O sobie:
Prawie 30-to latka, która po skończeniu studiów nie miała pomysłu na życie. Czepiała się różnych zajęć, aż w końcu stwierdziła, że pieczenie ciast sprawia jej przyjemność. Wielbicielka długich kąpieli z książką i filmów z Matthew McConaughey - chociaż wcale nie wie dlaczego. Zakochana w mężu z którym dzieli pasję jaką są wędrówki po Tatrach. Niestety ostatnio ograniczających się tylko do odwiedzania górskich schronisk w poszukiwaniu szarlotki. Od niedawna zakręcona na punkcie swojego kota.
O blogu:
Blog jest próbą dowiedzenia, że pieczenie ciast nie musi być stresujące. Wręcz przeciwnie - może być to dla nas przyjemne doświadczenie. Wbrew pozorom nie pisze tylko o tym, jak zajadając się słodyczami zagłuszyć swoje problemy. Ale o tym, jak przygotowując pyszności dla innych znaleźć spokój i spełnienie. Na blogu znajdziecie przepisy na proste ciasta, które łatwo przygotować. Ale będzie też coś dla fanów pracochłonnych słodyczy. Pojawią się też przepisy eksperymentalne np. czekoladowe ciasto z czerwonych buraków albo ciasteczka dla kota. Nic tylko czytać i inspirować się do szaleństw w kuchni. Mój blog: http://znerwicowanazona.blog.pl
Wypieki nie tylko od święta
Dodano: 01-04-2015
Zbliżają się Święta, wiele osób szuka ciekawych przepisów, najlepiej na sernik. Bo sernik jest obowiązkowym świątecznym wypiekiem. Mazurek też jest pożądany, a przyznam, że w tym roku piekę go pierwszy raz. Dorzucam jeszcze przepis na kruche ciasteczka, gdybyście mieli dosyć ciast z masami.
Pierwszym przepisem, który chciałabym Wam sprzedać jest przepis na sernik z ciasteczkami Oreo. Wiem, że takich ciast jest dużo w sieci, ale warto wypróbować, bo jest pyszny Ja nie przepadam za samymi ciastkami, dla mnie nie ma w nich nic nadzwyczajnego, chętnie wybieram zamiast nich inne markizy. Jednak jako dodatek do wypieków, współtworzą dosyć ciekawy smak.
W tym roku dojrzałam na tyle, by upiec mazurek. Sami ocenicie, czy się udał, czy jeszcze wiele prób przede mną. Taki mazurek to dla mnie to samo co tarta: kruche ciasto, nadzienie. Tyle, że w tym wypieku najważniejsze jest przyozdobienie.
Podobnie jak tarta, mazurek nigdy nie wcześniej nie zagościł w moim rodzinnym domu. Gdy pierwszy raz poczęstowałam tartą, wszyscy zrobili wielkie oczy. „chyba coś ci się nie udał ten wypiek”. A właśnie, że się udał! I był smaczny. I obaliłam kolejne, wyniesione z domu przyzwyczajenie, że udanie ciasto ma mieć co najmniej 7 cm wysokości. A najlepiej, żeby było jeszcze wyższe i poprzekładane kilkoma masami… Mimo, że odkopuję wszystkie babcine, stare i zapomniane przepisy, to powiew świeżości i wprowadzanie nowych smaków też jest ważne.
A jeśli macie dość ciast z masami i serników, proponuję kruche ciasteczka. Wyglądają tak wdzięcznie. Pasują idealnie do porannej kawy czy wieczornej herbaty. Takie ciasteczka, najlepiej z marmoladką, można zrobić naprawdę szybko i bez wysiłku. A przecież o to chodzi, by w kilka chwil zrobić coś pysznego, usiąść i odpocząć . Bo Święta mają być przede wszystkim czasem odpoczynku i refleksji, a nie nadmiernej krzątaniny.
Sernik z Oreo
Spód:
- 20 dag ciasteczek Oreo
- 3 łyżki masła
Ciasteczka rozdrabniamy blenderem, masło topimy. Składniki mieszamy ze sobą. Powinniśmy uzyskać masę przypominającą konsystencją mokry piasek. Keksówkę o wymiarach 10x32 wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy przygotowaną mieszankę, rozprowadzamy po całym dnie i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Masa serowa:
- 90 dag twarogu
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
- kilka ciasteczek Oreo
Ser mielimy. Śmietankę ubijamy. Jajka, żółtka, cukier i mąkę mieszamy ze sobą, dodajemy ser. Gdy składniki się połączą dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do keksówki, równamy powierzchnię i układamy ciasteczka, tak, by nie powpadały do masy. Pieczemy ok 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy jest już zimne, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mazurek
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, żółtka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. ¼ ciasta odkładamy, resztę wałkujemy i wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i wykładamy nimi brzegi mazurka. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Nadzienie:
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- 30 dag konfitury morelowej
- 4 dag skórki pomarańczowej
- 5 dag suszonych moreli
Morele kroimy w niedużą kostkę. Konfitury mieszamy ze sobą, dodajemy morele i skórkę pomarańczową. Mieszamy. Podpieczone ciasto smarujemy nadzieniem i wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Studzimy i dekorujemy.
Ciasteczka z marmoladą
Składniki:
- 20 dag masła
- 13 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 30 dag mąki
- cukier waniliowy
Ponadto:
- marmolada
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy marmoladę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.