sylwestrowa ekstrawagancja

Ranga świąt Bożego Narodzenia wymaga...

Wojewódzki Konkurs Szopek Bożonarodzeniowych

Rzeszowskie Gimnazjum nr 8 wspólnie z Millenium Hall zapraszają do włączenia się w jubileuszową edycję Wojewódzkiego Konkursu Szopek Bożonarodzeniowych 2013r. To już dwudziesta odsłona tego konkursu...

Bożonarodzeniowa kuchnia siostry Anastazji

Amerykańska agencja Associated Press twierdzi, że dla Polek jest większym autorytetem kulinarnym niż Nigella Lawson. Na koncie ma sprzedanych ponad 1,6 miliona książek i kilkadziesiąt udzielonych wywiadów, w...

zobacz więcej
Reklama

Podkarpackie na wakacje

Przyjezdni, ale i miejscowi mogą zobaczyć dziś w naszym regionie dużo więcej niż wczoraj. I nie chodzi...

Podkarpackie na wakacje. Bieszczady Andrzeja Potockiego

Andrzej Potocki, dziennikarz, reportażysta...

Otwieranie granic w UE: 22 czerwca wracają pociągi z Przemyśla do Austrii i Czech

W poniedziałek, 15 czerwca, wiele państw Unii Europejskiej otwiera granice. Będzie można podróżować bez kwarantanny. Nie tylko...

Od czwartku czynny skansen w Kolbuszowej. GALERIA FOTOGRAFII

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej pieczołowicie odtwarza zaginiony świat Lasowiaków i Rzeszowiaków: "To oni budowali rzeczywistość, z której wyrastamy...był to świat ludzi...

"Biesiadczańskie wydmy" i "Biesiadka Trails" - rowerem do mieleckich lasów

Coś dla miłośników rowerowych wypraw, ale niekoniecznie w tłumie. Nadleśnictwo Mielec zaprasza na "Biesiadczańskie wydmy" i "Biesiadka Trails"...

Reklama

6 czerwca Rzeszów otwiera Żwirownię i niektóre baseny

Już od soboty będzie można wykąpać się w Żwirowni – popularnym miejskim kąpielisku w Rzeszowie. 6 czerwca ratusz otworzy również niektóre rzeszowskie baseny. W największym obiekcie...

It bags, czyli kultowe torebki, o których marzy każda fashionistka! Poznaj ich historię

Zaprojektowana przez znanego projektanta, wykonana z wysokogatunkowych tworzyw, designerska, unikatowa i niebotycznie droga...

Bieszczadzka kolejka znów wozi turystów

Bieszczadzka kolejka 11 czerwca ruszyła po raz pierwszy w tym sezonie ze stacji w Majdanie do Przysłupu i Balnicy. Podróżnych obowiązują środki ostrożności związane z epidemią koronawirusa. W wagonikach obowiązuje...

Od 1 lipca znów polecimy z Rzeszowa do Wielkiej Brytanii i Irlandii

Ryanair poinformował o wznowieniu lotów na sześciu trasach do i z Rzeszowa. Od 1 lipca staną się one częścią letniego rozkładu lotów Ryanaira. Od 1 lipca polecimy...

Silkars w Ropczycach - sztuka z jedwabiu

Z dziewczęcych marzeń, z miłości do klasyki i szlachetnych tkanin - przede wszystkim jedwabiu – powstała marka Silkars, która od początku 2018 roku funkcjonuje w Ropczycach. Choć dość młoda na modowym rynku...

zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.