Reklama

Dieta nie tylko na koronawirusa. Jak być bardziej odpornym?

A A A
Z Pauliną Górską, doradcą żywieniowym, psychodietetykiem, właścicielką Centrum Dietetycznego NutriPoint w Rzeszowie rozmawia Alina Bosak.

Dodano: 19-03-2020

Fot. Archiwum Pauliny Górskiej

Fot. Archiwum Pauliny Górskiej

Alina Bosak: Czy dzięki odpowiedniej diecie możemy być bardziej odporni na zarażenie koronawirusem?
 
Paulina Górska: Niestety, żadna dieta  nie uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, ponieważ jest to wirus wyjątkowo łatwo rozprzestrzeniający się i może wniknąć do każdego organizmu. Jeśli nie mamy wrodzonych niedoborów odporności, mamy jednak ogromny wpływ na to, jak  nasz organizm zareaguje po kontakcie z nim. Odpowiednim sposobem odżywiania możemy wpłynąć na działanie naszego układu odpornościowego i tym samym go wzmocnić do walki z wirusem. Jeśli będzie silny, to istnieje duże prawdopodobieństwo przejścia zakażenia bezobjawowo lub wystąpienia bardzo lekkiego przebiegu choroby i szybszego powrotu do zdrowia.
 
Co jeść, co pić, aby być bardziej odpornym?

Przede wszystkim dieta powinna być odpowiednio zbilansowana nie tylko pod kątem zapotrzebowania kalorycznego, lecz także składników odżywczych. Powinna zawierać odpowiednie ilości makroskładników, takich jak białko, tłuszcz, węglowodany, oraz  witamin i składników mineralnych. W momencie kiedy nasz organizm będzie odpowiednio wysycony tymi składankami, nasz układ odpornościowy będzie działał bez zarzutu.
 
Niestety, dieta większości Polaków, mimo iż  pokrywa zapotrzebowanie kaloryczne lub nawet je przewyższa, jest niedoborowa w wiele wartościowych składników odżywczych. Dzieje się tak za sprawą spożywania dużej ilości produktów wysoko przetworzonych oraz słodyczy. A jak to powinno wyglądać? Najlepiej spojrzeć na piramidę żywieniową, aby wiedzieć jak to rozsądnie zaplanować. Dzięki trzymaniu się tych zaleceń mamy ogromną szansę  na niemalże idealne zbilansowanie swojej diety.
 
Postawą powinna być aktywność fizyczna – przynajmniej 30 min. dziennie. Jeśli chodzi o jedzenie, to przede wszystkim powinniśmy bazować na świeżych warzywach (jeść je 4-5 razy dziennie) i owocach (2-3 razy dziennie), które są bogactwem witamin i antyoksydantów. Produkty węglowodanowe tj. chleb, makarony, kasze, ryż itd. należy wybierać pełnoziarniste i jak najmniej oczyszczone. Te bardziej przetworzone mają znikomą ilość witamin i składników mineralnych. Jeść je najlepiej tylko do głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. W naszej codziennej diecie powinniśmy zjadać produkty nabiałowe, np. 2 szklanki mleka lub kefiru, by pokryć zapotrzebowanie na wapń. Należałoby zmniejszyć spożycie mięsa, którego jadamy bardzo dużo, na rzecz roślin strączkowych. Czerwone mięso powinno znaleźć się na naszym talerzu maksymalnie 1 raz w tygodniu, białe – 2-3 razy, ryby -1-2 razy. Co do tłuszczy, które są na samym szczycie piramidy, nie powinniśmy jeść więcej niż łyżeczkę dziennie, i to tych najlepszej jakości. A co do picia? Najlepsza woda!
 
Warto zerknąć teraz do naszych lodówek i zweryfikować, czy oby faktycznie są w niej głównie warzyw i owoce? Czy w szafkach mamy zapas węglowodanów dobrej jakości, takich jak kasze, makaron pełnoziarnisty, ciemny ryż, mąka pełnoziarnista? 
 
W obawie przed koronawirusem w sklepach z półek znikały głównie wysoko przetworzone konserwy i gotowe dania, a także biały makaron i najbardziej oczyszczona mąka. Może warto byłoby zmienić taktykę, by zabezpieczyć się nie tyko z zewnątrz, ale również od środka?
 
Czym różni się zdrowa dieta dziecka od diety dorosłego?

Niczym. Powinna bazować tak samo jak dieta dorosłego na piramidzie żywieniowej, tylko ilości muszą być dostosowane do wieku i potrzeb dziecka.
 
Czy można szybko poprawić swoją odporność jedzeniem, czy to wielomiesięczny proces?

Jest to kwestia bardzo indywidualna i uzależniona od tego, jak wyglądał wcześniej sposób odżywiania się. Jeśli od dłuższego czasu posiłki były złej jakości i niedoborowe w cenne składniki odżywcze, to proces wyrównania braków tych substancji może potrwać dłużej. Przy odpowiednio ułożonej diecie poprawa stanu odżywienia organizmu będzie wynosiła od tygodnia do miesiąca.
 
Ludzie nakupili makaronów, ryżu, konserw na zapas – rzeczy, które niekoniecznie są najzdrowsza podstawą jedzenia. Warto chyba pamiętać przy okazji o tym, że zdrowiej gotować makaron i kasze al dente, prawda?

Reklama
Tak, ludzie zrobili potężne zapasy. Z półek znikały, niestety, produkty najgorszej jakości, czyli najbardziej oczyszczone. Makaron ciemny, dziki ryż czy kasze zostawały nietknięte. A to przecież bogactwo składników odżywczych – szczególnie teraz dla nas ważnych! Co do gotowania, to faktycznie warto zwrócić uwagę na gotowanie al dente, ponieważ przy krótszym procesie gotowania tracimy mniej ważnych składników odżywczych. Warto też dodać, iż należy gotować w niewielkiej ilości wody – wówczas straty minerałów również będą mniejsze.
 
Mark Twain powiedział, że jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz jeść, picie tego, czego nie lubisz, i robienie tego, na co nie masz ochoty. Trochę w tym prawdy, bo kiedy namawia się dzieci, a i niektórych dorosłych do jedzenia żytniego chleba, dużej ilości warzy i rezygnacji z cukru, krzywią się. Zapytam przewrotnie: Jak polubić to, co zdrowe?

Przede wszystkim nie zmuszać się na siłę (i dzieci również). Warto komponować dietę z tych produktów, które lubimy i jednocześnie są zdrowe. Nie warto zmuszać się np. do jedzenia szpinaku, którego nie lubimy, bo raczej nie pokochamy go poprzez takie działania. W swojej 15-letniej  praktyce dietetyka nie zdarzyło mi jeszcze, by nie udało się skomponować zdrowej diety z uwzględnieniem tylko preferowanych produktów pacjenta. Być może jest to trudniejsze i wymaga większych nakładów pracy, ale nie jest niemożliwe. Zawsze znajdzie się jakiś produkt, który można zastąpić tym nielubianym. W przypadku dzieci często niechęć z próbowania nowych smaków wynika z lęku przed nowym lub utrwalonymi wzorcami żywieniowymi. To także da się wypracować i zachęcić dzieci do spróbowania czegoś nowego. 
 
Co suplementami? Ludzie zaczęli się nimi szpikować. Ale lekarze mówią, że witamina C ma sens tylko przy niedoborach, a jeśli już coś brać to D3.

Spożycie suplementów powinno odbywać się tylko w uzasadnionych przypadkach. Większość z nas je ich zdecydowanie zbyt dużo. Należy pamiętać, że większość witamin i składników mineralnych przy nadmiernej podaży odkłada się w organizmie. Może to przynieść więcej konsekwencji zdrowotnych niż pożytku. Spożycie mega dawek witaminy C także nie ma sensu. Dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi ok. 80 mg i zdecydowanie większość z nas zjada takie ilości w codziennej diecie. Witamina ta nie kumuluje się w naszym orgazmie, a nadmiar  zostanie wydalony. Jedyne co zalecam to suplementację witaminą D3 w okresie jesienno-zimowym, z uwagi na fakt, że wraz z dietą nie jesteśmy jej w stanie dostarczyć w odpowiednich ilościach.
 
Zamiast witaminy C w tabletce lepsza jest kiszona kapusta?

Tak, kapusta i ogórki kiszone to bardzo dobra alternatywa. Ponadto kiszonki są bogate w bakterie probiotyczne, które są pierwszą linią obrony w naszych jelitach przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Do tego dorzuciłabym jeszcze paprykę, natkę pietruszki, brukselkę, kalarepę, brokuły, czarną porzeczkę, truskawki i owoce cytrusowe.
 
Cebula na kanapce? Mleko z czosnkiem? Imbir?

Tak, jak najbardziej warto je spożywać. Są to produkty, które działają przeciwzapalnie i zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje. Mimo, iż bezpośrednio nie pomogą w walce z koronawirusem, to zniwelują działanie innych patogenów, które mogą osłabić organizm. 
 
Jakieś zioła?

Zioła to naturalny i bezpieczny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego i walkę z drobnoustrojami. Takie działanie mają m.in.: świetlik, tymianek, pokrzywa, dziurawiec, bratek polny, majeranek, szałwia, rumianek, liść babki, nagietek.
 
Co z alkoholem? W mediach społecznościowych nie brakuje takich, którzy na wolny czas i „odkażanie” polecają mocne trunki.

Alkohol nie jest sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o walkę z mikrobami. Zdecydowanie powinniśmy unikać jego nadmiaru, gdyż bardzo osłabia nasz organizm. Dozwolenie jest wypicie wina – maksymalnie 2 lampki 1-2 razy w tygodniu - które ma działanie antyoksydacyjne, jeśli wypite jest oczywiście w niewielkich ilościach.
 
Ludzie rozsyłali sobie również informacje o tym, by pić gorące płyny, bo to zabija wirusa w ustach. Ale to przecież może uszkodzić śluzówkę, ułatwiając wirusowi przedostanie się dalej. Czyż nie?

Zdecydowanie, picie bardzo gorących płynów to nie jest to dobry pomysł! Koronawirus ginie w temp ok. 60 st. Celsjusza. Przy takiej temperaturze również ścina się białko - główny budulec naszego organizmu. Zatem, nie ma sensu byśmy pili gorące płyny, bo nie jesteśmy w stanie wypić napoju o takiej temperaturze bez trwałych uszkodzeń naszego przewodu pokarmowego.
 
Co z ruchem, spacerami? Przecież to on znajduje się u podstawy piramidy żywieniowej. Nie powinniśmy chyba z tego rezygnować?

Tak, ruch to podstawa piramidy. Powinniśmy uprawiać sport, bądź energicznie spacerować przynajmniej 30 min. dziennie. Systematyczna aktywność fizyczna znacząco poprawia naszą odporność, kondycję zdrowotną organizmu, a także korzystnie wpływa na samopoczucie psychiczne - teraz też bardzo ważne. Pamiętajmy o tym - szczególnie w przypadku naszych dzieci, które przecież nie mają teraz zajęć wf-u, ani możliwości zabaw z kolegami na świeżym powietrzu.
 
 
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

KOMENTARZE

Koronawirus. Na Podkarpaciu 132 osoby pod nadzorem sanepidu

Na Podkarpaciu pod nadzorem Podkarpackiego...

Źródła Pamięci w Rzeszowie znów się nie odbędą! Powodem koronawirus

W tamtym roku zabrakło pieniędzy w budżecie miasta, w tym – na świecie pojawił się koronawirus. Festiwal "Źródła Pamięci. Szajna - Grotowski...

Zakaz imprez masowych z publicznością na Podkarpaciu. Koronawirus

We wtorek rano premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że w związku z coraz większą liczbą osób zarażonych korona wirusem, rząd zdecydował o odwołaniu wszystkich...

zobacz więcej
Reklama

Wiosna w Arboretum w Bolestraszycach. Po 11 maja otwarte

Arboretum jest jedynym na Podkarpaciu dziedzictwem...

Pałac w Sieniawie - kryjówka Damy z łasiczką

Pałac w Sieniawie słynie znamienitymi nazwiskami swych...

Jestem pewny: w Rzeszowie jest złoto Azteków!

Z Janem Madejem, współwłaścicielem Pracowni Złotniczej BM w Rzeszowie, rozmawia Aneta Gieroń

Wiosna w Rzeszowie. Galeria Fotografii

Gdy my zmagamy się z koronawirusem, przyroda nic sobie nie robi z zagrożenia pendemią i jak co roku budzi się do życia. Piękne zdjęcia okolic Zamku Lubomirskich, Alei pod Kasztanami oraz Letniego Pałacyku Lubomirskich...

Okolice Rzeszowa - gmina Boguchwała. Galeria Fotografii

Gmina Boguchwała w obiektywie Tadeusz Poźniaka. Zdjęcia z miejscowości: Niechobrz, Zgłobień, Wola Zgłobieńska, Zabierzów, Mogielnica i Boguchwała robione tuż po wschodzie i przed...

Reklama

Do zobaczenia już wkrótce! Napisz, że tęsknisz i wyślij kartkę z Bieszczadów

Chata Wędrowca – kultowe miejsce w Bieszczadach, które od 18 lat słynie ze świetnej kuchni i legendarnych naleśników z jagodami...

Carpathia i Maskarada przesunięte. Także pokazy fontanny multimedialnej

W Teatrze Maska właśnie dopinano program festiwalu "Maskarada", kiedy w rzeszowskim ratuszu podjęto decyzję o odwołaniu imprez kulturalnych. Od 28 lutego...

Od poniedziałku mniej zakazów. Lasy i parki otwarte. Co jeszcze?

Będzie można wychodzić do lasów i parków. Więcej osób będzie mogło przebywać w sklepie i kościele. A nastolatki powyżej 13. roku życia będą mogły już wychodzić...

"Shine" Basi Olearki na czerwonym dywanie w sieci

Był czerwony dywan, piękne modelki, świetne ciuchy, dobra muzyka i… tylko widzów nie było, choć nie do końca – setki osób biło brawo przez ekranami laptopów w domach. W czwartek Basia Olearka...

Sałatka z bratka. Jak wykorzystać kwiaty z ogródka w kuchni.

Niektóre kwiaty z ogródka można zjadać! Bratki dodaje się do sałatek, stokrotki mrozi do kostek lodu, a bez dodaje do lemoniady. Dżem z fiołków jest rarytasem we Francji. ...

zobacz więcej

POLECANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.